سازمان نظام مهندسی، بزرگ ترین سازمان غیر دولتی با برگزاری آزمون نظام مهندسی و صلاحیت، به ارائه پروانه اشتغال به فارغ التحصیلان رشته های مهندسی می پردازد. رشته هایی نظیر عمران، معماری، شهرسازی، ترافیک، تاسیسات برقی، تاسیسات مکانیکی و غیره، مجوز شرکت در این آزمون را دارند.
برای مشاوره رشته های نظام مهندسی
برای مشاوره رشته های نظام مهندسی
از مهم ترین دغدغه های فارغ التحصیلان رشته های مهندسی پس از پایان تحصیل، دریافت پروانه اشتغال است. پروانه اشتغال در واقع مهر تایید صلاحیت مهندسان است. این پروانه اشتغال توسط سازمان نظام مهندسی که بزرگترین سازمان غیر دولتی است با برگزاری آزمون نظام مهندسی به فارغ التحصیلان رشته مهندسی ارائه می شود.
ثبت نام آزمون نظام مهندسی 1401 از تاریخ 10 اردیبهشت ماه سال جاری آغاز شده و تا تاریخ 20 اردیبهشت ادامه دارد.
درست مثل نظام پزشکی که به هر پزشک یک شماره نظام پزشکی اختصاص داده شده، مهندسان نیز با دارا بودن شماره نظام مهندسی مختص به نام خود، می توانند برای تأسیس دفتر خانه مهندسی و ... اقدام کنند. در این مقاله با معرفی رشته های نظام مهندسی و صلاحیت های آزمون نظام مهندسی 1401 به مشاوره رشته های مهندسی ۱۴۰۱ خواهیم پرداخت.
پیش تر اشاره شد که، سازمان نظام مهندسی هر ساله با برگزاری آزمون نظام مهندسی، در صورت قبولی به شرکت کنندگان، پروانه اشتغال ارائه می دهد. اما برای شرکت در این آزمون می بایست از برخی شرایط برخوردار بود. یکی از مهم ترین شرایط شرکت در آزمون نظام مهندسی ۱۴۰۱ این است که رشته شرکت کنندگان در لیست رشته های تحصیلی مورد پذیرش نظام مهندسی 1401 باشد.
رشته های مجاز و مورد پذیرش نظام مهندسی شامل رشته های مجاز مهندسی عمران، معماری، شهرسازی، ترافیک، نقشه برداری، تاسیسات برقی، تاسیسات مکانیکی می باشند. تمامی رشته ها باید دارای ویژگی های زیر باشند و رشته مهندسی عمران به عنوان مثال آورده شده است.
مدرک تحصیلی کارشناسی رشته عمران می بایست مورد تایید وزارت علوم باشد.
هر مدرک مرتبطی غیر از مدرک مهندسی عمران برای شرکت در آزمون نظام مهندسی در کمیسیون هم ارزی نظام مهندسی بررسی خواهد شد و در صورت تایید، پروانه اشتغال دریافت می کند.
مدرک کارشناسی غیر عمران (برای مثال رشته کامپیوتر) و مدرک ارشد عمران برای شرکت در آزمون نظام مهندسی مورد قبول نیست و فرد باید دارای مدرک کارشناسی عمران باشد.
حتما سه سال از زمان اخذ مدرک کارشناسی گذشته باشد.
