مهندسی صنایع از جمله رشته هایی است که امروزه داوطلبان زیادی دارد و به همین دلیل مورد توجه بسیاری قرار گرفته است زیرا در هر شرکت یا سازمان یک مهندس صنایع لازم است . اما به دلیل راکد بودن وضعیت بازار و کمبود تنوع شغلی ، تقاضا برای مهندسین صنایع نیز کم شده است .
مهندسی صنایع حرفه ای است که از دانش ریاضیات و علوم طبیعی حاصل از مطالعه ، تجربه ، دانش مفید برای ارائه راه حل های مفید و اقتصادی در سازمان ها ، موسسات و کارخانه های مختلف با استفاده از نیروهای طبیعت به نفع بشر عمل می کند و همچنین می توان گفت هدف آن تنها سودآوری و بهره وری می باشد .
معرفی رشته مهندسی صنایع
در ابتدا مهندسی صنایع را به عنوان یکی از شاخه های مهندسی مکانیک می شناختند تا اینکه در سال 1909 نخستین دپارتمان صنایع را در پنسیلوانیا ( pennsylvania ) تاسیس کردند و پس از آن دانشگاه صنعتی شریف نیز ، اولین دانشگاه صنایع را در سال 1374 راه اندازی کرد .
تعداد دانش آموزان صنایع ورودی به دانشگاه شریف 39 نفر بودند و در سال 1353 نیز دانشگاه علم و صنعت ایران دانشکده صنایع را به واحد های دانشگاهی خود اضافه کرد .
مهندسی صنایع رشته ای است که تلفیقی از دانش مهندسی ، ریاضیات ، مدیریت و اقتصاد در جهت پیشرفت سیستم های تولیدی ، فرآیند ها و سازمان ها تلاش می کند . به طور کلی می توان گفت هدف مهندسین صنایع افزایش بازدهی ، کیفیت ، بهره وری ، تطابق ، رشد خدمات و سود دهی است .
مهارت های مورد نیاز برای مهندس صنایع
مهندسین صنایع برای اینکه در شغل خود موفق شوند و آینده کاری بهتری داشته باشند نیازمند توانایی و مهارت هایی هستند که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد .
1 - توانایی در مدیریت کردن زمان در شرایط مختلف
2 - دقت بالا و توجه کردن به جزئیات
3 - توانایی در حل مسئله و درک کردن آن
4 - ابداع روش های مختلف و خلاقیت در حل مشکلات
5 - روابط اجتماعی بالا و ارتباط خوب با دیگران
6 - داشتن ذهن فعال و جستجو گر
7 - توانایی مدیریت و رهبری کردن عوامل مختلف
8 - تجزیه و تحلیل و مو شکافی مسائل محیط پیرامون
9 - توان علمی بالا در درس های تخصصی رشته ریاضی
10 - توانایی قرار گرفتن در تیم های مختلف و بالا بودن روحیه تیمی
11 - تحلیل کردن فشارهای کاری زیاد
12 - تسلط به زبان انگلیسی مربوط به رشته صنایع
وظایف مهندسین صنایع
مهندسین صنایع در محیط کار وظایفی را به عهده دارند که از جمله این وظایف می توان به سازمان دهی سیستم های موجود ، بررسی جدول زمان بندی تولید ، فراهم کردن امکان پیشرفت سیستم های کنترل مدیریت در جهت برنامه ریزی مالی و تحلیل هزینه ها به شکل کارآمد ، توجه به مشخصات فنی حین کار ، جریان کار تولید و سایر اطلاعات برای درک روش ها و فعالیت های بخش تولید و خدمات اشاره کرد .
از دیگر وظایف مهندس صنایع می توان به کار بردن روش های کنترل کیفیت برای حل مشکلات تولید و صرفه جویی در هزینه ها ، رعایت کلیه اصول ایمنی در حین کار ، برخود مناسب با مشتریان و مدیریت برای پیشرفت استاندارد های طراحی و تولید ، سازمان دهی سیستم های کنترلی برای هماهنگی فعالیت ها و برنامه ریزی تولید برای اطمینان از کیفیت مناسب محصولات و آموزش مدیران ، سرپرستان و کارگران جدید الورود در صورت نیاز اشاره کرد .
