رشته کارشناسی علوم انتظامی در خصوص آموزش و ارتقاء دانشجویان جهت حفظ امنیت نظام اسلامی و جامعه است. گرایش های رشته کارشناسی علوم انتظامی در دفترچه انتخاب رشته کنکور درج شده و مانند سایر رشته ها از بازارکار مناسبی برخوردار است.
برای مشاوره و معرفی رشته کارشناسی علوم انتظامی و بازار کار آن
برای مشاوره و معرفی رشته کارشناسی علوم انتظامی و بازار کار آن
انسان در مسیر زندگی با فراز و نشیب های فراوانی روبه رو می شود که برخی از آنها نحوه انتخاب راه درست می تواند سرنوشت ساز باشد. انتخاب رشته تحصیلی و انتخاب شغل مناسب نیز از جمله مواردی است که در آینده فرد بسیار تاثیر گذار است. انتخاب رشته تحصیلی و انتخاب شغل ارتباط بسیار نزدیکی با یکدیگر دارند و نمی توان این دو را جدا از هم در نظر گرفت. انتخاب رشته تحصیلی به شکلی مقدمه انتخاب شغل است به طوری که رشته تحصیلی مدرسه و دانشگاه راه ورود به مشاغل وابسته به آن رشته است.
یکی از رشته هایی که داوطلبان کنکور می توانند آن را در دفترچه انتخاب رشته کنکور مشاهده نمایند، رشته کارشناسی علوم انتظامی می باشد. داوطلبان علاقه مند به کارشناسی علوم انتظامی می بایست پیش از آغاز انتخاب رشته کنکور اطلاعات کافی در خصوص این رشته، درس های عمومی و اختصاصی و بازارکار آن داشته باشند. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم رشته کارشناسی علوم انتظامی را معرفی کرده و در خصوص موقعیت شغلی و بازارکار آن توضیحاتی ارائه دهیم.
داوطلبانی که مرحله آزمون کتبی کنکور سراسری را با موفقیت گذرانده اند، اکنون به دنبال اطلاعات لازم جهت انتخاب رشته کنکور می باشد. انتخاب رشته کنکور یکی از مهم ترین و سرنوشت سازترین مراحل پذیرش در دانشگاه و یافتن شغل مناسب است. بنابراین در انتخاب آن باید نهایت دقت را داشت.
یکی از رشته های موجود در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری، رشته کارشناسی علوم انتظامی است. اکثر داوطلبانی که رتبه و تراز مناسب برای انتخاب رشته این مجموعه کسب کرده اند به دنبال یافتن اطلاعاتی در این خصوص هستند که رشته کارشناسی علوم انتظامی چیست؟ شامل چه مباحثی شده و بازار کار آن پس از فارغ التحصیلی چیست؟ برای پاسخ به این دسته از سوالات در ادامه مقاله به معرفی رشته کارشناسی علوم انتظامی می پردازیم.
ایران کشوری باستانی و با سابقه دو هزار ساله است. کشوری که در دوران سلسه هخامنشیان، اولین سیستم حکومتی گسترده امپراطوری را بنیان گذاری کرد و در طی تاریخ پرفراز و نشیب خود، انواع سیستم های ایجاد نظم و ترتیب را مورد آزمایش قرار داد. یک صد سال پیش، سیستم نوین ایجاد نظم و امنیت داخلی، یعنی سازمان پلیس در ایران به وجود آمد. براساس این سیستم پلیس ایران به دو قسمت مهم پلیس شهری و ژاندارمری تقسیم گردید. پس از انقلاب اسلامی، کمیته انقلاب اسلامی نیز به عنوان یکی از ارکان مهم حفظ نظم و امنیت داخلی و دفاع از ارزش های انقلاب در داخل کشور، به این مجموعه افزوده شد.
در سال 1370 با تصمیم مجلس شورای اسلامی این سه نیرو در یکدیگر ادغام و سیستم پلیس واحد به وجود آمد. به دنبال طرح ادغام شهربانی، ژاندارمری، کمیته انقلاب اسلامی و پلیس قضایی، دانشگاه پلیس نیز به "دانشگاه علوم انتظامی" با سازمان و ساختاری جدید تغییر یافت. این دانشگاه یکی از مهم ترین واحد های نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران برای جذب و به کارگیری جوانان شایسته و تربیت و آموزش آنان است. این دانشگاه در مقطع کارشناسی دارای شاخه های انتظامی، کشف جرائم، اطلاعات، راهنمایی و رانندگی و خدمات و پشتیبانی است و دانشجویان از ترم چهارم، شاخه یا گرایش خود را انتخاب می کنند.
