هیچکس از آینده باخبر نیست ، کسی نمی داند که آینده یک مملکت ، شرکت و یا کارکنان آن چه خواهد شد ، گاه ممکن است افراد یک شرکت برای مدتی مجبور به دورکاری شوند . ممکن است طی اتفاقاتی برخی از شرکت ها کارمندان خود را به دورکاری فرستاده و از راه دور بهره وری آن ها را چک کنند .
آیا همیشه دورکاری خوب است ؟ مدیران تا چه میزان می توانند فعالیت های کارکنان خود را بررسی کنند ؟ آیا بهره وری کارمندانی که در شرکت مشغول هستند با کسانی که به دور کاری می روند ، یکسان است ؟
گرچه همیشه پیشگیری بهتر از درمان بوده و همیشه بهتر است مدیران پیش از بروز یک مشکل سیاست کاری داشته باشند اما در برخی از مواقع اتفاقات و یا سانحه های غیرمنتظره به وجود می آید که هیچکس از آن با خبر نیست .
یک مدیر کارآمد در مواقع بحرانی نه تنها می تواند برنامه ریزی کند بلکه بهره وری کارمندانی را که در منزل فعالیت هایشان را انجام می دهند ، بررسی کنند . در ادامه مقاله قصد داریم چالش های مرتبط با دورکاری را مورد بررسی قرار دهیم .
برخی از چالش هایی که اغلب در دورکاری پیش می آید
در مواقعی که ممکن است کارمندان مجبور به دورکاری شوند ، مدیران باید این موضوع را درک کرده که ممکن است کارمندان در زمان دورکاری دچار کاهش بهره وری شده و اغلب بازدهی آن ها کاهش پیدا می کند .
وظیفه مدیران این است که پیش از دورکاری نه تنها کارمندان خود را درک کنند بلکه به آن ها آموزش دهند . مدیران باید برای دورکاری کارمندان خود برنامه ریزی مناسبی تهیه کرده و غیرمستقیم بر کار آن ها نظارت داشته باشند .
در کنار نظارت ، برنامه ریزی ، آموزش و غیره باز هم ممکن است کارمندان دچار چالش شوند که در ادامه آن ها را بیان خواهیم کرد :
- عدم دسترسی به اطلاعات و داده های مهم
برخی از کارمندانی که به تازگی دورکار شده اند ممکن است از زمان های که صرف کارهای غیرضروری می شود اطلاعاتی نداشته باشد ، مانند تبادل اطلاعات بین همکاران خود . حتی پاسخ به یک سوال ساده برای کارمندان دورکار ممکن است تبدیل به یک مانع بزرگ شود .
طبق گفته پژوهشگران نبود " دانش مشترک " در بین کارمندان یک شرکت ممکن است سبب بی اعتمادی بین کارمند و مافوق و یا دیگر همکاران موسسه شوند . به طور مثال اگر پیامی از همکار دورکار خود دریافت کنید ، ممکن است منظور او را متوجه نشده و ناراحت شوید .
- نظارت غیرمستقیم
اصلی ترین مشکل در نظارت غیرمستقیم کاهش کارآیی و بهره وری کارمندان می باشد ، به طوریکه مدیران همیشه نگران این موضوع هستند . می توان گفت در برخی از مشاغل عکس این موضوع اثبات شده که در هنگام دورکاری کارمندان بازدهی بالاتری نیز دارند .
از طرف دیگر اغلب کارمندان در هنگام دورکاری از نظارت غیر مستقیم ، کاهش دسترسی به داده ها و اطلاعات شرکت و همینطور روابط مدیریتی شکایت می کنند . برخی از کارمندان بر این باور هستند که مدیران دورکار آن ها را نمی شناسند در نتیجه به نیازهای آن ها توجهی نیز ندارند .
- گوشه گیری به علت ارتباطات اجتماعی
کارمندانی که دورکاری می کنند از محیط کار دور بوده در نتیجه ارتباطی با مدیر و همکاران خود نداشته ، در این صورت به دلیل عدم ارتباطات اجتماعی آن ها دچار انزوا و گوشه گیری در خانه خواهند شد .
کسانی که به محیط کار و همکاران خود عادت کرده اند ، اگر برای مدتی در خانه بمانند دچار انزوا خواهند شد . لازم به ذکر است بدانید که اغلب این انزوا اجتماعی به ترک شغل و محل کار منجر خواهد شد .
