داوطلبان کنکور ۱۴۰۳ می توانند با دانلود دفترچه انتخاب رشته سراسری از رشته های بومی مختلفی مطلع شوند. رشته های بومی به دو دسته (استانی، ناحیه، قطبی) و (کشوری) تقسیم شده و هر داوطلب می تواند بر اساس پراکندگی رشته های ارائه شده در دانشگاه های هر استان، ناحیه، قطب و کشور اقدام به تکمیل فرم انتخاب رشته خود نمایند.
برای مشاوره لیست رشته های بومی و ناحیه ای و کشوری
برای مشاوره لیست رشته های بومی و ناحیه ای و کشوری
داوطلبان بعد از شرکت در کنکور سراسری در انتظار انتشار کارنامه اولیه خود هستند تا از رتبه، تراز و مجاز به انتخاب رشته اطلاعات لازم را کسب نمایند. به همین دلیل به محض اعلام نتایج اولیه کنکور متقاضیان می توانند با ورود به سایت سازمان سنجش از وضعیت مجاز و یا عدم مجاز بودن خود مطلع شده و سپس در صورت واجد شرایط انتخاب رشته اقدام به انتخاب رشته نمایند.
داوطلبان جهت انجام انتخاب رشته ای اصولی و رضایت بخش، جزئیات و شرایط مربوط به رشته های بومی و کشوری را از دفترچه انتخاب رشته کنکور مطالعه نموده تا بتوانند انتخاب رشته خود را بر اساس لیست رشته های بومی استانی،ناحیه ای، قطبی و کشوری انجام دهند، اما ممکن است متقاضیان در خصوص رشته های بومی سوالاتی از قبیل اینکه رشته های بومی (استانی، ناحیه ای و قطبی) و کشوری چیست؟ را در ذهن خود داشته باشند. به همین منظور در ادامه این مقاله قصد داریم برای پاسخگویی به این سوالات مذکور توضیحاتی را به صورت کامل درمورد رشته های بومی ۱۴۰۳ ارائه دهیم.
در دفترچه راهنمای انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۳ با رشته هایی مواجه هستیم که نحوه پذیرش آن ها به صورت بومی انجام می شود. اما بوم چیست؟ به چه رشته هایی بومی گفته شده و نحوه پذیرش رشته های بومی به چه شیوه ای می باشد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم، رشته های بومی برای داوطلبان بومی یک استان و منطقه، اولویت بیشتری دارد. در حقیقت شانس قبولی افراد بومی در این رشته ها به مراتب از بقیه افراد غیر بومی بیشتر خواهد بود.
رشته های بومی خود به سه دسته بومی استانی، بومی ناحیه ای و بومی قطبی تقسیم می شوند و هر یک از این بوم ها با توجه به تعاریف خود رشته های مشخصی را در برمی گیرند. در چند سال اخیر شیوه پذیرش دانشجو در دانشگاه های سراسری به گونه ای بوده که 80 درصد ظرفیت یک رشته محل به افراد بومی اختصاص یافته و 20 درصد باقیمانده به افراد غیر بومی تعلق می گیرد. لازم به ذکر است که بومی گزینی تنها برای یکسری رشته خاص وجود دارد.
در پذیرش رشته های بومی افرادی در اولویت قرار دارند که یکی از شرایط زیر را داشته باشند:
1اگر محل اخذ مدرک 3 سال آخر دبیرستان یا هنرستان در یک استان باشد.
2اگر محل اخذ 3 سال آخر در یک دبیرستان نباشد، محل تولد فرد استان بومی تلقی می شود.
3اگر فرد 3 سال آخر دبیرستان خود را خارج از کشور گذارنده باشد، استان محل تولد وی، استان بومی در نظر گرفته می شود.
4اگر فرد هم محل تولدش و هم 3 سال آخر دبیرستان خارج از کشور بوده باشد، وی بومی استان تهران در نظر گرفته می شود.
توجه داشته باشید که در پذیرش رشته های پرطرفدار گروه تجربی مانند پزشکی و دندانپزشکی و ...، گروه ریاضی مانند مهندسی کامپیوتر و عمران و ...، در گروه علوم انسانی حسابداری و حقوق و ... 60 درصد به صورت بومی و 40 درصد غیر بومی می باشد.
سازمان سنجش بعد از برگزاری کنکور سراسری نتایج اولیه کنکور را در قالب کارنامه ای منتشر می نماید. لذا، داوطلبان می توانند برای اطلاع از رتبه و تراز کسب شده خود به سایت سازمان سنجش جهت مشاهده نتیجه خود اقدام نمایند.
