آلبرت اینشتین زاده به آلمانی Albert Einstein 14 مارس 1879 فیزیک دان نظری آلمانی الاصل بود ، اینشتین بیشتر برای نظریه نسبیت و به ویژه هم ارزش جرم و انرژی که از کاربردی ترین رابطه ها در فیزیک بوده ، شهرت دارد . همچنین او در ترویج نظریه کوانتوم و مکانیک آماری سهم به سزایی داشته است .
در سال 1921 اینشتین جایزه نوبل فیزیک را به پاس خدماتش در فیزیک نظری و به ویژه کشف اثر فوتوالکتریک دریافت کرده ، همچنین او برای کارهای ارزشمندش از بزرگ ترین فیزیک دانانی است که جهان به خودش دیده است .
نگاهی به زندگی نامه اینشتین
آلبرت اینشتین در 14 مارس 1879 در شهر اولم ( Ulm ) ایالت پادشاهی وورتمبرگ ( Württemberg ) آلمان در خانواده ای یهودی چشم به جهان گشود . در یک سالگی آلبرت خانواده او به شهر منیخ نقل مکان کردند . پدر آلبرت ، هرمان اینشتین با شراکت برادر خود یک کارگاه لوله کشی آب و گاز تاسیس کرده که موفقیت چشم گیری نیز داشته است .
پس از رونق گرفتن کار دو برادر در سال 1885 با همکاری دیگر اعضای خانواده یک کارخانه تولید لوازم الکتریکی تاسیس کرده که با تمرکز بر نیروگاه برق ، برای چند شهر در آلمان و ایتالیا نیروگاه برق ساختند .
آلبرت دیرتر از بچه های دیگر یعنی در سه سالگی شروع به حرف زدن کرد ، او در مدرسه نسبت به چیزهایی که برایش بی اهمیت بود واکنش نشان نمی داد در مقابل نسبت به اتفاقات هیجان انگیز تنها از خود عکس العمل نشان می داد .
نزدیکان آلبرت به عنوان مثال خدمه خانه آن ها به دلیل اینکه آلبرت دیرتر از هم سالان خود صحبت کرد ، او را کند ذهن می دانستند . خانواده آلبرت از جمله یهودیان غیر پایبند بودند به همین دلیل او سال اول تحصیل را در یک مدرسه ابتدایی کاتولیک آغاز کرد .
اینشتین با اصرار مادرش ویولون نواختن را آغاز کرد ، گرچه از همان ابتدا به آن علاقه ای نداشت و پس از مدتی آن را رها کرد اما بعدها عمیقا با صدای ساز ویولون به آرامش می رسید و به آن علاقه پیدا کرد .
از اولین تجربه های شگفت انگیز اینشتین که او را به فکر فرو برد می توان به قطب نمای جیبی که پدرش به او نشان داد اشاره کرد . یک چیز پنهان که باعث به حرکت در آوردن عقربه های قطب نما می شد نظر او را جلب کرده بود .
در سال 1894 در پی کسادی کسب و کار خانواده اینشتین از مونیخ به پاویا ، شهری در ایتالیا در نزدیکی میلان ، مهاجرت کردند . در همان زمان آلبرت یکی از کارهای علمی خود را با نام " بررسی اثر در میدان مغناطیسی " برای یکی از عموهایش نوشت .
او به همراه خانواده نقل مکان نکرد و برای تمام کردن درسش در مدرسه شبانه روزی مونیخ ماند . پس از آنکه یک ترم را تمام کرد ، در بهار سال 1895 دبیرستان را رها کرده و به خانواده خود در پاویا پیوست .
اینشتین به دلیل اینکه پیش از امتحانات نهایی و بدون اطلاع از خانواده و همچنین راضی کردن مسئولان مدرسه توسط یک گواهی پزشکی مرخصی گرفته و دیگر به مدرسه نرفت ، گواهی تحصیلات مازسویه نگرفت .
آیا تا به حال نام آینه آلبرت اینشتین را شنیده اید ؟ او یک آزمایش ذهنی ایجاد کرد به این شکل که اگر در آینه نگاه کند و با سرعت نور حرکت کند ، چه اتفاقی برای تصویرش خواهد افتاد ؟ اینکه سرعت نور مستقل از بیننده اش است . این آزمایش بعد ها به یکی از دو فرضیه نسبیت تبدیل شد .
آلبرت اینشتین در آزمون ورودی انستیتو تکنولوژی فدرال سوییس که امروزه به ای تی اچ زوریخ معروف است شرکت کرده و با توجه به اینکه نمرات ریاضی و علوم او بسیار عالی بود اما نمره پایین ادبیات مانع قبولی او شد .
