سازمان سنجش به منظور کمک به داوطلبان متقاضی رشته های کنکور سراسری ۱۴۰۲ جهت کاهش مشکل رفت و آمد و نیز مشکلات اقامتی، گزینه بومی پذیری را در اختیار متقاضیان قرار داده تا بتوانند با استفاده از این سهمیه ظرفیت پذیرش رشته های مربوط به محل سکونت این افراد حدود 80 درصد افزایش یابد و حدود 20 درصد از رشته های مربوطه متعلق به داوطلبان غیر بومی باشند.
برای مشاوره تاثیر بومی گزینی در انتخاب رشته کنکور سراسری 1402
برای مشاوره تاثیر بومی گزینی در انتخاب رشته کنکور سراسری 1402
یکی از آزمون های بزرگ و پر رقابت که تاثیر بسیار بالایی بر روی آینده تحصیلی دانش آموزان و فارغ التحصیلان مقطع متوسطه دوم و پیش دانشگاهی دارد، کنکور سراسری می باشد که از لحاظ جمعیت آماری یکی از پر جمعیت ترین آزمون های تحصیلی می باشد که توسط سازمان سنجش برگزار می شود.
با توجه به اهمیت کنکور سراسری، داوطلبان باید در مهلت ثبت نام علاوه بر وارد نمودن مشخصات فردی و تحصیلی و نیز بارگذاری مدارک نیز نوع استفاده از سهمیه های ارائه شده در دفترچه ثبت نام کنکور را انتخاب نمایند. از سوی دیگر بعد از شرکت در کنکور سراسری و مجاز به انتخاب رشته متقاضیان به مرحله حساس دیگری نیز وارد می شوند که لازم است برای قبولی در رشته محل انتخابی سهمیه های مشخص شده در این مرحله تاثیر گذار باشند.
یکی از سهمیه های ارائه شده در دفترچه که داوطلبان قادر به استفاده از آن می باشند، می توان به سهمیه بومی گزینی اشاره نمود. در واقع استفاده از این سهمیه به منظور این است که حدود 80 درصد هر رشته محل متعلق به متقاضیان بومی آن رشته بوده و 20 درصد دیگر شامل داوطلبان غیر بومی می باشد. در ادامه جهت آشنایی بیشتر شما در خصوص بومی گزینی قصد داریم در این مقاله به دسته بندی رشته ها از نظر بومی گزینی، نحوه بومی گزینی در دوره های مختلف و نیز تاثیر گزینش بومی در انتخاب رشته کنکور سراسری ۱۴۰۲ بپردازیم.
مشکلات اقامتی و معیشتی نظیر تامین خوابگاه برای دانشجویان، مشکلات رفت و آمدی و افت تحصیلی ناشی از دوری از خانواده، سبب شد تا سازمان سنجش آموزش کشور برای برخی از رشته محل ها به گزینش بومی روی آورد. بومی گزینی امکان قبولی در رشته های بومی برای داوطلبان هر ناحیه با توجه به امکانات در نظر گرفته شده برای آن ناحیه، را بیشتر خواهد کرد.
همانطور که در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری مشاهده کرده اید، هر کد رشته محل در کنکور سراسری دارای ظرفیتی می باشد که توزیع ظرفیت در آزمون سراسری، به جز رشته هایی که بصورت خاص از داوطلبان برخی از استان ها و یا شهرستان ها پذیرش می نمایند، مابقی ظرفیت رشته محل ها تحت تاثیر سهمیه ها و بومی گزینی می باشد. یعنی برای هر کد رشته محل، ظرفیتی برای سهمیه های مختلف در نظر گرفته می شود و داوطلبان واجد شرایط در آن رشته ها پذیرش می شوند.
گزینش بومی در رشته های تحصیلی مختلف بصورت استانی، ناحیه ای، قطبی و یا گزینش کشوری (بدون بومی گزینی) می باشد. اما کدام رشته ها در کدام دسته بندی قرار می گیرند؟ رشته هایی که در اکثر دانشگاه های کشور موجود هستند و از نظر کاربردی به متخصصین بومی نیازمندند، گزینش در آنها بصورت بومی استانی خواهد بود. انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان از نوع بومی گزینی استانی است.
رشته هایی که در دانشگاه یک از استان چند استانی که در مجاورت هم قرار دارند موجود باشد، گزینش در آن رشته بصورت بومی ناحیه ای خواهد بود. (چند استان مجاور یک ناحیه بومی را تشکیل می دهند). گزینش در انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان بصورت استانی است.