رشته های بومی استانی که اصطلاحا به رشته های استانی نیز معروف هستند به دسته ای از رشته ها گفته می شود که در اکثر استان های کشور ارائه شده و از نظر بازارکار در هر استان به متخصصان این رشته نیاز است. همانطور که پیش تر نیز اشاره کردیم 80 درصد از ظرفیت پذیرش این رشته ها به بومی های استان و 20 درصد به افراد غیر بومی آن استان تعلق می گیرد، اما در رشته های پرطرفدار نسبت پذیرش 60 به 40 تغییر می کند یعنی 60 درصد از افراد بومی استان و 40 درصد از غیر بومی ها پذیرش می گردد.
تمامی رشته های ارائه شده کنکور 1403 در دانشگاه فرهنگیان، رشته های ارائه شده در دوره شبانه و نیمه حضوری به صورت بومی استانی پذیرش می گردند. به این معنی که شانس قبولی داوطلبان همان استان بیشتر از دیگر استان های کشور است. لازم است داوطلبان این نکته را نیز در نظر داشته باشند.
با حذف زیر گروه ها از کنکور سراسری و نیز برگزاری این آزمون در دو نوبت اردیبهشت و تیر ماه تغییراتی در نمرات خام و اختصاصی کنکور قابل مشاهده می باشد؛ اما سوال این است که رتبه اصلی در کارنامه کنکور کدام است؟ توصیه می کنیم داوطلبان برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص مقاله زیر را نیز مطالعه نمایند.
بعضی از رشته های دانشگاهی هستند که در استان بومی مورد نظر فرد ارائه نمی شوند، بنابراین داوطلب می تواند به دانشگاه استان مجاور که آن رشته را ارائه می کند، مراجعه کند. به این نوع از رشته ها، رشته های ناحیه ای گفته می شود.
کشور ما به 9 ناحیه تقسیم شده و داخل هر ناحیه چند استانی که از نظر موقعیت مکانی در مجاورت هم هستند، وجود دارند. هر یک از این ناحیه ها تعدادی استان را در برمی گیرد که در ادامه استان های در برگیرنده هر ناحیه را ذکر کردیم.
جدول دسته بندی نواحی بومی کشور | |
نواحی بومی | استان های تابعه |
ناحیه یک | البرز، تهران، زنجان، سمنان، قزوین، قم و مرکزی |
ناحیه دو | آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل |
ناحیه سه | اصفهان، چهارمحال بختیاری و یزد |
ناحیه چهار | سیستان و بلوچستان و کرمان |
ناحیه پنج | بوشهر، فارس، کهگیلویه و بویر احمد و هرمزگان |
ناحیه شش | کردستان، کرمانشاه و همدان |
ناحیه هفت | ایلام، خوزستان و لرستان |
ناحیه هشت | خراسان رضوی، خراسان جنوبی، خراسان شمالی |
ناحیه نه | گلستان، گیلان و مازندران |
لازم به ذکر است، بسیاری از رشته های ارائه شده در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری ۱۴۰۳ دارای موقعیت ناحیه ای هستند. دانشگاه های پیام نور و غیر انتفاعی از طریق گزینش ناحیه ای، دانشجو می پذیرند. لازم به ذکر است که تمامی گروه های ازمایشی ریاضی، تجربی، انسانی، هنر و زبان رشته های بومی ناحیه ای دارند.
از تجمیع چند ناحیه مجاور به هم قطب تشکیل می شود. تعدادی از رشته هستند که در برخی نواحی وجود نداشته، اما در چند ناحیه بومی مجاور وجود دارند، نحوه پذیرش این رشته ها به صورت بومی قطبی می باشد. در کشور ما از تجمیع نواحی در کنار هم 5 قطب به وجود می آید که به شرح زیر می باشند:
جدول دسته بندی قطب های بومی کشور | |
قطب های بومی | استان های تابعه |
قطب یک | البرز، تهران، زنجان، سمنان، قزوین، قم، مرکزی، گلستان، گیلان و مازندران |
قطب دو | خراسان رضوی، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان و کرمان |
قطب سه | آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، کردستان، کرمانشاه و همدان |
قطب چهار | اصفهان، چهارمحال بختیاری، یزد، ایلام، خوزستان و لرستان |
قطب پنج | بوشهر، فارس، کهگیلویه و بویر احمد و هرمزگان |
پذیرش در رشته های بومی قطبی مانند سایر رشته های بومی به صورت 60 به 40 انجام می شود مگر در لیست رشته های پر متقاضی! در واقع سازمان سنجش جهت کمک به داوطلبان در خصوص کاهش مشکلاتی مانند رفت و آمد و ... گزینه بومی پذیری را در اختیار این افراد قرار داد تا بتوانند بر حسب شرایط از میان رشته های بومی ارائه شده رشته مورد نظر خود را انتخاب نمایند.
