معماری سبک طراحی و شیوه ساخت و ساز ساختمان ها و دیگر سازه های فیزیکی که به نیازهای اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی اقوام ، نگرش ها و جغرافیا است .
معماری ، هنر و فناوری طراحی و ساختن بناها ، فضاهای شهری و دیگر فضاهای درونی و بیرونی برای پاسخ هماهنگ به نیازهای کارکردی و زیباشناسانه است . خلق فضاهای با خلوص بصری در معماری از عمده فعالیت های معماران است .
معماری بر سه قسم است . یکی ساخت بناها و دیگری ساخت ساعت ها و سوم ساخت ماشین آلات . بناها خود بر دو نوع اند : بناهایی که برای استفاده همگان و استحکام بخشیدن به شهرها در مکان های عمومی ساخته می شوند .
بناهایی برای استفاده شخصی افراد . هر سه این ها باید با توجه به دوام راحتی استفاده و زیبایی ساخته شوند .
معرفی رشته مهندسی معماری
کمی ذوق هنری ، قدرت خلق یک اثر نو ، تخیل قوی و روحیه کار گروهی ، همه آن چیزی است که شما برای معمار شدن نیاز دارید . اگر به هنر علاقه مندید و قدری با فن مهندسی ساختمان آشنایی دارید معماری رشته ایده آل شماست .
رشته معماری تلفیقی است خارق العاده از فن و هنر و قدمتی بسیار طولانی در تاریخ ایران و جهان دارد .
مهندس در لغت به معنای هندسه دان ، به شخصی گفته می شود که با هندسه و مباحث هندسی سر و کار دارد و معمار هنرمندی است که به کمک مباحث هندسی بنایی خلق می کند که گاه تا هزاران سال باقی است و هویت یک جامعه به شمار می رود .
معماری یکی از هفت هنر اصلی است و معمار هنرمند است و آثار او در زمره آثار هنری بررسی می شود همچنین او باید دارای قدرت تجسم بالا ، ذوق هنری و خلاقیت باشد و عناصر زیبایی شناختی بصری را بشناسد .
از قدیم الایام معماری ایران دارای دو نظام کلی آموزش بوده است که یکی از این دو نظام آموزش سنتی معماری است که ریشه در قرون و اعصار دارد و انتقال اطلاعات و مفاهیم در آن به صورت سینه به سینه است .
نظام دوم با ظهور مدارس معماری در ایران و تحت عنوان نظام آموزشی آکادمیک و کلاسیک به وجود آمده است البته می توان گفت اهمیت بازشناسی آموزش معماری در کشور آنجا بیشتر جلوه می نماید .
این در حالی است که معمار معاصر را محصول آموزش دانشکده های معماری امروزی و معمار گذشته را حاصل آموزش سنتی معماری می پنداریم .
مهارت های مورد نیاز برای مهندس معمار
مهندس معمار برای اینکه در شغل خود موفق شود باید دارای یک سری از مهارت ها و تخصص ها باشد . بعضی از این مهارت ها ، عمومی و برخی دیگر از آن ها اختصاص این شغل است .
- مهارت های عمومی مهندس معمار
مهارت های عمومی در خیل از شغل ها مورد نیاز است و کسانی که این مهارت ها را دارند نسبت به سایر افراد احتمال موفقیت بیشتری در کسب و کار و شغل خود پیش رو خواهند داشت :
توانایی عالی در ریاضیات به خصوص هندسه
رویکرد روش مند ، تحلیلی و منطقی
مهارت های ارتباطی و مذاکره ای قوی ( برای موفقیت بیشتر در گرفتن پروژه و یا مذاکره با کارفرمایان و متقاعد کردن آن ها )
توانایی مدیریت و سازمان دهی ( به منظور سازمان دهی تیم های کاری ) و انجام کار تیمی
دقت زیاد و توجه به جزئیات ( که هم در مهندسی نیاز است هم در فعالیت های هنری و معماری هر دو را کنار هم دارد )
توانایی تحمل فشار کاری زیاد
قدرت تجسم و خلاقیت
توانایی حله مسئله
- مهارت های تخصصی مهندس معمار
بعضی از مهارت ها برای مهندسین معماری جز مهارت های تخصصی محسوب می شوند که در ادامه آن ها را معرفی خواهیم کرد .