مقطع کاردانی علوم انتظامی نیز دارای گرایش های راهنمایی و رانندگی و انتظامی است .شاخه انتظامی بخش انتظامی، بخش مأموریتی نیروی انتظامی در پاسگاه ها و کلانتری های موجود در سطح شهر و روستاها است و دانشجوی انتظامی دانش و مهارت لازم را برای فعالیت در این بخش به دست می آورد.در واقع اولین وظیفه کارشناس انتظامی انجام تمهیداتی برای جلوگیری از جرم خیزی است. برای مثال برای پیشگیری از سرقت، کارشناس انتظامی باید به مردم هشدارها و اطلاعات لازم را بدهد، هشدارهایی از این قبیل که بهتر است درِ خانه را شب ها قفل کنند یا شب ها، پنجرهها را باز نگذارند.
در واقع کارشناس علوم انتظامی با این هشدار های بسیار ساده اما مؤثر، به آموزش عمومی و فرهنگ سازی می پردازد و از جرم خیزی پیشگیری می کند. پس اولین وظیفه نیروی انتظامی، فراهم کردن شرایط اجتماعی به گونه ای است که سطح امنیت عمومی بالا برود. البته این وظیفه تمام متخصصان نیروی انتظامی است اما در شاخه انتظامی، اولین و مهمترین وظیفه، آموزش و پیشگیری است.
نیروی انتظامی کشور، یک سازمان نظامی است و دانشجویان این رشته باید روحیه نظامی داشته باشند تا در این رشته موفق گردند. برای مثال، پلیس باید فردی فعال، اجتماعی و قانونمند باشد، یعنی بر سر قانون مصالحه نکند و نگوید چون فردی پیر، جوان یا بیمار است، اگر قانون شکنی کرد، اشکالی ندارد. بویژه آن بخش از نیروی انتظامی که با متخلفان سر و کار دارد، باید در رعایت قانون بسیار مصمم باشد. یکی دیگر از ویژگی های پلیس، داشتن صبر و حوصله و متانت و خویشتن داری بسیار است. برای مثال کارشناس عملیات انتظامی راهور در اوج سرمای زمستان و گرمای تابستان، در وسط یک چهار راه بدون هرگونه امکانات رفاهی می ایستد و انجام وظیفه میکند.
بدون شک چنین فردی باید صبر و تحمل بسیاری داشته باشد. همچنین کارشناس کشف جرائم، بدون صبر و حوصله و دقت و موشکافی نمی تواند اطلاعات مورد نیاز را به دست آورد و مجرم را دستگیر کند. شغل نیروی انتظامی یک شغل خدماتی است و مأمور نیروی انتظامی، ارتباط مستقیم با مردم دارد از سوی دیگر اکثر مراجعه کنندگان به نیروی انتظامی، بویژه مراجعه کنندگان به کارشناسان کشف جرائم و انتظامی، افرادی هستند که از لحاظ روحی شرایط مساعدی ندارند چون یا مجرم هستند یا شاکی. از همین رو، یک پلیس باید انگیزه ای قوی برای خدمت به مردم داشته باشد تا در برخورد با مجرم یا شاکی میزان خدمات دهی او کاهش نیابد.
در ضمن دانشجوی این رشته باید بداند که انجام مأموریت های پی در پی در شهر های مختلف، یکی از ویژگی های شغلی پلیس است. یعنی فردی که در نیروی انتظامی فعالیت می کند، امکان دارد امسال در پایتخت باشد و سال دیگر در جنوب، شمال، شرق و یا غرب ایران خدمت کند. همچنین امکان دارد به دلیل مأموریت های ویژه، مثل مأموریت های شبانه یا آماده باش ها، هفته های متوالی زندگی روزمره و عادی خود را نداشته باشد. حتی دانشجویان این دانشگاه نسبت به دانشجویان رشته های دیگر، برنامه ها و فعالیت های بیشتری دارند.