جدول دسته بندی نواحی بومی کشور | |
نواحی بومی | استان های تابعه |
ناحیه یک | البرز، تهران، زنجان، سمنان، قزوین، قم و مرکزی |
ناحیه دو | آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل |
ناحیه سه | اصفهان، چهارمحال بختیاری و یزد |
ناحیه چهار | سیستان و بلوچستان و کرمان |
ناحیه پنج | بوشهر، فارس، کهگیلویه و بویر احمد و هرمزگان |
ناحیه شش | کردستان، کرمانشاه و همدان |
ناحیه هفت | ایلام، خوزستان و لرستان |
ناحیه هشت | خراسان رضوی، خراسان جنوبی، خراسان شمالی |
ناحیه نه | گلستان، گیلان و مازندران |
اگر رشته ای در دانشگاه های یک ناحیه از چند ناحیه همجوار وجود داشته باشد، پذیرش در آن رشته بصورت بومی قطبی خواهد بود. (چند ناحیه مجاور هم تشکیل یک قطب بومی می دهند.) گزینش بصورت کشوری برای رشته هایی می باشد که آن رشته در استان هایی که به عنوان یک قطب تلقی می شوند نیز موجود نمی باشد و تنها در برخی از دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی ارائه می گردد.
جدول دسته بندی قطب های بومی کشور | |
قطب های بومی | استان های تابعه |
قطب یک | البرز، تهران، زنجان، سمنان، قزوین، قم، مرکزی، گلستان، گیلان و مازندران |
قطب دو | خراسان رضوی، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان و کرمان |
قطب سه | آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، کردستان، کرمانشاه و همدان |
قطب چهار | اصفهان، چهارمحال بختیاری، یزد، ایلام، خوزستان و لرستان |
قطب پنج | بوشهر، فارس، کهگیلویه و بویر احمد و هرمزگان |
برای آگاهی از اینکه هر رشته تحصیلی در کدام دسته بندی بومی استانی، ناحیه ای، قطبی و یا کشوری قرار گرفته است، می توانید به دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری ۱۴۰۲ مراجعه نمایید. حال این سوال مطرح می شود که هر داوطلب در کدام منطقه بومی محسوب می شود؟
ملاکی که برای تعیین استان بومی داوطلبان می باشد بدین شرح است که اگر داوطلبی در یک استان مدرک تحصیلی سه سال آخر دوره متوسطه (دبیرستان و یا هنرستان) در دوره نظام قدیم و یا مدرک پیش دانشگاهی و دوسال قبل یعنی سوم و دوم دبیرستان در دوره نظام جدید، را اخذ کرده باشد، داوطلب بومی آن استان شناخته خواهد شد. چنانچه محل اخذ مدرک سه سال آخر داوطلبی در یک استان نباشد، استان محل تولد داوطلب به عنوان استان بومی وی در نظر گرفته خواهد شد.
گزینش در دوره های روزانه به دلیل ویژگی های آموزشی و امکانات بهتر نسبت به سایر دوره های آموزشی، بصورت استانی یا ناحیه ای یا قطبی و یا کشوری است که برای هر رشته تحصیلی در هر گروه آزمایشی در دفترچه راهنمای انتخاب رشته کنکور سراسری مشخص شده است. پذیرش در دوره های نوبت دوم (شبانه) و نیمه حضوری گزینش بومی استانی و در دوره های غیر دولتی و غیر انتفاعی گزینش بومی ناحیه ای انجام می گیرد.
در دوره های مجازی و پردیس خودگردان نیز گزینش بصورت کشوری می باشد و بومی گزینی صورت نمی گیرد. در دوره های پیام نور برای 70% ظرفیت رشته ها در واحد های هر شهرستان از داوطلبان بومی و 30 % ظرفیت پذیرش به داوطلبان شهرستان های تحت پوشش آن مرکز آموزشی تعلق خواهد گرفت.
ظرفیت پذیرش در هر کد رشته محل پس از کسر سهمیه 25 درصدی ایثارگران و جانبازان، با توجه به نوع گزینش در دوره های مختلف بصورت زیر می باشد:
گزینش در رشته های کشوری: در رشته هایی که پذیرش در آنها بصورت کشوری می باشد، ظرفیت هر کد رشته محل به نسبت هر یک از متقاضیان شرکت کننده در سهمیه مناطق و سهمیه خانواده شهدا به تعداد کل شرکت کنندگان هر گروه آزمایشی تعیین می شود. برای درک بهتر این موضوع فرض کنید در کد رشته محلی در یک دانشگاه ظرفیت پذیرش 100 نفر باشد. با کسر سهمیه 25 درصدی ایثارگران باقی مانده ظرفیت 75 نفر خواهد بود.
