شاید تا به حال اصطلاح نیمه پر و خالی لیوان را شنیده باشید ، منظور از این اصطلاح این است که بعضی افراد افکار مثبت به اتفاق ها دارند و از فکر کردن به پیامدهای منفی خودداری می کنند و از زندگی خود حداکثر استفاده را می برند ، این افراد نیمه پر لیوان را می بینند .
اما افرادی که نیمه خالی لیوان را می بینند نسبت به اتفاق ها افکار منفی دارند و سبک فکری آن ها باعث افسردگیشان می شود .
در این مقاله می خواهیم به بیان سبک فکری بپردازیم . همانطور که می دانید بعضی از افراد همیشه نیمه پر لیوان را می بینند و و از فرصت های زندگی خود حداکثر استفاده را می کنند . این افراد اعتقاد دارند که نگرش منفی پیامد های منفی را هم دنبال دارد . اما بعضی نیمه خالی لیوان را می بینند که سبک فکری این افراد منجر به افسرده شدنشان می شود .
این دسته از افراد همیشه نگرش و تفکر منفی دارند و نوع نگرش آن ها باعث آزارشان می شود . برای مثال اگر اتفاق ناراحت کننده ای بیفتد دچار بحران و افسردگی می شود .
می توان گفت این نگرش شماست که باعث می شود در مقابل یک اتفاق خوب یا بد چه واکنشی نشان دهید بنابرین نوع نگرش به حادثه است که شما را آزار می دهد . در ادامه به انواع سبک های فکری می پردازیم .
سبک های فکری منفی
نگرش فکری منفی برگرفته از افکار منفی و مایوسانه ما میتونه باشه و برای ذهن و روح ما بسیار مخربه و این باورها حکم همون ترمز و دست اندازه رو برای زندگی ما ایفا میکنه و ما با داشتن این باورها تغییری نمی کنیم و درجا میزنیم .
- عجولانه تصمیم گرفتن
یکی از سبک های فکری منفی ، عجولانه تصمیم گرفتن است به طوری که ما از قبل درباره چگونگی یک اتفاق تصمیم می گیریم و مطابق میل خودمان عمل می کنیم . برای مثال احساس می کنیم قادر به خواندن افکار دیگران هستیم و دارای قدرت تله پاتی هستیم به طوری که ما به قدری در پیش بینی های منفی به خود ایمان داریم که گویی قادر به دیدن آینده هستیم .
- تفکر همه یا هیچ
گاهی اوقات ممکن است وظایف غیر ممکنی را برای خود تعیین کنید که قادر به انجام آن ها نباشید که باعث شه بعدا خودتان را سرزنش کنید . باید گفت شما دارای تفکر افراطی همه یا هیچ هستید برای مثال موفقیت یا شکست ، صحیح یا غلط و خوب یا بد .
برای مثال یک فرد افسرده اگر تصمیم بگیرد که ساعت 8 با دوستش تماس بگیرد و چون تلفن زدن را کار شاقی میداند اگر ساعت 8:15 شود پشیمون می شود . دیگر زنگ نمی زند .
- شخصی سازی و سرزنش کردن
بعضی ها هستند که خود را مسئول وقوع هر مشکلی می دانند و خود را سرزنش می کنند حتی اگر مقصر هم نباشند بعضی ها نیز فقط دیگران را مقصر می دانند و سرزنش می کنند .
برای مثال : دانش آموزی که قصد شرکت تو کنکور سراسری را داشته و نتیجه مطلوب خود را به دست نیاورده و مدام خانواده خود را سرزنش می کند او حتی طراح سوالات کنکور را مقصر عدم موفقیت خود می داند .
- فیلتر ذهنی
یکی دیگر از سبک های تفکر منفی ، فیلتر ذهنی است . به طوری که همه چیز های خوب را از فیلتر رد میکنیم و فقط روی چیزهای بد و نگرش های منفی تمرکز می کنیم .
- تعمیم افراطی
بعضی از افراد دچار سبک تفکر منفی تعمیم افراطی هستند . این افراد حادثه ای را تبدیل به الگوی همیشگی در ذهنشان می کنند و از جملاتی مانند به هیچ مردی نمیشه اعتماد کرد . من هیچ وقت درست متوجه نمیشوم و ... استفاده می کنند .
سبک فکری مثبت
باور مثبت اعتقاداتی هستند که باعث پیشرفت و متحول شدن زندگی ما میشن و احساس خوشبختی را در ما به وجود میارن ، در واقع همان انرژی مثبت و باورهای قدرتمند کننده هستند که ما را در مسیر درست قرار میدن .
- افکار سالم
افکار بسیار سریع وارد ذهن ما می شوند حتی ممکن است از آن ها آگا نباشیم زیرا افکار ما خودکار هستند . برای مثال کسی که دچار افسردگی می شود افکار او نه تنها با حقایق موجود مطابقت ندارد بلکه غیرطبیعی و پریشان هم هست .
می توان گفت این افکار برای ما نوعی عادت شده و ترک کردن آن بسیار مشکل است . شما می توانید هر زمان که حس کردین دچار افکار منفی مانند اضطراب ، خشم یا افسردگی می شوید دست به کار شوید و افکار سالم را جایگزین کنید .
- تلاش کنیم دیگران را بهتر ببینیم و خودمان و توانایی هایمان را نیز مثبت ببینیم
به عقیده مارتین سلیگمن : " چارچوب تفکر مثبت در اصطلاح ، سبک تبیینی آن است " یعنی وقایعی که رخ می دهد را شما چگونه توضیح می دهید .
افراد با سبک تبیینی خوش بین تلاش می کنند وقتی اتفاق خوبی رخ می دهد آن را به خودشان نسبت دهند اما به طور معمول نیروهای بیرونی را برای پیامدهای بد سرزنش می کنند .
منبع : سایت فیلیا