آگاهی از اثرات اجتماعی و زیست محیطی پروژه ها
داشتن ذوق و استعداد هنری به همراه علاقه مندی و استعداد در ریاضیات
مهارت های طراحی و نقشه کشی با استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری
اطلاعات عمومی خوب در زمینه تاریخ بخصوص تاریخ معماری ایران و جهان ، اقلیم شناسی ، جغرافیا ، روانشناسی ، مردم شناسی و اقتصاد .
آینده شغلی مهندس معمار
باتوجه به وضعیت رو به رشد انواع ساخت و سازهای مسکونی ، فرهنگی ، تجاری و ... همچنین سود آوربودن این عرصه به نظر می رسد بازار کار نسبتا مناسبی پیش روی مهندسان معماری باشد .
طراحی ( تک بنا یا مجموعه زیستی کوچک ) ، از طراح های اولیه تا مرحله اجرایی کار و طراحی اجزا و عناصر تشکیل دهنده بنا
رهبری و سرپرستی دفاتر مشاور معماری ( مهندسی مشاور )
نظارت عمومی و عالی بر صحت انجام کار در عملیات اجرایی ساختمانی ( مهندسی ناظر )
تاسیس و سرپرستی موسسات پیمانکاری و احداث ساختمان
مدیریت و هماهنگی اجرایی پروژه های معماری ( مدیریت پروژه )
طراحی پارک ها و میادین شهری و محوطه سازی آن ها
مشارکت در پروژه های برنامه ریزی و طراحی شهری و شهرسازی
طراحی تک بناها در مقیاس کوچک و انجام دکوراسیون داخلی
انجام کارهای پژوهشی و آموزشی در زمینه طراحی فضا
همکاری با کلیه متخصصینی که کار آن ها به نحوی با ساماندهی محیط زیست مرتبط است . مانند اکولوژیست ها ، اقلیم شناسان ، جغرافی دانان ، برنامه ریزان اقتصادی و اجتماعی و ...
تدریس در هنرستان ها به عنوان هنرآموز رشته معماری و نقشه کشی
استخدام در کلیه سازمان های دولتی نظیر شهرداری ، بنیاد مسکن ، مسکن و شهرسازی ، بانک ها ( به عنوان کارشناس ارزیابی ) و ...
معمار در طول دوران تحصیل به کار با نرم افزار های نقشه کشی و طراحی آشنا می شود . اگر این آشنایی سطحی با کار بیشتر به تسلط تبدیل شود می تواند منبع درآمد خوبی داشته باشد .
طراحی دکوراسیون داخلی و ایجاد کارگاهی برای تولید محصولات طراحی شده معمار مانند کارگاه کابینت سازی
فارغ التحصیلان معماری آمادگی کار در رشته های مرتبط با معماری مثل طراحی صحنه یا طراحی صنعتی را نیز دارد .
درآمد مهندسین معمار
متوسط درآمد مهندس معمار نسبت به بسیاری از مشاغل در سطح قابل قبولی قرار دارد به عنوان مثال مهندسان معمار که پروانه اشتغال به کار از سازمان نظام مهندسی دارند ، بابت هر تاییدیه نقشه مبلغ مناسبی دریافت می کنند .
مهندس معماری که در بخش دولتی استخدام شود مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می کند و مهنس معماری که در شرکت های خصوصی فعالیت می کنند بسته به میزان توانمندی ، مهارت ، سابقه کار و نوع توافقی که با کارفرما کرده اند ، درآمدهای متفاوتی دارند .
منبع : سایت دنیای کار و مسیرایرانی