به همین دلیل دانشجویان علوم انتظامی - چه زن و چه مرد - در طی تحصیل حق ازدواج ندارند و بعد از فارغ التحصیلی نیز به آنها پیشنهاد می شود قبل از ازدواج، شرایط شغلی خود را برای شریک زندگی خود بگویند تا در آینده دچار مشکل نشوند. درباره ویژگی های لازم برای هر گرایش نیز باید گفت که دانشجوی علوم انتظامی در تمام شاخه ها و گرایش ها باید از قدرت تجزیه و تحلیل خوبی برخودار باشد اما این ویژگی برای دانشجوی کشف جرائم اهمیت بیشتری دارد چون کارشناس کشف جرائم باید بتواند با تجزیه و تحلیل مسائل و قدرت خلاقه ذهن خود، مجهول یابی کند. همچنین باید با مسائل حقوقی کاملاً آشنایی داشته باشد.
دانشجوی اطلاعات نیز علاوه بر ویژگی های یاد شده، باید بسیار رازدار باشد تا بتواند به عنوان یک مأمور مخفی، اطلاعات مورد نیاز را به دست آورد و وظیفه خود را به نحو احسن انجام دهد.دانشجویان گرایش های مخابرات و کامپیوتر نیز باید در دروس ریاضی و فیزیک توانمند باشند. به همین دلیل این دسته از دانشجویان از بین داوطلبان گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی انتخاب می شوند.گفتنی است که دانشجویان دانشکده علوم پایه انتظامی جمهوری اسلامی از هر پنج گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی، علوم تجربی، علوم انسانی، هنر و زبان های خارجه انتخاب می شوند و داوطلبان این رشته باید علاوه بر شرایط عمومی، شرایط اختصاصی این دانشکده را داشته باشند.
تا این بخش در خصوص مجموعه کارشناسی علوم انتظامی که در دفترچه انتخاب رشته کنکور کد رشته هایی از آن ارائه شده است توضیحاتی داده شد. اما داوطلبان علاقه مند به این رشته چگونه می توانند موفق به قبولی نهایی در گرایش های آن شوند؟ مسلما داشتن مشاور و ترتیب اولویت های انتخاب رشته می تواند موفقیت داوطلبان کنکور را تضمین کند. در مقاله زیر اطلاعاتی در خصوص داشتن بهترین انتخاب رشته به داوطلبان داده شده است.
پس از معرفی رشته کارشناسی علوم انتظامی و چیستی آن، نوبت به معرفی انواع دروس عمومی و تخصصی آن می رسد. ممکن است برخی از داوطلبان متقاضی انتخاب رشته دانشگاه آزاد و سراسری، به رشته کارشناسی علوم انتظامی علاقه داشته باشند، اما درس های موجود در طول تحصیل دانشگاه را دوست نداشته و همین امر در آینده سبب ترک تحصیل و یا انصراف از تحصیل آن ها شود.
همان طور که می دانید مدت مجاز تحصیل مقطع لیسانس حدود چهار سال و برابر با هشت نیمسال تحصیلی می باشد. البته این مهلت بر اساس تبصره و قوانینی که از طریق وزارت علوم به دانشگاه ها اعلام شده، تغییر می کند و دانشجو تا زمانی که تمامی تعداد واحدهای کارشناسی خود را پاس نماید می تواند در چارچوب قوانین موجود دانشگاه، به ادامه تحصیل بپردازد. بنابراین دانشجویان رشته کارشناسی علوم انتظامی نیز باید با اطلاع از دروس عمومی و اختصاصی خود به تحصیل در هشت نیمسال تحصیلی و یا بیشتر بپردازند. در ادامه جدول این دروس ارائه شده است.
دروس تخصصی شاخه انتظامی: جامعه شناسی شهری و روستایی، تاکتیک گروهان، عملیات در کویر، کوهستان و جنگل، اصول ترافیک، آیین راهنمایی و رانندگی، حمل بار، مسافر و کار و ابعاد وسایل نقلیه، شماره گذاری، آزمایشات رانندگی و تصادفات، وظایف فرمانده پاسگاه در شرایط عملیاتی، عملیات گشتی - کمین و ضد کمین، اماکن عمومی، هدایت پاسگاه، دسته و گروهان، جغرافیای شهری و روستایی.