حال فرض کنید شرکت کنندگان منطقه یک از این گروه آزمایشی 40 درصد از کل افراد شرکت کننده در این گروه آزمایشی را تشکیل می دهند. بنابراین از 75 نفر باقی مانده 30 نفر از ظرفیت پذیرش در این رشته محل مختص به داوطلبان منطقه یک از این گروه آزمایشی می باشد و مابقی ظرفیت یعنی 45 نفر باقی مانده با توجه به سهمیه مناطق دیگر طبق همین روال بین شرکت کنندگان مناطق دیگر تقسیم خواهد شد.
گزینش در رشته بومی (استانی، ناحیه ای، قطبی): در رشته محل هایی که گزینش در آن ها بصورت بومی می باشد، پس از کسر سهمیه 25 درصدی ایثارگران و جانبازان، 20 % از ظرفیت باقی مانده به داوطلبان آزاد (غیر بومی) و مابقی به نسبت تعداد شرکت کنندگان هر یک از سهمیه های مناطق و خانواده شهدا در بوم مربوطه به تعداد کل شرکت کنندگان آن بوم از گروه آزمایشی اختصاص می یابد.
سه عامل تعیین کننده در گزینش هر داوطلب در انتخاب رشته کنکور 1402 عبارتند از: نمره کسب شده توسط داوطلب در هر یک از زیر گروه ها (برای رشته محل هایی که پذیرش از طریق آزمون دارند) و یا معدل کتبی (برای رشته هایی که پذیرش در آنها صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی است)، استان بومی و سهمیه داوطلب.
آنچه واضح است بومی گزینی تاثیر بسزایی در کاهش مشکلات اقتصادی و زندگی دانشجویان در شهری دیگر و کاهش مهاجرت های شهری خواهد داشت و داوطلبانی که با آگاهی از شرایط ثبت نام کنکور ۱۴۰۲ و میزان و نحوه تاثیر سهمیه ها و بومی گزینی در انتخاب رشته کنکور سراسری شرکت می کنند، انتخاب آگاهانه تر و با شانس قبولی بیشتر ی خواهند داشت.
همچنین متقاضیان انتخاب رشته کنکور سراسری 1402 و انتخاب رشته دانشگاه آزاد ۱۴۰۲ می توانند به راهنمای انتخاب رشته تجربی، راهنمای انتخاب رشته ریاضی، راهنمای انتخاب رشته انسانی، راهنمای انتخاب رشته هنر، راهنمای انتخاب رشته زبان مراجعه نمایند تا اطلاعات دقیق تر پیرامون انتخاب رشته کنکور سراسری و انتخاب رشته دانشگاه آزاد در هر گروه آزمایشی کسب کنند.
ضمناً نرم افزار انتخاب رشته مجازی هیوا نیز میتواند اطلاعات رتبه و کارنامه رشته های مختلف را در اختیارتان قرار دهد. شما می توانید برای مشاوره انتخاب رشته کنکور سراسری با مرکز مشاوره تحصیلی هیوا تماس حاصل نمایید تا کارشناسان این مرکز با مشاوره تحصیلی تلفنی شما را برای کسب موفقیت در انتخاب رشته کنکور سراسری یاری نمایند.
✔️ بومی گزینی برای رشته های پرطرفدار 60 به 40 است به این نحو که 60 درصد ظرفیت کد رشته محل های هر بوم به داوطلبان بومی اختصاص دارد.
✔️ انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان از نوع بومی گزینی استانی است که برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله را مطالعه نمایید.
✔️ با توجه به اینکه دانشگاه های سراسری، 80 درصد از ظرفیت پذیرش رشته های خود را به داوطلبان بومی اختصاص می دهند شانس قبولی در بوم بیشتر است برای اطلاع از ناحیه بومی خود می توانید مقاله را مطالعه کنید.
برای مشاوره تاثیر بومی گزینی در انتخاب رشته کنکور سراسری 1402
برای مشاوره تاثیر بومی گزینی در انتخاب رشته کنکور سراسری 1402
سلام عرض ادب من بومی استان کهگیلویه هستم سوالم اینه که آیا میتونم کد رشته مثلا خوزستان رو بزنم آیا شانسی برای قبول شدن دارم
سلام . در انتخاب رشته کنکور سراسری نمی تونین کد رشته / محل های مختص داوطلبین بومی استانی غیر از استان بومی خودتون رو انتخاب کنین .