رویای پدر آلبرت که می خواست او تحصیلات تکمیلی خود را در رشته الکترونیک پایان دهد به واقعیت نرسید . آلبرت اینشتین در کانتون آرگاو در سوییس به مطالعه تئوری الکترومغناطیس پرداخت و دیپلم گرفت .
زندگی عاشقانه اینشتین
در حین تحصیل او در خانه خانواده پروفسور یاست وینتلر اقامت داشت که اولین تجربه عاشقانه خود را در آن زمان تجربه کرد . آلبرت دل باخته ماری دختر این خانواده شده بود و همچنین مایا خواهر اینشتین بعد ها با پسر همان خانواده ازدواج کردند .
رابطه عاشقانه ماری و آلبرت به سرانجام نرسید ، اینشتین در ماه اکتبر به زوریخ رفت و در موسسه فدرال پلی تکنیک ثبت نام کرد . در همین حال ماری نیز برای تدریس به اولسبرگ در سوییس رفت و در همین حین شهروندی خود را وورتمبرگ لغو کرد .
میلوا ماریچ صربستانی که تحصیل در رشته پزشکی در دانشگاه زوریخ را آغاز کرده بود ، پس از یک ترم به موسسه پلی تکنیک فدرال آمد تا به عنوان تنها زن در آن سال ، در رشته ای که اینشتین در حال تحصیل بود ، تحصیل کند .
پس از سال ها بعد رابطه ماریچ و آلبرت عاشقانه شد ، اما مادر آلبرت به دلیل یهودی نبودن او ، سن بالا و همچنین نقص جسمانی او با این رابطه مخالفت کرد . اما اینشتین در سال 1903 با میلوا ماریچ ازدواج کرد . پیش از ازدواج یعنی در سال 1902 آن ها صاحب یک فرزند دختر به نام لیزرل شده بودند .
پس از ازدواج نیز آن ها صاحب دو فرزند دیگر پسر به نام های هانس آلبرت و ادوارد شدند . از سال 1914 اینشتین جدا از ماریچ و فرزندان خود زندگی می کرد ولی خانواده او در زوریخ مانده بود . بیماری اسکیزوفرنی ادوارد اینشتین را بسیار عذاب می داد تا حدی که او بارها گفته بود ای کاش ادوارد به دنیا نمی آمد .
از سال 1912 اینشتین در رابطه عاشقانه ای با دختر خاله بیوه اش در رابطه عاشقانه بود ، او در فوریه 1919 از ماریچ طلاق گرفته و در ژوئن همان سال با دخترخاله اش ازدواج کرد . اینشتین به ماریچ قول داده بود که اگر برنده جایزه نوبل شد ، منافع مادی آن را به او بدهد . سرانجام در سال 1923 نیز چنین کرد .
شغل آلبرت اینشتین
پس ازفارغ التحصیلی از دانشگاه او نتوانست شغل دانشگاهی پیدا کند تا اینکه پدر یکی از همکلاسی هایش به او کمک کرد تا در سال 1902 در یکی از دفاتر ثبت اختراع در سوییس استخدام شود . پس از انتشار نظریه نسبیت خاص و نسبیت عام اینشتین به شهرت و اعتبار رسید و در دانشگاه های مختلفی به تدریس و تحقیق پرداخت .
تا سال 1932 اینشتین مدیر انستیتوی فیزیک کایزر ویلهلم برلین آلمان و استاد یکی از دانشگاه های برلین بود ، در این سال او چند ماه در دانشگاه پرینستون به سر برد و سپس به دلیل قدرت گیری نازی ها در سال 1933 تصمیم گرفت به آلمان برنگردد .
در نهایت او در سال 1933 شغلی در موسسه مطالعات پیشرفته پرینستون به دست آورد و در سال 1935 تصمیم گرفت که در آمریکا بماند .
افتخارات آلبرت اینشتین
-
در سال 1999 آلبرت را مرد قرن نامیدند .
- در همان سال نظرسنجی گالوپ اینشتین را چهارمین مرد محبوب جهان در قرن بیستم معرفی کرد .
-
یونسکو به مناسبت صدمین سال مقالات نسبیت خاص ، اثرفتوالکتریک و اثر براوانی سال 2005 را سال جهانی فیزیک نامید .
-
آکادمی ملی علوم تندیس برنز یادبود آلبرت اینشتین را در محوطه مقر این آکادمی در واشنگتن نصب کردند .