سازمان سنجش آموزش کشور جهت کاهش مشکلات اقامتی ( تأمین خوابگاه برای دانشجویان ) و همچنین برای حل مشکل رفت و آمد داوطلبان گزینش بومی برای برخی از رشته محل ها را در نظر گرفت . دانشگاه های سراسری ملزم هستند 80 درصد از ظرفیت پذیرش رشته های خود را به داوطلبان بومی اختصاص دهند و مابقی آن را که حدود 20 درصد می باشد به داوطلبان غیر بومی اختصاص دهند .
برای مشاوره تاثیر بومی گزینی در انتخاب رشته کنکور سراسری 99
برای مشاوره تاثیر بومی گزینی در انتخاب رشته کنکور سراسری 99
کنکور سراسری به عنوان یکی از آزمون های بزرگ هم به لحاظ تاثیری که روی آینده تحصیلی دانش آموزان خواهد داشت و هم به لحاظ جامعه آماری شرکت کننده در این آزمون ، از اهمیت ویژه ای برخوردار است . انتخاب رشته کنکور سراسری نیز به عنوان آخر گام و مهمترین گام برای ورود به دانشگاه ، حساسیت های خاص خود را به همراه دارد .
یکی از پرسش هایی که هنگام انتخاب رشته مطرح است ، گزینش بومی یا همان بومی گزینی می باشد . در این مقاله سعی کرده ایم تا اطلاعات درخور نیاز شما درباره بحث بومی گزینی در دوره ها و رشته های مختلف در انتخاب رشته 99 را در اختیارتان قرار دهیم . ضمناً شما میتوانید برای آشنایی با قسمت های مختلف کارنامه کنکور سراسری و تاثیر سهمیه ها در انتخاب رشته ، مقالات توضیحات کارنامه کنکور سراسری و تاثیر سهمیه در انتخاب رشته کنکور سراسری را مطالعه نمایید .
مشکلات اقامتی و معیشتی نظیر تامین خوابگاه برای دانشجویان ، مشکلات رفت و آمدی و افت تحصیلی ناشی از دوری از خانواده ، سبب شد تا سازمان سنجش آموزش کشور برای برخی از رشته محل ها به گزینش بومی روی آورد . بومی گزینی امکان قبولی در رشته های بومی برای داوطلبان هر ناحیه با توجه به امکانات در نظر گرفته شده برای آن ناحیه ، را بیشتر خواهد کرد .
همانطور که در دفترچه راهنمای انتخاب رشته کنکور سراسری مشاهده کرده اید ، هر کد رشته محل در کنکور سراسری دارای ظرفیتی می باشد که توزیع ظرفیت در آزمون سراسری ، به جز رشته هایی که بصورت خاص از داوطلبان برخی از استان ها و یا شهرستان ها پذیرش مینمایند ، مابقی ظرفیت رشته محل ها تحت تاثیر سهمیه ها و بومی گزینی می باشد . یعنی برای هر کد رشته محل ، ظرفیتی برای سهمیه های مختلف در نظر گرفته میشود و داوطلبان واجد شرایط در آن رشته ها پذیرش میشوند .
گزینش بومی در رشته های تحصیلی مختلف بصورت استانی ، ناحیه ای ، قطبی و یا گزینش کشوری ( بدون بومی گزینی ) می باشد . اما کدام رشته ها در کدام دسته بندی قرار میگیرند ؟
رشته هایی که در اکثر دانشگاه های کشور موجود هستند و از نظر کاربردی به متخصصین بومی نیازمندند ، گزینش در آنها بصورت بومی استانی خواهد بود . انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان از نوع بومی گزینی استانی است .
رشته هایی که در دانشگاه یک از استان چند استانی که در مجاورت هم قرار دارند موجود باشد ، گزینش در آن رشته بصورت بومی ناحیه ای خواهد بود . ( چند استان مجاور یک ناحیه بومی را تشکیل میدهند ) . گزینش در انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان بصورت استانی است .
اگر رشته ای در دانشگاه های یک ناحیه از چند ناحیه همجوار وجود داشته باشد ، پذیرش در آن رشته بصورت بومی قطبی خواهد بود . ( چند ناحیه مجاور هم تشکیل یک قطب بومی میدهند . )
گزینش بصورت کشوری برای رشته هایی میباشد که آن رشته در استانهایی که به عنوان یک قطب تلقی میشوند نیز موجود نمیباشد و تنها در برخی از دانشگاه ها موسسات آموزش عالی ارائه میگردد .
