با نگاهی به اطراف خود متوجه خواهید شد که چه اندازه وسایل برقی وجود دارد که زندگی بدون آن ها و الکتریسیته تقریبا غیرممکن خواهد بود . می توان گفت در صنعت نیز تمام ابزار ها صنایع مکانیکی بوده اند و همچنین مهندسی به طراحی و ساخت وسایل مکانیکی مرتبط می باشد .
می توان گفت با به کارگیری الکتریسیته در صنایع ، از حجم ابزارها و دستگاه ها کم می شود و صنایع پیچیده تر می شود . به همین دلایل مهندسی برق یکی از بهترین بازار های کار را در بین دیگر رشته های مهندسی دارد .
تعریف رشته مهندسی برق
مهندسی برق زیر مجموعه ای از مهندسی می باشد که به مطالعه و کاربردهای مرتبط با الکتریسیته ، الکترونیک و الکترومغناطیس می پردازد . لازم به ذکر است بدانید مهندسی برق به دو قسمت عمده تقسیم خواهد شد :
1 – تبدیل انرژی الکتریکی
2 – بررسی و طراحی سیستم های انتقال
مهندسی برق به بررسی و طراحی سیستم های الکترونیکی برای انتقال و پردازش اطلاعات مانند رایانه ها ، سامانه های مخابراتی ، رادارها ، مدارهای مجتمع و غیره می پردازد . می توان گفت مهندسان برق از الکتریسیته یا برای انتقال انرژی یا برای پردازش اطلاعات استفاده می کنند .
به دلیل فراگیری استفاده از انرژی الکتریکی و افزایش نیاز به انتقال و نیز پردازش سریع تر اطلاعات ، مهندسی برق به یکی از پر اهمیت ترین و پر طرفدارترین رشته ها در زمینه صنعت و مهندسی تبدیل شده است .
از بازار کار رشته برق چه می دانید
مهندسین برق با توجه به گرایش های مختلف رشته شان می توانند در نیروگاه ، انواع کارخانجات ( مانند ذوب آهن ، خودروسازی ، سیمان و ... ) ، صنایع نظامی و دفاعی ، سازمان های حوزه مخابراتی و یا در بخش های دولتی و خصوصی مشغول به کار شوند .
شاید تا به حال دیده باشید که مهندسین برق به طور مستقل نیز می توانند برای خود کسب و کاری را راه اندازی کنند . زمینه های زیادی برای کارآفرینی در شغل مهندسی برق و راه اندازی کسب و کار مستقل وجود دارد .
یک مهندس برق توانمند و ماهر می تواند با بررسی و شناخت نیازهای کشور در حوزه صنعت برق و مخابرات ، در جهت رفع آن ها اقدام کند . البته می توان گفت با توجه به اهمیت زیاد و رو به رشد بودن این صنعت در کشور پیش بینی می شود که روند استخدام مهندسین برق رو به افزایش است .
یکی از مشکلات امروزه کشور مهاجرت بسیاری از مهندسین برق توانمند به سایر کشور ها و در نتیجه کاهش متخصصان ماهر در کشور خودمان می باشد . البته امید است با پیشرفت کیفیت علمی در دانشگاه ها و انگیزه و تلاش دانشجویان ، صنعت برق و مخابرات با وجود مهندسان برق ماهر به سمت توسعه بیشتر حرکت کنند .
مهارت و توانایی های مهندسین برق
می توان گفت تنها موفقیت ، داشتن مدرک تحصیلی نمی باشد بلکه یک مهندس برق موفق علاوه بر داشتن مدرک تحصیلی نیاز به مهارت و توانایی های لازم رشته خود را نیز دارند که در ادامه آن ها را معرفی خواهیم کرد .
-
مهارت تصمیم گیری
به این دلیل که مهندسین برق می توانند در آینده مسئول واحد یا پروژه ای باشند که باید در زمان مناسب ، تصمیم مناسب را بگیرند نیاز به مهارت تصمیم گیری دارند .
-
استعداد
می توان گفت پایه این توانایی ها استعداد در فیزیک ، ریاضی و کامپیوتر می باشد .
-
توانایی ارزیابی و حل مشکلات
مهندسین برق به این دلیل که در پروژه های مختلف در معرض مشکلات و اتفاقات قرار می گیرند ، باید بتوانند مشکلات را به خوبی شناسایی و حل کنند .
-
توانایی ارتباط با دیگران
مهندسین برق باید بتوانند ارتباط مناسب و در نتیجه همکاری با مدیران و کارمندان شرکت ها و همچنین پروژه ها را داشته باشند .
-
مهارت برنامه ریزی و اولویت بندی امور
به دلیل اهمیت و حساس شغل مهندسین برق باید برای وظایف و کارها با توجه به اولویت آن ها برنامه ریزی و اولویت بندی کرد .
-
مهارت کار گروهی
به این دلیل که مهندسین برق برای کار ، با کلیه افراد در یک پروژه سر و کار دارند باید بتوانند با آن ها همکاری کنند .
-
آشنایی با قوانین ایمنی و سلامت
همانطور که می دانید کار با برق خطرات زیادی را برای افراد دارد ، به همین دلیل مهندسین برق برای حفظ سلامت خود و دیگر کارکنان پروژه باید با قوانین و دستورالعمل های ایمنی آشنایی کافی را داشته باشند .
نرم افزارهای تخصصی رشته مهندسی برق
اگر می خواهید در شغل مهندسی برق موفق باشید علاوه بر داشتن مدرک تحصیلی و توانایی و مهارت های آن باید نرم افزارهای تخصصی رشته خود را نیز یاد بگیرید . در این صورت به راحتی می توانید شغل مناسب و پردرآمدی را در حوزه تخصصی خود پیدا کنید یا اگر مشغول به کار هستید ، می توانید پیشرفت چشمگیری داشته باشید .
برخی از نرم افزارهای رشته مهندسی برق شامل موارد زیر می شود :
میکروکنترلر AVR
نرم افزار LabVIEW
نرم افزار ETAP
نرم افزار BASCOM
نرم افزار Proteus
نرم افزار Desginer 555
نرم افزار Protel
نرم افزار8051 IDE )8051 Integrated Development Environment )
نرم افزار Pspice
نرم افزار CYME PSAF
نرم افزار Franklin
نرم افزار Dialux
نرم افزار CYME PSAF
نرم افزار Orcad
نرم افزار IC-Databook
نرم افزار Electrical Calculation
نرم افزار MATLAB
نرم افزار MiscEI