تغییر رشته یا گرایش مقطع دکتری در حین تحصیل در دانشگاه ها ممنوع می باشد. اما دانشجویانی که در زمان ثبت نام آزمون دکتری قصد تغییر رشته دارند می توانند تنها در برخی از کد رشته ها که شرط تجانس با رشته تحصیلی مقطع قبلی (ارشد) در آن ها وجود ندارد، ادامه تحصیل دهند.
برای مشاوره تغییر رشته در مقطع دکتری
برای مشاوره تغییر رشته در مقطع دکتری
بسیاری از دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد که قصد شرکت در آزمون دکتری را دارند قصد تغییر رشته فعلی خود را داشته و می خواهند در رشته یا گرایشی دیگر مشغول به تحصیل دکتری شوند. اما موضوعی که دانستن آن اهمیت دارد این است که تغییر رشته در زمان ثبت نام آزمون دکتری تنها در برخی از کد رشته ها امکان پذیر است و متقاضیان تمام رشته ها اجازه عوض کردن رشته خود را ندارند.
همچپنین در زمان تحصیل در مقطع دکتری نیز با دانشجویانی رو به رو می شویم که به دلایل مختلف می خواهد رشته خود را تغییر داده و به گرایشی دیگر رفته و در آن ادامه تحصیل دهند. اما بنا به قوانین منتشر شده در دفترچه ثبت نام کنکور دکتری، تغییر رشته در مقطع دکتری ممنوع بوده و امکان پذیر نمی باشد. در ادامه مقاله برای آشنایی با تغییر رشته دکتری در هر دو فرآیند ذکر شده قصد داریم به بررسی نحوه تغییر گرایش یا رشته دکتری پیش از ثبت نام آزمون و همچنین پس از قبولی در آزمون بپردازیم.
ادامه تحصیل در مقطع دکتری، یکی از پر چالش ترین دوران تحصیلی است؛ چرا که دانشجویان باید حتما دارای اهداف آینده ای دقیقی باشند تا بتوانند در یک رشته مناسب در ثبت نام دکتری شرکت کرده و ادامه تحصیل بدهند.
بسیاری از دانشجویان کارشناسی، بدون تغییر دادن رشته تحصیلی خود به مقطع کارشناسی ارشد وارد می شوند و سپس، برای ادامه تحصیل در کنکور کارشناسی ارشد ثبت نام می کنند و در همان رشته تحصیلی ادامه تحصیل می دهند؛ اما بعد از ورود به مقطع دکتری متوجه می شوند که رشته تحصیلی آن ها مناسب نیست و به هر دلیلی قصد دارند که رشته تحصیلی خود را در مقطع دکتری تغییر دهند؛ اما آیا تغییر رشته در مقطع دکتری امکان پذیر است؟
دانشجویانی که قصد تغییر رشته در مقطع دکتری را دارند، باید اطلاع داشته باشند که متاسفانه تغییر رشته در مقطع دکتری ممنوع بوده و دانشجویان در هر دانشگاهی که باشند، نمی توانند رشته تحصیلی خود را پس از ورود به دانشگاه تغییر دهند. بنابراین، لازم است که دانشجویان حتما در زمان انتخاب رشته دکتری، برنامه ریزی درستی داشته باشند تا پس از ورود به مقطع دکتری با مشکلی مواجه نشوند.
بنابراین، با توجه به توضیحات داده شده تغییر رشته و یا عوض کردن گرایش در مقطع دکتری در هر واحد دانشگاهی در کشور ایران امکان پذیر نمی باشد و طبق آیین نامه تحصیلات مقطع دکتری، تغییر رشته در این مقطع تحصیلی ممنوع است. لذا هیچ گونه شرایطی برای تغییر رشته در مقطع دکتری از سوی وزارت علوم، تعریف نشده است.
همانطور که در این مقاله به آن اشاره شد، امکان تغییر رشته و یا عوض کردن گرایش در مقطع دکتری وجود ندارد؛ اما در صورتی که دانشجویان قصد تغییر رشته در آزمون دکتری را دارند، می توانند تحت شرایط خاصی رشته تحصیلی خود را در زمان ثبت نام آزمون دکتری تغییر دهند.
نکته حائز اهمیتی که دانشجویان کارشناسی ارشد و داوطلبان کنکور دکتری باید به آن دقت داشته باشند، این است که تغییر رشته در آزمون دکتری معمولا نیاز به شرط تجانس دارد. در واقع، دانشجویان باید مطابق با رشته فارغ التحصیلی کارشناسی ارشد خود در آزمون دکتری ثبت نام کنند؛ اما خوشبختانه بعضی از رشته های آزمون دکتری نیازی به رعایت کردن شرط تجانس ندارد و دانشجویان می توانند بدون رعایت کردن شرط تجانس و بدون در نظر گرفتن رشته تحصیلی خود در مقطع کارشناسی ارشد، در رشته دکتری مورد نظر خود ثبت نام کنند.
تغییر رشته در آزمون مقطع دکتری در رشته های همچون علوم پایه، رشته های فنی و مهندسی بلامانع است؛ اما لازم است که دانشجویان قبل از هر اقدامی دفترچه راهنمای ثبت نام آزمون دکتری را مطالعه کنند تا از تمامی رشته های مجاز بدون رعایت شرط تجانس مطلع شوند؛ چرا که ممکن است در هر سال رشته های مختلفی به لیست رشته های مجاز تغییر رشته اضافه شود و یا یک سری از رشته ها از لیست مربوط به رشته های مجاز تغییر رشته حذف شود.