آینده شغلی و بازار کار مهندسین صنایع
در مقاطع مختلفی مانند کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکتری مهندسین می توانند مشغول به کار شوند . زیرا همانطور که گفتیم هر شرکت یا سازمانی به یک مهندس صنایع نیاز دارد و شرکت در آن ها برای مهندسین لازم است و باعث پیشرفت و کسب تجربه می شود .
به دلیل فراوانی حوزه کاری مهندسین صنایع ممکن است برای آن ها کار در کارخانه ، بانک ، کارخانجات صنعتی ، خدماتی و تولیدی ، بیمه ، شرکت های هواپیمایی ، بیمارستان ها ، کشتی رانی ، استادیوم های ورزشی ، خدمات شهری ، خدمات مشاوره ای و کارخانجات کشت و صنعت وجود داشته باشد .
به طور کلی می توان گفت در هر سازمانی که نیاز به مدیریت ، سود دهی بیشتر ، بهره وری ، افزایش کیفیت و برنامه ریزی نیاز باشد ، یک مهندس صنایع لازم است . می توان گفت به دلیل شباهت این شغل با مدیریت صنعتی ، مهندسین صنایع می توانند به عنوان مدیر نیز مشغول به کار شوند .
عناوین شغلی مهندسی صنایع
همانطور که گفتیم به این دلیل که هر سازمان ، کارخانه ، شرکت و موسسات مختلف به یک مهندس صنایع نیاز دارند در نتیجه می توان گفت مهندس صنایع در صورت داشتن مهارت و تجربه می تواند از آینده شغلی خوبی بهره مند باشند .
از عناوین مختلف مهندس صنایع می توان به مدیریت تولید ، مدیریت مهندسی ، برنامه ریزی استراتژیک و عملیاتی سازمان ، مدیریت پروژه ، سیستم های تولیدی ، مهندسی سیستم های اطلاعاتی ، مهندسی لجستیک ، مهندسی سیستم های کیفیت ، مهندسی ارزش ، مهندسی مالی ، طراحی فرآیند ها و ساختار های سازمانی و مهندسی سیستم های بهره وری اشاره کرد .
درآمد و حقوق مهندسین صنایع
با توجه به تنوع کاری مهندسین صنایع ، درآمد آن ها نیز در موسسات مختلف متفاوت است و همچنین حقوق آن ها به مواردی همچون مهارت ، تجربه و دانش فرد نیز بستگی دارد . می توان گفت حقوق و درآمد مهندسین صنایع در حوزه های مختلف شغلی و سمت های مختلف نیز ، متفاوت است .
به طور مثال درآمد فردی که به عنوان کارشناس کنترل پروژه است با درآمد فردی که کارشناس فنی ، برنامه ریز ، کارشناس تضمین کیفیت ، سرپرست کنترل پروژه ، مدیر پروژه ، مدیر کارخانه یا غیره است متفاوت است .
براساس گزارشات نهایی در مورد حقوق مهندسین صنایع که به عنوان کارشناس در حوزه های مختلف مشغول به کار هستند . در شرکت های کوچک کوچک به طور متوسط بین 1500000 تومان تا 4500000 تومان است .اما این ارقام گفته شده در شهر ها و سازمان های مختلف متفاوت است .
مشکلات مهندسین صنایع در کشور
مهندسین صنایع به دلایلی همچون عدم تنوع شغلی در برخی از گرایش های صنایع ، پیشرفت نکردن و اطلاع نداشتن اغلب مهندسین صنایع از به روز شدن تمامی فنون این حوزه ، آمیخته شدن و ورود مهندسین صنایع در حیطه کاری مدیران صنعتی ، عدم حمایت و پشتیبانی موسسات مختلف از مهندسین صنایع و همچنین کمبود واحدهای علمی این رشته در دانشگاه ها ؛ دچار مشکل هستند .
منیع : سایت ای استخدام و مسیر ایرانی