من نسبت به خیلی ها برتری دارم ، واقعا مگه کسی هم هست که در حد من باشه ، من تو زندگیم شبیه خودم ندیدم تا حالا ، احساس میکنم با تفاوت چشمگیری نسبت به اطرافیانم برتری دارم ، من انقد آدم کاملی هستم نیاز نمی بینم خودم را تغییر بدم ، نیازی به پرواز نیست همین پایین بالاتر از خیلی ها هستم و غیره .
آیا این جملات را شنیده اید ، آیا خودتان از این جملات استفاده کرده اید ، در اطراف شما چند نفر هستند که در زندگی روزمره خود این جملات را به کار می برند . تمامی عبارات گفته شده نشان از غرور و تکبر دارند . شاید دست کم همه انسان ها یکبار این جملات را به کار برده باشند .
اما زمانی که حرفی از غرور می شود ، هیچکس قبول نمی کند که فرد مغروری است و از تواصع و فروتنی خود تعریف می کند ، غافل از آنکه نیمی از رفتارهای روزمره ما که از آن ها آگاه نیستیم ؛ از غرور انسان سرچشمه می گرد .
غرور یکی دیگر از حالت های انسان است که فرد خود شیفته ، برای خود ، ارزش و احترام بسیاری قائل می شود . یا خودش از دوستان ، اقوام یا حتی اجتماع نیز بالاتر می داند . اما گاهی فرد دچار تکبر بیش از اندازه می شود که دیگر هیچکس را قبول ندارد و خودش را نسبت به دیگران برتر می داند .
نشانه های غرور
همانطور که گفتیم افراد مغرور ، خود را از دیگران برتر می دانند و فکر می کنند که از تمامی افراد بالاتر هستند . در موارد شدید تر فرد مغرور فکر می کند که بقیه انسان ها زیر دست او هستند و باید فرمان بردار او باشند . علاوه بر این ویژگی ها ، افراد مغرور نشانه های دیگری نیز دارند که با توجه به آن ها شما می توانید فرد مغرور را شناسایی کنید .
حس می کند افراد باید مدیون او باشند
افراد مغرور همیشه حس می کنند که دینی بر گردن دیگران دارند ، وظیفه دارند که به حرف های او گوش دهند و به او احترام بگذارند . آن ها با دیگران همیشه طوری رفتار می کنند که گویی طلبکار هستند و به همین دلیل باید در همه زمینه ها مراقب رفتار و حرف زدن با آن ها باشید وگرنه از شما دلخور می شوند .
او زمانی که دیگران به او احترام نگذارند و رفتاری که او توقع دارد را انجام ندهند ، واکنش های منفی از خود نشان می دهد ، با شما بد رفتاری می کند و همچنین از شما ناراضی است و همیشه در حال گله و شکایت کردن است .
ناسازگاری و عدم اعطاف پذیری نسبت به دیگران
افراد مغرور فقط پایبند نظرات خود هستند و همیشه فکر می کنند و انتظار دارند که دیگران باید از او پیروی کنند و فرمان های او را بپذیرند . آن ها تحت هیچ شرایطی نظرات دیگران را قبول نمی کنند و حاضر نیستند که از مواضع خود بگذرند و حرف دیگران را بپذیرند .
آن ها به این که همیشه و همه جا در راس باشند و رهبری کنند ، علاقه دارند و اگر در جمعی باشند که این اتفاق نیفتد ، حس می کنند که به آن ها بی احترامی شده و غرورشون شکسته شده است . در نتیجه اگر جمعی این چنین باشد سعی می کنند حضور نداشته باشند .
در باطن خودشان را قبول ندارند
همانطور که می دانید تمامی افراد ضعف هایی دارند و افراد مغرور نیز دارای نواقص و کاستی هایی هستند و فقط به این دلیل که غرور آن ها خدشه دار نشود ، آن را نشان نمی دهند . آن ها به این دلیل که از ضعف های خود رنج می برند ، سعی می کنند در ظاهر یک چهره مغرور از خودشان نشان دهند .
اگر به باطن آن ها توجه کنید آن ها بیشتر از دیگران از کم و کاستی های خود رنج می برند و به هیچ عنوان خودشان را قبول ندارند و در نتیجه سعی می کنند با حفظ ظاهر و بزرگ نمایی ضعف هایشان را پنهان کنند .
در برابر قدرت بالاتر سکوت می کنند
آن ها همیشه به زیر دستان خود زور می گویند و انتظار دارند که آن ها به او احترام بگذارند و فرمان بردار او باشند اما همین افراد مغرور در برابر کسانی که از آن ها بالاتر هستند ، سکوت می کنند و شبیه انسان های متواضع رفتار می کنند .
همانطور که گفتیم بر خلاف ظاهر مغرورشان ، در باطن اعتماد به نفس هم ندارند و با حفظ چهره مغرور سعی در پوشش ضعف های خود دارند ، به همین علت توانایی روبرو با کسانی که از خودشان بالاتر هستند را ندارند .
غرور از چه چیزی سر چشمه می گیرد
چرا بعضی از افراد غرور بی جا دارند ، ریشه غرور آن ها از کجاست ، آیا غرور آن ها می تواند دلیلی برای ضعف های آن ها باشد ، چه عواملی باعث می شود او خودش را از دیگران بالاتر بداند .
- خود بزرگ پنداری
برخی از افراد به دلایلی همچون ظاهر ، پول ، موقعیت اجتماعی یا دیگر مسائل فکر می کنند که نسبت به دیگران برتری دارند و به علت جهالت و نادانی که دارند خیال می کنند که این ویژگی ها ماندگار هستند .
- احساس ناتوانی
افرادی که دچار ضعف های درونی هستند و از این ضعف ها رنج می برند سعی می کنند آن ها را از دیگران پنهان کنند و در مقابل دیگران به تعریف و تمجید از خود می پردازند . آن ها چهره واقعی و باطن خود را پشت نقاب غرور پنهان می کنند .
- کمبود جنبه
به طور مثال افرادی را مشاهده می کنید که اگر به درجه ای از قدرت یا مقام برسند ، به اصطلاح خودشان را گم می کنند و دچار تکبر می شوند و فکر می کنند که باید به زیر دستی های خود زور بگویند .
غرور می تواند شما و دیگران را باعث آزار و اذیت قرار دهد ، چه بسا افرادی را مشاهده می کنید که به خاطر غرور بی جا ، موقعیت خود را از دست داده اند یا عزیزان خود را ناراحت کرده اند . غرور حسی است که در تمامی مخلوقات وجود دارد اما باید آن را مدیریت کند تا با شکست مواجه نشوید .
منبع : سایت گام برتر