دروس اصلی مشترک در گرایش های مختلف کشف جرائم : جرم شناسی، حقوق جزای عمومی، حقوق جزای اختصاصی (جرائم علیه اشخاص، جرائم علیه اموال و مالکیت، جرائم علیه امنیت، آسایش و اخلاق عمومی)، آیین دادرسی کیفری، ادله اثبات دعوای کیفری ، حقوق دیپلماتیک و آداب کنسولی، حقوق مدنی، آئین دادرسی مدنی، پزشکی قانونی، بررسی اصالت اسناد، طرز تشکیل پرونده قضایی،آشنایی با سازمان بین الملل پلیس جنایی (اینترپل)، آشنایی با بمب و تله های انفجاری، جرائم سازمان یافته، جرائم رایانه ای، کاربرد رایانه در کشف جرائم، زبان تخصصی، مشاهده، توصیف و چهره نگاری، روانشناسی عمومی، جغرافیای شهری و شهر شناسی، جامعه شناسی جنایی، بزهکاری و اطفال نوجوانان ، احکام تخصصی کشف جرائم ، مبانی جامعه شناسی، کارورزی .(با توجه به تعدد گرایش های کشف جرائم، از ذکر واحدهای تخصصی هر گرایش خودداری شده است.)
دروس اختصاصی شاخه اطلاعات: سازمان و مدیریت اطلاعات، جمع آوری، حفاظت اطلاعات، عملیات اطلاعات، بازجویی و مصاحبه، کشف علمی جرائم، اماکن عمومی، ابزار های فنی اطلاعاتی، آشنایی با کشور های همجوار، شناخت تمهیدات امنیتی و اجتماعی، اطلاع رسانی، احزاب و گروهک ها ، اطلاعات رزمی، بزهکاری اطفال و نوجوانان، حقوق جزای اختصاصی، مبانی علم سیاست، فعالیت های پنهانی و سازمان های اطلاعاتی، کارورزی.
دروس مشترك راهنمایی و رانندگی: ساختار و مقررات استخدامی ناجا، سازمان و وظایف رده های راهور، مقدمه علم حقوق، حقوق اساسی، جنگ افزار شناسی، تیراندازی مشق های پای قبضه، مبانی امور انتظامی، روانشناسی عمومی، مبانی جامعه شناسی،ریاضیات پایه، آیین نامه راهنمایی و رانندگی، کارورزی، جغرافیای شهری و شهرستانشناسی، امور انتظامی راهور ، جامعهشناسی ترافیک، روانشناسی ترافیک، زبان تخصصی، مقررات حمل بار و مسافر، مقررات بین المللی و کنوانسیون های حمل و نقل، حقوق جزای عمومی، آیین دادرسی کیفری، مسائل حقوقی تصادفات، آشنایی با قانون مجازات اسلامی، کشف علمی جرائم، اصول مهندسی ترافیک، مهندسی ترافیک، صدور پروانه ها و آزمایش ها، شماره گذاری وسائل نقلیه، معاینه فنی وسائل نقلیه، احراز اصالت وسائل نقلیه، کاربرد فیزیک و مکانیک در تصادفات، تصادفات، تصادفات عابر پیاده، کاربرد رایانه در امور راهنمایی و رانندگی، احکام تخصصی .دروس تخصصی خدمات فنی راهور شناسایی اسناد مجعول، محیط زیست و ترافیک، آشنایی با انواع وسائل نقلیه، آموزش رانندگی عملیاتی، ارزیابی وسائل نقلیه، آشنایی با کارکرد وسائل و تجهیزات معاینه فنی.
دروس تخصصی عملیات انتظامی راهور: شناسایی اسناد مجعول، اصول و مبانی شهرسازی، کمک های اولیه در تصادفات و سوانح، مهندسی ترابری، آموزش رانندگی عملیاتی، پزشکی قانونی، ارزیابی وسائل نقلیه، امور انتظامی راهور(تخصصی)، بازسازی صحنه تصادفات، آشنایی با مواد مخدر و قاچاق کالا، تعیین خسارت وسائل نقلیه.
دروس تخصصی مهندسی ترافیک: آمار احتمالات مهندسی، اصول و مبانی شهر سازی، محیط زیست و ترافیک، آشنایی با نرم افزارهای طراحی، طرح هندسی راه، ایمنی در ترافیک، سیستم های حمل و نقل، برنامه ریزی حمل و نقل شهری، اقتصاد در ترافیک و حمل و نقل، سیستم های هوشمند ترافیک ITS، مهندسی ترافیک محلی، مهندسی کنترل ترافیک.
