بسیاری از ما بر این باور هستیم که حافظه خوب امری بدیهی است اما اینطور نیست زیرا ما بدون حافظه رشته همه چیز را از دست خواهیم داد و همچنین دچار یک ناتوانی گیج کننده خواهیم شد .
به طور کلی می توان گفت ما بدون داشتن حافظه دچار آسیب از لحاظ اجتماعی خواهیم شد و همچنین می توان گفت زندگیمان از هم گسیخته می شود .
برخلاف تصور بعضی از افراد که فکر میکنند حافظه قابل تغییر نیست و امری ذاتی است . باید گفت حافظه با تکنیک های مختلف قابل تغییر است . که در ادامه این مقاله به بررسی روش ها و تکنیک های تقویت حافظه می پردازیم .
روش های تقویت حافظه به شرح زیر است :
از روش بخش بندی استفاده کنید
از یادیارها استفاده کنید
تقویت حافظه تصویری
خواب کافی
مدیریت استرس
تکنیک تکرار با فاصله را فراموش نکنید
تغذیه مناسب
ورزش
بخش بندی ، یادیار ها ، حافظه تصویری
- بخش بندی
در روش بخش بندی کردن میتوان مطالب را براساس ارتباطشان با یکدیگر سازمان دهی کرد به این دلیل که ذهن در ابتدا به دنبال ایجاد ارتباط و الگو است . بخش بندی کردن یعنی قطعه قطعه کردن مطلب یا بخش بندی مطالب . شما با گروه بندی مطالب میتوانید اطلاعات بیشتری را در یاد خود نگه دارید .
- یادیارها
از روش های خوندن یادیارها میشه به سر واژه گذاری و موسیقیایی اشاره کرد که به شما کمک میکنند عبارات و کلمات را با سرعت زیادی به خاطر بسپارید و به یاد بیارید .
روش سر واژه گذاری
یعنی برای راحتی حفظ کلمه میتوانید اولین واژه هر کلمه را کنار هم قرار دهید تا یک رمز به دست بیاید .
روش موسیقیایی
برای مثال شاید شما الفبا را از طریق موسیقی یاد گرفته باشید و به این باور رسیدین که یاد آوردن قطعه ای از موسیقی راحت تر است از به یاد آوردن عبارات و کلمات . زیرا موسیقی برای خلق کردن یک ساختار یک یادیار قوی محسوب میشود .
- تقویت حافظه تصویری
میتوان گفت یک برگ برنده به منظور برد در کنکور و امتحانات ، حافظه تصویری است که یکی از ویژگی های افراد باهوش و یکی از راه های تقویت حافظه به حساب می آید . در حافظه تصویری به نوعی اتفاقات و وقایع انگار در همان لحظه در مقابل چشم اتفاق می افتد که میتواند اتفاقات و وقایع را با استفاده از تصویرسازی بازگو کند .
راه کارهایی برای تقویت حافظه قوی به شرح زیر است :
تمرین و آماده سازی برای داشتن حافظه قوی
به یاد سپردن دقیق تر
به یاد آوردن صحیح تر
خواب ، مدیریت استرس ، تکرار با فاصله
- خواب
یکی از راه های تقویت حافظه برای مطالعه خواب است به طوریکه مغز بدون داشتن خواب کافی به دردسر می افتد حتی 45 دقیقه یا 1 ساعت خواب در طول روز سبب افزایش 500 درصدی حافظه میشود . زیرا مطلبی که برای اولین دفعه وارد مغز میشود فرار و شکننده است و خوابیدن پس از یادگیری قسمتی از به جود آمدن حافظه است .
- مدیریت استرس
استرس و اضطراب از دشمنان اصلی مغز و حافظه به شمار می رود . استرس در طول زمان باعث تخریب سلول های مغزی و از بین رفتن هیپوکامپ میشود همچنین در نابودی حافظه نقش مهمی دارد . در نتیجه سعی کنید مدیریت استرس را فرا بگیرید .
- تکرار با فاصله
تکنیک تکرار با فاصله یکی از راه های شکست دادن فراموشی است . به طوریکه شما می توانید برای یادآوری یک مطلب آن را بازبینی کنید و برای شروع این روش ابتدا از فرجه های کوتاه 2 یا 4 روز بین جلسات استفاده کنید و بعد از موفقیت آن فرجه ها را به 9 روز یا 3 هفته یا بیشتر افزایش دهید .
تغذیه و ورزش
- تغذیه مناسب
همانطور که میدانید تغذیه و هوش انسان رابطه مستقیمی باهم دارند . در ادامه به تغذیه های مهم که باعث تقویت حافظه می شود اشاره می کنیم .
گردو ، چای سبز ، ویتامین ب 12 ، عسل ، عدس ، ماهی سالمون ، گیاهان سبز ، روغن زیتون خام ، رزماری ، زردچوبه ، کلم بروکلی ، چغندر ، آووکادو ، شکلات تلخ ، بلوبری و کندر .
- ورزش
همانطور که می دانید ورزش برای سلامت ذهن و جسم بسیار ضروری است به طوریکه پس از 4 ساعت یادگیری ، ورزش کردن اثر فوق العاده ای دارد . زیرا ورزش کردن سبب آزاد شدن پروتئینی به نام کاتپسین می شود که سبب رشد نورون ها و ایجاد ارتباط تازه در هیپوکامپوس می شود .
همچنین باید گفت تنفس عمیق نیز یکی از روش های تقویت حافظه است که بسیار موثر است به طوری که باید از روش 1_4_2 استفاده کنید یعنی یک شماره دم ، چهار شماره حبس تنفس و دو شماره بازدم انجام می شود البته این نکته رو فراموش نکنید که تنفس عمیق باید در طبیعت یا هوای آزاد انجام شود .
منبع : سایت مطالعه شریف