سلام ببخشید من سال ۱۰ استان اصفهان و سال ۱۱ استان خوزستان و سال ۱۲ استان اصفهان هستم بومی کدام استان می شوم تشکر
سلام . در کنکور سراسری استان محل تولد شما به عنوان استان بومی شما در نظر گرفته میشه .
سلام خسته نباشین داخل انتخاب رشته های فرهنگیان استان تهران زدن مخصوص بوم استان تهران با اولویت شهرستان ها ... اکثرشون اولویت شهرستان ها رو زدن الان بنده استان تهرانم شهرستان تهران نیستم یعنی شانس کمتری دارم ؟؟؟ اینکه زدن مخصوص بوم استان تهران منظورشون چیه ؟؟ چون اگر خود استان نباش در واقع هیچ تعدادی از خود استان پذیرش ندارن
سلام . با توجه به اینکه در کنکور سراسری 1400 در پذیرش دانشگاه فرهنگیان بومی گزینی استانی لحاظ شد و اولویت بومی شهرستان در نظر گرفته نشد ، تمامی داوطلبین استان بومی شانس قبولی یکسانی دارن ، در صورتی که در رشته / محلی اولویت با داوطلبین بومی شهرستان باشه شانس قبولی داوطلبین بومی شهرستان بیشتر خواهد بود .
سلام . من ساکن تهران و بومی تهران نیستم اگر دانشگاه رجایی تهران یک رشته فنی مهندسی رو بخونم محل خدمت من میشه تهران یا محل سکونت بنده ؟؟؟؟
سلام . در دفترچه ثبت نام کنکور سراسری ، در مقابل کد رشته / محل های دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران ، محل خدمت درج میشه .
سلام ببخشید پذیرش فرهنگیان در کنکور ۱۴۰۲ هم به صورت بومی استانی احتمالش هست که باشه .؟
سلام . در کنکور سراسری 1402 احتمالا در پذیرش دانشگاه فرهنگیان بومی گزینی استانی لحاظ میشه .
با عرض سلام و خسته نباشید . من بومی استان فارس هستم و هدفم دانشگاه فرهنگیان شیرازه و دهم یازدهم و دوازدهم رو هم همین شیراز درس خوندم . سوال من اینه که محل تولد من توی سیستم شیراز ثبت شده در حالی که محل تولد بنده یکی از شهرستان های منطقه محروم استان فارس هست . محل تولدم رو ویرایش کنم یا نه ؟؟ اصلا محل تولد در قبولی من تاثیرگذاره ؟؟
سلام . در کنکور سراسری و در پذیرش دانشگاه فرهنگیان بومی گزینی استانی لحاظ میشه ، محل تولد تون تاثیری در پذیرش شما نداره .
سلام من سه سال تحصیلیم رو خوزستان گذروندم هدفم دبیری زبان تو شیرازه اگه محل سکونتم رو شیراز بزنم و یا شیراز کنکور بدم تاثیری داره که دانشگاه شیراز قبول شم یا نهایتا بازم خوزستان قبول میشم؟
سلام . شما نمی تونین در کد رشته / محل های دانشگاه فرهنگیان مختص داوطلبین بومی استان فارس تحصیل کنین .
سلام من متاهل هستم ، می خوام فرهنگیان انتخاب کنم اما بومیم شهرمحل تولدمه و من محل سکونتم بخاطر تاهل تغییرکرده ، حالا چیکار کنم یعنی نمیشه انتقالی به تبعیت از همسر بگیرم ؟
سلام . انتقالی در دانشگاه فرهنگیان امکانپذیر نیست .
سلام خسته نباشید من پشت کنکوری ام و خودم متولد تهرانم و تمام مقاطع هم تهران بودم الان ساکن مشهدم اگر کنکور مشهد بدم می تونم ازکد بومی مشهد انتخاب کنم
سلام . شما بومی استان تهران هستین بنابراین در کنکور سراسری بومی مشهد در نظر گرفته نمیشین .
سلام ببخشید من تو یه شهرستان ساکن هستم خواستم ببینم می تونم برم شهرستان نزدیک به محل زندگیم کنکور بدم یعنی محل ازمونم رو عوض کنم ؟
سلام . حوزه برگزاری کنکور سراسری رو می تونین در فرم ثبت نام انتخاب کنین .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 110000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©