دروس تخصصی گرایش ارتباطات انتظامی: فیزیک الکتریسته، کامپیوتر، ریاضیات پایه ، ماشین های الکتریکی ،سازمان و وظایف لجستیک ناجا(مخابرات) ، مخابرات و مدارات مخابراتی، مدارهای الکتریکی، سوئیچینگ،آنتن و انتشار امواج، اصول حفاظت و امنیت مخابرات و جنگ های الکترونیک، مدارهای منطقی، اندازه گیری الکتریکی و الکترونیکی، الکترونیک، مخابرات پیشرفته، کارگاه برق ماشین های الکتریکی، کارورزی.
آن دسته از داوطلبانی که هنوز تصمیمی بر انتخاب رشته دانشگاه های آزاد نگرفته اند می توانند با مطالعه مقاله زیر از جزئیات مزایا و معایب انتخاب رشته کارشناسی علوم انتظامی در دانشگاه آزاد مطلع شوند.
مهم ترین بخش انتخاب رشته که تاثیر مستقیمی بر آینده داوطلب دارد، بحث موقعیت شغلی و بازارکار هر یک از رشته های تحصیلی در دانشگاه است. چرا که برخی از دانشجویان امیدوارند پس از تحصیل در دانشگاه های شهریه پرداز، بتوانند شغلی پیدا کنند که جبران مبالغ پرداخته شده به عنوان شهریه دانشگاه شان باشد.
در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، عده ای از کارکنان دارای مشاغل اداری و عده ای دیگر دارای مشاغل مأموریتی هستند. برای مثال، کارکنان بخش های حسابداری، کامپیوتر، برق و مخابرات در بخش اداری فعالیت می کنند. به عبارت دیگر فارغ التحصیلان شاخه خدمات و پشتیبانی در بخش اداری حضور دارند و فارغ التحصیلان سایر شاخه ها و گرایش های علوم انتظامی در بخش مأموریتی فعالیت می کنند.
در کل فارغ التحصیلان کاردانی دانشکده علوم پایه انتظامی با درجه ستوان سومی و کارشناسان این دانشکده با درجه ستوان دومی فارغ التحصیل می شوند و درجات بعدی آنان برابر قوانین و مقررات ناجا خواهد بود. در این میان، نوع فعالیت فارغ التحصیلان کاردانی نیروی انتظامی بیشتر جنبه اجرایی دارد.
یعنی این دسته از فارغ التحصیلان بیشتر مجریان برنامه ها هستند اما مسؤولیت اصلی کارشناسان نیروی انتظامی، تئوری سازی، برنامه ریزی، هدایت و کنترل فعالیت های نیروی انتظامی است. البته در حال حاضر به دلیل کمبود پرسنل، گاهی اوقات یک کارشناس باید وظایف کاردان را نیز انجام دهد. گفتنی است که دانشجویان علوم پایه انتظامی ضمن آن که ماهانه مبلغی به عنوان کمک هزینه تحصیلی دریافت می کنند از امکانات رفاهی خوابگاه، پوشاك، غذا، دفترچه اتکا و خدمات درمانی بهره مند میشوند و در طول خدمت از وام خرید مسکن یا یک باب مسکن ملکی برخوردار خواهند شد.
با وجود اینکه نرم افزار انتخاب رشته کنکور هیوا می تواند توضیحاتی را در خصوص محل قبولی داوطلبان به آن ها ارائه دهد، اما همچنان توصیه می شود، پیش از انتخاب رشته با مشاوران و متخصصان این حوزه صحبت کرده و سپس اطلاعات خود را در سایت انتخاب رشته ثبت نمایید. برای اطلاع از نحوه برقراری ارتباط با انواع مشاوران ماهر می توانید به مطالعه مقاله زیر بپردازید.
کارشناسان سامانه مشاوره هیوا آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص رشته کارشناسی علوم انتظامی را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی هیوا می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
✔️ رشته کارشناسی علوم انتظامی در خصوص آموزش و ارتقاء دانشجویان جهت حفظ امنیت نظام اسلامی و جامعه است.
✔️ لیست دروس تخصصی و عمومی رشته علوم انتظامی در جدول متن مقاله ارائه شده است.
✔️ موقعیت های شغلی و بازار کار رشته علوم انتظامی با توجه به علاقه داوطلب و فراخوان های استخدامی در سطح خوبی قرار دارد و در متن مقاله نام موقعیت های شغلی پیشنهادی ارائه شده است.
برای مشاوره و معرفی رشته کارشناسی علوم انتظامی و بازار کار آن
برای مشاوره و معرفی رشته کارشناسی علوم انتظامی و بازار کار آن
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©