- شرایط نامناسب دورکاری در خانه
گاه ممکن است تصاویری از برخی افراد دورکار در خانه مشاهده کنید که در حال نگهداری بچه ، صحبت با اعضای خانواده و غیره هستند و در کنار آن کارشان را نیز انجام می دهند . موارد گفته شده اغلب سبب حواس پرتی و کاهش بازدهی کارمندان خواهد شد .
مدیران پیش از آنکه با دورکاری ، کارمندان خود موافقت کنند باید شرایط و عوامل حواس پرتی را در نظر گرفته و سپس برای انجام فعالیت کارمندان خود برنامه ریزی کنند . گاهی نیز ممکن است با شرایط موجود در منزل باز هم افراد بتوانند به نحو احسن وظایف خود را انجام دهند .
روش های حمایت مدیران از کارمندان دورکار
همانطور که گفتیم دورکاری با چالش های مختلفی همراه است اما مدیران می توانند با راهکار های ساده و مدیریت شده برخی از مشکلات دورکاری را کاهش دهند که در ادامه آن ها را معرفی خواهیم کرد .
- ارتباطات مجازی مدیران و کارمندان را افزایش دهید
برخی از افراد دور کار در خانه تنها از طریق ایمیل ، پیام فرستادن در شبکه های مجازی با یکدیگر در ارتباط هستند ، این نوع ارتباط مشکلی ندارد اما مسئله مهم این است که ارتباطات را گسترش دهیم تا از انزوا اجتماعی نیز جلوگیری کنیم .
مدیران می توانند از طریق تماس های تصویری و ویدیو کنفرانس با کارمندان خود در ارتباط باشند . ارتباط تصویری نه تنها از انزوا اجتماعی جلوگیری خواهد کرد بلکه روابط بین کارمندان را نیز افزایش می دهد .
- برای کنترل روزانه کارمندان خود برنامه ریزی داشته باشید
برخی از مدیران زمان بروز مشکل و یا بررسی فعالیت های کارمندان دورکار با آن ها تماس تلفنی و یا تماس تصویری برقرار می کنند . به دلیل وجود این تماس های برنامه ریزی شده نه تنها بازدهی کارمندان افزایش پیدا می کند بلکه سبب نظم کاری آن ها نیز می شود .
- قوانین ارتباطی یکسان وضع کنید
به طور کلی می توان گفت برقراری ارتباط و ایجاد قوانین در بین کارمندان ضروری می باشد و مهم تر از آن این است که قوانین باید برای تمام افرادی که در خانه مشغول کار هستند ، یکسان باشد . برای ارتباطات تلفنی ، پیامی و همچنین ویدیو کنفرانس ها برنامه ریزی داشته باشید .
به طور مثال می توان گفت زمان هایی که شرایط ویدیو کنفرانس را دارید مثلا بعد از ظهر ، به کارمندان خود اطلاع دهید . یا به کارمندان خود بگویید در زمان های ضروری می توانند با شما تماس بگیرند و یا در زمان های غیرضروری پیام بگذارند .
مهمانی مجازی بگیرید
یکی از روش های کاهش انزوا اجتماعی در کارمندان دورکار به خصوص کارمندانی که به تازگی دور کاری می کنند ، مهمانی و تعاملات مجازی می باشد . برخی مواقع با کارمندان خود ارتباط برقرار کرده اما در مورد مسائل کاری و شرکت صحبت نکنید .
به طور مثال زمانی را انتخاب کنید تا همگی بتوانند آنلاین شوند و با یکدیگر ویدیو کنفرانس بگیرید ، در مهمانی مجازی می تواند غذا میل کنید یا در مورد اخر هفته خود صحبت کرده و کلی خوش گذرانی مجازی دیگر .
سخن نهایی
پس از خواندن این مقاله با برخی از چالش های دورکاری آَشنا شده و همچنین برخی از راه حل های مناسب برای حل این چالش ها را معرفی کردیم . نکته مهم این است که تنها مدیر می تواند سبب افزایش بازدهی و همچنین کاهش کارمندان خود شوند .
مدیران نه تنها باید روش های گفته شده را پیش بگیرند بلکه باید با تشویق ، همدردی ، صحبت های دوستانه با کارمندان خود سبب کاهش استرس آن ها شده و در نتیجه این راهکارها منجر به پیشرفت و افزایش کارآیی کارمندان خواهد شد .