با توجه به اینکه آزمون سراسری و آزمون دانشگاه آزاد در مقطع دکتری به طور همزمان برگزار می شود، تفاوتی بین نحوه تغییر رشته در مقطع دکتری در دانشگاه های آزاد و سراسری وجود ندارد. لذا کلیه دانشجویانی که مجاز به انتخاب رشته در رشته مورد نظر خود هستند، می توانند بدون در نظر گرفتن رشته فارغ التحصیلی خود در رشته مورد نظر خود در مقطع دکتری ثبت نام کنند و در آزمون کتبی و مصاحبه دکتری رشته مورد نظرشان شرکت نمایند.
زمانی که بحث ادامه تحصیل از مقطع کارشناسی ارشد به مقطع دکتری به میان می آید، دانشجویان باید به بازار کار آینده رشته مقطع دکتری خود دقت کنند. بعضی از رشته های مقطع دکتری دارای آینده شغلی خوبی هستند، در صورتی که بعضی از رشته های دیگر در مقطع دکتری ارزش خاصی ندارند. به هر حال، شناسایی هدف دانشجویان برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری می تواند دانشجویان را به تغییر رشته در مقطع دکتری سوق دهد.
در واقع، اگر دانشجویان متناسب با هدف خود، تصور می کنند که در رشته دیگری به غیر از رشته تحصیلی خود در مقطع کارشناسی ارشد، آینده کاری بهتری دارند، بهتر است که حتما در آزمون دکتری تغییر رشته بدهند. لذا توصیه می شود که دانشجویان قبل از ثبت نام در کنکور دکتری، در رابطه با بازار کار و آینده شغلی خود در رشته تحصیلی خود تحقیق کنند و در صورتی که شرایط ثبت نام دکتری در رشته مورد نظر خود مناسب دیدند، انتخاب رشته کنند؛ در غیر این صورت بهترین کار این است که دانشجویان رشته و یا گرایش خود را در آزمون دکتری تغییر دهند.
دقت داشته باشید، همانطور که در این مقاله ذکر شد، امکان تغییر رشته در مقطع دکتری پس از ورود به دانشگاه وجود ندارد؛ اما دانشجویان می توانند رشته تحصیلی خود را قبل از ورود به دانشگاه و در زمان ثبت نام در مقطع دکتری، تغییر دهند.
کارشناسان سامانه مشاوره هیوا آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص تغییر رشته دکتری را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا راهنمایی نمایند. همچنین با عضویت در کانال تلگرامی و اینستاگرامی هیوا می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حیطه را دریافت نمایید.
✔️ در مقطع دکتری، تغییر رشته ممنوع است. مگر در شرایط خاصی، در زمان ثبت نام دکتری در رشته هایی که شرط تجانس در آن ها وجود ندارد ثبت نام کرد. برای دریافت اطلاعات بیشتر به متن مقاله مراجعه نمایید.
✔️ دانشجویان دکتری اجازه تغییر رشته ندارند، اما پیش از ثبت نام این آزمون می توان با مطالعه دفترچه راهنمای ثبت نام دکتری، از لیست رشته های بدون شرایط تجانس مطلع شد.
✔️ مطابق متن مقاله، انصراف از مقطع دکتری نیاز به پرداخت هزینه داشته و بر اساس تصمیمات دانشگاه انجام می شود.
برای مشاوره تغییر رشته در مقطع دکتری
برای مشاوره تغییر رشته در مقطع دکتری
سلام، من ارشد مکانیک با گرایش طراحی کاربردی دارم آیا می تونم دکترا در گرایش تبدیل انرژی شرکت کنم؟
سلام . می تونین در آزمون دکتری رشته مهندسی مکانیک - تبدیل انرژی شرکت کنین .
سلام خسته نباشید من ارشد مدیریت صنعتی گرایش تحقیق در عملیات رو دارم می خواستم بدونم می تونم ادامه تحصیل در مقطع دکتری در سایر رشته های مدیریت مثل مدیریت مالی و .. بدم ؟ و یا در غیر این صورت می تونم گرایش های دیگر مدیریت صنعتی رو ادامه بدم ؟
سلام . می تونین در کنکور دکتری رشته مدیریت مالی و سایر رشته ها و گرایش های مدیریت شرکت کنین .
سلام من ارشد اصلاح نباتات دارم می تونم رشته ژنتیک مولکولی شرکت کنم
سلام . می تونین در آزمون دکتری رشته ژنتیک مولکولی شرکت کنین .
سلام ببخشید من کارشناسی ارشد حسابداری دارم می تونم در مقطع دکترا رشته آموزش ابتدایی یا علوم تربیتی یا رشته های این چنینی بخونم
سلام . تغییر رشته در مقطع دکتری به رشته هایی که شرط تجانس رشته ندارن مجازه ، برای اطلاع دقیق از رشته های مجاز توصیه میشه دفترچه ثبت نام رو چک کنین .
سلام وقتتون بخیر من کارشناسی مکانیک و ارشد مدیریت دولتی دارم می خواستم ببینم می تونم دکتری مکانیک شرکت کنم ؟؟؟ ممنون
سلام . می تونین در آزمون دکتری رشته مهندسی مکانیک شرکت کنین .
سلام وقتتون بخیر من ارشد مهندسی هسته ای دارم می خواستم ببینم می تونم دکتری بیوتکنولوژی کشاورزی شرکت کنم . ممنون
سلام . می تونین در آزمون دکتری رشته بیوتکنولوژی کشاورزی شرکت کنین .
باسلام و وقت بخیر اینجانب کارشناسی ارشد مهندسی برق کنترلم برای دکتری می خوام برنامه ریزی درسی شرکت کنم آیا می تونم ؟
سلام . می تونین در آزمون دکتری رشته برنامه ریزی درسی شرکت کنین .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©