به رشته هایی که ممکن است در تمامی قطب ها ارائه نشده و تنها در تعدادی از دانشگاه ها ارائه گردند، رشته های کشوری گویند. ظرفیت پذیرش رشته های کشوری به نسبت متقاضیان شرکت کننده در هر سهمیه کنکور سراسری تقسیم می شود.
به طور مثال برای رشته ای 100 نفر ظرفیت در نظر گرفته شده است که 25 نفر به سهمیه ایثارگران و 75 نفر به سایر سهمیه تخصیص می یابد. حال فرض کنید شرکت کنندگان منطقه یک از این گروه آزمایشی 30 درصد از کل افراد شرکت کننده در این گروه آزمایشی را تشکیل می دهند، بنابراین از 75 نفر سهمیه عادی، 30 نفر به داوطلبان منطقه یک اختصاص می یابد و 45 نفر باقی مانده با توجه به ظرفیت سهمیه منطقه دو، سه و سهمیه خانواده شهدا به همین منوال تقسیم خواهد شد.
البته با توجه به نحوه انتخاب نفرات در رشته های کشوری، می توانیم بگوییم که ملاک قبولی در رشته های کشوری فقط نمرات کسب شده توسط داوطلب می باشد و همه این داوطلبین با توجه به نمره ای که کسب کردند، با یکدیگر به رقابت برمی خیزند. لازم به ذکر است پردیس های خودگردان و دانشگاه های مجازی به صورت کشوری دانشجو می پذیرند. نکته حائز اهمیت این است که در انتخاب رشته های کشوری، رتبه کشوری نقشی نداشته و قیاس پذیرش تنها رتبه در سهمیه می باشد!
در گزینش کشوری هیچ داوطلبی بر داوطلب دیگر ارجحیت ندارد و همگی به طور یکسان مورد بررسی قرار می گیرند دقیقا عکس پذیرش به صورت بومی که این ارجحیت با توجه به منطقه زندگی و قرارگیری داوطلب در یک موقعیت جغرافیایی خاص وجود دارد. در ادامه لیست رشته های بومی استانی، ناحیه ای، قطبی و کشوری در هر یک گروه های آزمایشی ریاضی، تجربی، انسانی، هنر و زبان به صورت مجزا در جدول قرار داده شده است.
داوطلبان در صورتی که در رشته های بومی (استانی، ناحیه ای و قطبی) و کشوری دانشگاه های سراسری پذیرفته نشوند می توانند شانس خود را در رشته محل های مربوط به دانشگاه آزاد امتحان نمایند. انتخاب رشته دانشگاه آزاد به صورت جداگانه در یک مهلت مقرر صورت می گیرد که داوطلبان می توانند برای کسب اطلاعات بیشتر به متن مقاله زیر مراجعه نمایند.
در نظر داشته باشید مشاوران سامانه مشاوره تحصیلی هیوا آماده هستند تا به تمام سوالات شما درباره رشته های بومی استانی و ناحیه ای و قطبی و کشوری 1403 پاسخ دهند. شما می توانید با استفاده از سامانه مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا با مشاوران حرفه ای این مرکز در ارتباط باشید. همچنین می توانید با عضویت در کانال تلگرام و دنبال کردن صفحه اینستاگرام کنکور سراسری هیوا از آخرین اخبار و تغییرات این حوزه مطلع گردید.
✔️ افرادی که محل اخذ مدرک 3 سال آخر دبیرستان یا هنرستان آن ها در یک استان باشد. بومی آن استان محسوب می شوند البته شرایط دیگری نیز برای افراد بومی وجود دارد که در متن مقاله گفته شده است.
✔️ مطابق متن مقاله، ملاک پذیرش این رشته ها بر اساس رتبه در سهمیه می باشد، که می توانید برای اطلاع از جزئیات پذیرش در رشته های کشوری به مقاله مراجعه نماید.
✔️ همانطور که در متن مقاله گفته شده است کشور ما به 9 ناحیه تقسیم شده و داخل هر ناحیه چند استانی که از نظر موقعیت مکانی در مجاورت هم هستند، وجود دارد.
برای مشاوره لیست رشته های بومی و ناحیه ای و کشوری
برای مشاوره لیست رشته های بومی و ناحیه ای و کشوری
سلام یعنی اگه کد رشته ای به قطب ما نخورد نمی تونیم انتخابش کنیم؟
سلام . می تونین در پذیرش رشته / محلی خارج از قطب بومی شرکت کنین ولی در رشته / محل های بومی شانس قبولی بیشتره .
سلام از کجا بفهیم در هر رشته چگونه پذیرش صورت می گیره .؟
سلام . در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری نحوه پذیرش رشته ها به صورت بومی استانی ، ناحیه ای ، قطبی و کشوری مشخص میشه .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©