جدول دسته بندی نواحی بومی کشور | |
نواحی بومی | استان های تابعه |
ناحیه یک | البرز ، تهران ، زنجان ، سمنان ، قزوین ، قم و مرکزی |
ناحیه دو | آذربایجان شرقی ، آذربایجان غربی ، اردبیل |
ناحیه سه | اصفهان ، چهارمحال بختیاری و یزد |
ناحیه چهار | سیستان و بلوچستان و کرمان |
ناحیه پنج | بوشهر ، فارس ، کهگیلویه و بویر احمد و هرمزگان |
ناحیه شش | کردستان ، کرمانشاه و همدان |
ناحیه هفت | ایلام ، خوزستان و لرستان |
ناحیه هشت | خراسان رضوی ، خراسان جنوبی ، خراسان شمالی |
ناحیه نه | گلستان ، گیلان و مازندران |
جدول دسته بندی قطب های بومی کشور | |
قطب های بومی | استان های تابعه |
قطب یک | البرز ، تهران ، زنجان ، سمنان ، قزوین ، قم ، مرکزی ، گلستان ، گیلان و مازندران |
قطب دو | خراسان رضوی ، خراسان جنوبی ، خراسان شمالی ، سیستان و بلوچستان و کرمان |
قطب سه | آذربایجان شرقی ، آذربایجان غربی ، اردبیل ، کردستان ، کرمانشاه و همدان |
قطب چهار | اصفهان ، چهارمحال بختیاری ، یزد ، ایلام ، خوزستان و لرستان |
قطب پنج | بوشهر ، فارس ، کهگیلویه و بویر احمد و هرمزگان |
برای آگاهی از اینکه هر رشته تحصیلی در کدام دسته بندی بومی استانی ، ناحیه ای ، قطبی و یا کشوری قرار گرفته است ، میتوانید به دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری 99 مراجعه نمایید . حال این سوال مطرح میشود که هر داوطلب در کدام منطقه بومی محسوب میشود ؟
ملاکی که برای تعیین استان بومی داوطلبان می باشد بدین شرح است که اگر داوطلبی در یک استان مدرک تحصیلی سه سال آخر دوره متوسطه ( دبیرستان و یا هنرستان ) در دوره نظام قدیم و یا مدرک پیش دانشگاهی و دوسال قبل یعنی سوم و دوم دبیرستان در دوره نظام جدید ، را اخذ کرده باشد ، داوطلب بومی آن استان شناخته خواهد شد . چنانچه محل اخذ مدرک سه سال آخر داوطلبی در یک استان نباشد ، استان محل تولد داوطلب به عنوان استان بومی وی در نظر گرفته خواهد شد .
گزینش در دوره های روزانه به دلیل ویژگی های آموزشی و امکانات بهتر نسبت به سایر دوره های آموزشی ، بصورت استانی یا ناحیه ای یا قطبی و یا کشوری است که برای هر رشته تحصیلی در هر گروه آزمایشی در دفترچه راهنمای انتخاب رشته کنکور سراسری مشخص شده است . پذیرش در دوره های نوبت دوم ( شبانه ) و نیمه حضوری گزینش بومی استانی و در دوره های غیر دولتی و غیر انتفاعی گزینش بومی ناحیه ای انجام میگیرد . در دوره های مجازی و پردیس خودگردان نیز گزینش بصورت کشوری می باشد و بومی گزینی صورت نمیگیرد . در دوره های پیام نور برای 70% ظرفیت رشته ها در واحد های هر شهرستان از داوطلبان بومی و 30 % ظرفیت پذیرش به داوطلبان شهرستان های تحت پوشش آن مرکز آموزشی تعلق خواهد گرفت .
ظرفیت پذیرش در هر کد رشته محل پس از کسر سهمیه 25 درصدی ایثارگران و جانبازان ، با توجه به نوع گزینش در دوره های مختلف بصورت زیر میباشد :
گزینش در رشته های کشوری : در رشته هایی که پذیرش در آنها بصورت کشوری میباشد ، ظرفیت هر کد رشته محل به نسبت هر یک از متقاضیان شرکت کننده در سهمیه مناطق و سهمیه خانواده شهدا به تعداد کل شرکت کنندگان هر گروه آزمایشی تعیین میشود . برای درک بهتر این موضوع فرض کنید در کد رشته محلی در یک دانشگاه ظرفیت پذیرش 100 نفر باشد . با کسر سهمیه 25 درصدی ایثارگران باقی مانده ظرفیت 75 نفر خواهد بود . حال فرض کنید شرکت کنندگان منطقه یک از این گروه آزمایشی 40 درصد از کل افراد شرکت کننده در این گروه آزمایشی را تشکیل میدهند . بنابراین از 75 نفر باقی مانده 30 نفر از ظرفیت پذیرش در این رشته محل مختص به داوطلبان منطقه یک از این گروه آزمایشی میباشد و مابقی ظرفیت یعنی 45 نفر باقی مانده با توجه به سهمیه مناطق دیگر طبق همین روال بین شرکت کنندگان مناطق دیگر تقسیم خواهد شد .
گزینش در رشته بومی ( استانی ، ناحیه ای ، قطبی ) : در رشته محل هایی که گزینش در آن ها بصورت بومی می باشد ، پس از کسر سهمیه 25 درصدی ایثارگران و جانبازان ، 20 % از ظرفیت باقی مانده به داوطلبان آزاد ( غیر بومی ) و مابقی به نسبت تعداد شرکت کنندگان هر یک از سهمیه های مناطق و خانواده شهدا در بوم مربوطه به تعداد کل شرکت کنندگان آن بوم از گروه آزمایشی اختصاص می یابد .
سه عامل تعیین کننده در گزینش هر داوطلب در انتخاب رشته کنکور سراسری 99 عبارتند از : نمره کسب شده توسط داوطلب در هر یک از زیر گروه ها ( برای رشته محل هایی که پذیرش از طریق آزمون دارند ) و یا معدل کتبی ( برای رشته هایی که پذیرش در آنها صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی است ) ، استان بومی و سهمیه داوطلب .
آنچه واضح است بومی گزینی تاثیر بسزایی در کاهش مشکلات اقتصادی و زندگی دانشجویان در شهری دیگر و کاهش مهاجرت های شهری خواهد داشت و داوطلبانی که با آگاهی از شرایط شرکت در کنکور 99 و میزان و نحوه تاثیر سهمیه ها و بومی گزینی در انتخاب رشته کنکور سراسری شرکت میکنند ، انتخاب آگاهانه تر و با شانس قبولی بیشتر ی خواهند داشت .
همچنین متقاضیان انتخاب رشته کنکور سراسری 99 و انتخاب رشته دانشگاه آزاد 99 می توانند به راهنمای انتخاب رشته تجربی ، راهنمای انتخاب رشته ریاضی ، راهنمای انتخاب رشته انسانی ، راهنمای انتخاب رشته هنر ، راهنمای انتخاب رشته زبان مراجعه نمایند تا اطلاعات دقیق تر پیرامون انتخاب رشته کنکور سراسری و انتخاب رشته دانشگاه آزاد در هر گروه آزمایشی کسب کنند .
ضمناً نرم افزار انتخاب رشته مجازی هیوا نیز میتواند اطلاعات رتبه و کارنامه رشته های مختلف را در اختیارتان قرار دهد . شما میتوانید برای مشاوره انتخاب رشته کنکور سراسری با مرکز مشاوره تحصیلی هیوا تماس حاصل نمایید تا کارشناسان این مرکز با مشاوره تحصیلی تلفنی شما را برای کسب موفقیت در انتخاب رشته کنکور سراسری یاری نمایند .
بومی گزینی برای رشته های پرطرفدار 60 به 40 است به این نحو که 60 درصد ظرفیت کد رشته محل های هر بوم به داوطلبان بومی اختصاص دارد .
انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان از نوع بومی گزینی استانی است که برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله را مطالعه نمایید .
با توجه به اینکه دانشگاه های سراسری ، 80 درصد از ظرفیت پذیرش رشته های خود را به داوطلبان بومی اختصاص می دهند شانس قبولی در بوم بیشتر است برای اطلاع از ناحیه بومی خود می توانید مقاله را مطالعه کنید .
برای مشاوره تاثیر بومی گزینی در انتخاب رشته کنکور سراسری 99
برای مشاوره تاثیر بومی گزینی در انتخاب رشته کنکور سراسری 99
سلام من متولد تهران هستم و سه سال دبیرستانمو هم تو تهران خوندم اگه آزمون کنکورمو تو شهرستان بدم امکانش هست فرهنگیان اون شهرستان قبول شم ضمن اینکه محل زندگیم همون شهرستانه
سلام . در صورتی که در پایه دهم ، یازدهم و دوازدهم در تهران تحصیل کردین و فارغ التحصیل شدین ، شما فقط می تونین در دانشگاه فرهنگیانی که از داوطلبین استان بومی تهران پذیرش صورت می گیره تحصیل کنین .
سلام آیا سهمیه بومی در رشته پزشکی مثل پزشکی تهران برای کنکور ۱۴۰۰ حذف شده ؟ و دوم اینکه من متولد شهر تهران هستم و سه سال دببرستان هم در یک ناحیه بومی نبودم و بومی شهر تهران محسوب میشم بنظرتون چقدر شانس قبولی در پزشکی تهران رو دارم؟
سلام . نوع گزینش رشته پزشکی به صورت ناحیه ای هستش بنابراین شما درناحیه بومی شانس قبولی بیشتری دارین .
سلام خسته نباشید . ببخشید من اردبیل سه سال دبیرستان رو گذروندم و می خوام اردبیلم قبول بشم . استان محل تولدمم اردبیله !!!! یعنی شهر دیگه ای منو برنمی داره به جز اردبیل ؟؟؟ هر چند دوس دارم شهر خودمون فقط در بیام ولی برام جای سوال بود .. پیشاپیش تشکر می کنم از پاسخگویی تون
سلام . در کنکور سراسری بومی گزینی لحاظ میشه ، شما فقط می تونین در دانشگاه فرهنگیانی که از داوطلبین استان اردبیل پذیرش صورت می گیره تحصیل کنین ولی می تونین در سایر دانشگاه های سراسر کشور تحصیل کنین .
سلام من دهم رو تو اردبیل خوندم و یازدهم و دوازدهم تو تهران و الان ساکن تهرانم می خوام بدونم بومی کجا محسوب میشم و کجا می تونم فرهنگیان قبول بشم و شانسم چقدر است ؟؟؟ بعد من داشتم کارنامه قبولی سال 98 نظام جدید رو نگاه می کردم یک نفر بومی اصفهان بود ولی فرهنگیان پردیس کرج قبول شده بود میشه بگین این چطوری میشه؟؟؟؟
سلام . استان محل تولد به عنوان استان بومی شما در پذیرش دانشگاه فرهنگیان در نظر گرفته میشه ، در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری کد رشته / محل های دانشگاه فرهنگیان مختص هر استان اعلام میشه ، محل تحصیل ممکنه پردیس دانشگاه فرهنگیان استانی غیر از استان بومی داوطلب باشه که در دفترچه انتخاب رشته مشخص میشه .
بببخشید من الان یه چیز رو متوجه نشدم داخل دفترچه انتخاب رشته ۹۹ برای دانشگاه فرهنگیان گفته مثلا کد رشته فلان اولویت با شهرستان های جیرفت و کهنوج . الان که من ساکن شهرستان کرمان (خود شهر کرمان) هستم شانس قبولی توی اون کد رشته ندارم ؟
سلام . در پذیرش دانشگاه فرهنگیان بومی گزینی لحاظ میشه ، تمامی داوطلبین استان کرمان می تونن در پذیرش تمامی کد رشته / محل های مختص داوطلبین استان شرکت کنن ولی شانس قبولی داوطلبینی که بومی شهرستان های مورد نظر هستن بیشتره .
سلام . سهمیه بومی گزینی تو کنکور ۱۴۰۰ برای دانشگاه های علوم پزشکی و فرهنگیان (هر دو تا ) هست یا نه ؟ ( رشته های علوم پزشکی و فرهنگیان استان سیستان و بلوچستان که دارای تعهد کاری ۳ برابر دوران تحصیل تو منطقه خاصی هستن)
سلام . در پذیرش دانشگاه فرهنگیان بومی گزینی استانی لحاظ میشه ، رشته / محل های تعهدی در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری مشخص میشن .
سلام . من بومی خوزستانم ، می خواستم بدونم هیچ راهی نداره که در دانشگاه فرهنگیان تهران قبول شم ؟ فقط و فقط کد رشته های خوزستان رو باید بزنم ؟ احتمال قبولی وجود نداره؟
سلام . در پذیرش دانشگاه فرهنگیان بومی گزینی لحاظ میشه ، بنابراین شما فقط می تونین در پذیرش کد رشته / محل های مخصوص داوطلبین بومی استان خوزستان شرکت کنین .
سلام خسته نباشید . در انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان تا جایی که متوجه شدم میشه کد رشته های سایر شهرهای استان خودم رو هم انتخاب کنم و محدودیتی نداره ، منتهی می خواستم ببینم اصن شانس قبولی در اونها وجود داره یه الکیه ؟؟ چون من دوست دارم دوران طرحم رو مرکز استان بگذرونم نه شهرستانمون ، اگه رتبه ام خیلی خوب بیاد امکانش هست در کد رشته های غیر شهر خودم و البته در همین استان قبول شم ، حتی اگه شهر مورد نظرم جای خالی نداشته باشه؟؟چه قدر احتمال داره؟؟ممنونم
سلام . شما می تونین در پذیرش دانشگاه فرهنگیان استان بومی تون شرکت کنین ، بنابراین مشکلی برای شرکت در پذیرش کد رشته / محل های مختص داوطلبین بومی سایر شهرستان های استان تون ندارین قبولی شما به رقابت میان شما و سایر داوطلبین بستگی داره .
با سلام سال اول و دوم دبیرستان را در ایلام گذرانده ام و متولد دزفول هستم اگر سال سوم (دیپلم را در دزفول سپری کنم بومی کدام شهر و استان هستم با تشکر
سلام . در این صورت استان خوزستان به عنوان استان بومی شما در نظر گرفته میشه .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با ایمیل یا شماره تلفن 9099071789 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 30000 ریال ) در ارتباط باشید تا از مزایای مشاوره حضوری گروه آموزشی هیوا بهره مند گردید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©