از آنجا که رشته های مرتبط نیز از این قوانین تبعیت می کنند، نیازمند این هستیم تا با هر کدام از رشته های مرتبط با رشته های آزمون نظام مهندسی آشنا شویم:
رشته های مرتبط با مهندسی عمران: |
دبیری فنی مهندسی عمران |
عمران آب |
راه سازی |
عمران روستایی |
مهندسی عمران |
تکنولوژی عمران |
ساختمان سازی |
خط و ابنیه |
عملی |
ساختمان |
رشته های مرتبط با معماری در جدول زیر قرار داده شده است :
رشته های مرتبط با معماری: |
دبیری فنی معماری |
معماری و تزئینات داخلی |
معماری سنتی |
مرمت و احیای بناهای تاریخی |
رشته های مرتبط با تاسیسات مکانیکی در جدول زیر قرار داده شده است :
رشته های مرتبط با تاسیسات مکانیکی: |
کارشناسی تاسیسات مکانیکی (حرارت و سیالات) |
دبیری فنی مکانیک (حرارت و سیالات) |
کارشناسی مهندسی مکانیک (طراحی و جامدات) |
رشته های مرتبط با تاسیسات برقی در جدول زیر قرار داده شده است :
رشته های مرتبط با تاسیسات برقی: |
معادل کارشناسی برق (قدرت) |
مهندسی کنترل و ابزار دقیق |
کنترل |
دبیری فنی برق (قدرت) |
مهندسی تکنولوژی کنترل و ابزار دقیق |
مخابرات |
رشته های مرتبط با شهرسازی در جدول زیر قرار داده شده است :
رشته های مرتبط با شهرسازی: |
طراحی شهری |
برنامه ریزی شهری |
مهندسی محیط |
محوطه سازی و طراحی فضای سبز |
کارشناسی ارشد برنامه ریزی محیط یا محیط زیست |
رشته های مرتبط با ترافیک در جدول زیر قرار داده شده است :
رشته های مرتبط با ترافیک: |
کارشناسی مهندسی ترافیک، راه و ترابری |
رشته های مرتبط با نقشه برداری: |
کارشناسی مهندسی نقشه برداری |
در نهایت اگر رشته تحصیلی شما در این لیست موجود نیست، اما جزو رشته های مرتبط به شمار می آید، می توانید با ارائه مدرک کارشناسی و ریز نمرات به کمیسیون هم ارزی، برای شرکت در آزمون نظام مهندسی اقدام کنید.
داوطلبانی که تمایل به ثبت نام در آزمون نظام مهندسی ۱۴۰۱ دارند، با مطالعه مقاله زیر می توانند در خصوص ثبت نام در این آزمون اطلاعات بیشتری کسب نمایند.
بیشتر به لیست رشته های مجاز و مورد پذیرش آزمون نظام مهندسی اشاره کردیم. هر یک از رشته های معرفی شده صلاحیت های آزمون مختص به خود را دارند. در ادامه به بررسی رشته ها و صلاحیت های آزمون نظام مهندسی ۱۴۰۱ خواهیم پرداخت. متقاضیان با قبول در هر یک از صلاحیت ها پروانه اشتغال پایه 3 آن صلاحیت را دریافت خواهند کرد. پس از گذشت 4 سال از اخذ اشتغال پایه سه به پایه دو، پس از گذشت 5 سال دیگر پایه دو به پایه یک و پس از گذشت 6 سال پایه یک به ارشد ارتقا می یابد.
به طور کلی آزمون دریافت پروانه اشتغال در بخش هایی اعم از طراحی، محاسبه، نظارت، اجرا، بهره برداری، نگهداری انجام می شود. هر کدام از این بخش ها با عنوان صلاحیت نام گذاری شده و هر یک آزمون جداگانه دارند. شرکت کنندگان پس از قبولی در هر کدام پروانه اشتغال پایه 3 دریافت می کنند.
صلاحیت هر یک از رشته های نظام مهندسی به شرح زیر می باشد:
رشته عمران:
دارای صلاحیت طراحی، اجرا و نظارت می باشد. در سال 1401 دو صلاحیت جدید با عناوین "طرح و اجرای گود، پی و سازه نگهبان" و "ارزیابی، طرح و اجرای به سازی" به آزمون نظام مهندسی رشته عمران افزوده شد.
جهت دریافت صلاحیت "طرح و اجرای گود، پی و سازه نگهبان" متقاضیان می بایست در رشته عمران دارای مدرک کارشناسی ارشد یا دکتری در گرایش خاک و پی بوده و همچنین دارای پروانه اشتغال به کار مهندسی در حداقل صلاحیت محاسبات پایه 2 و صلاحیت های نظارت یا اجرای پایه 1 باشند.
و جهت دریافت صلاحیت "ارزیابی، طرح و اجرای به سازی" متقاضیان می بایست در رشته عمران دارای مدرک کارشناسی ارشد یا دکتری در گرایش های زلزله و یا سازه بوده و همچنین دارای پروانه اشتغال به کار مهندسی در حداقل صلاحیت محاسبات پایه 2 و صلاحیت های نظارت یا اجرای پایه 1 باشند.
این دسته از داوطلبان برای دریافت اطلاعات در خصوص منابع آزمون نظام مهندسی رشته عمران می توانند مقاله زیر را مطالعه نمایند.
تاسیسات مکانیکی:
دارای صلاحیت های نظارت و اجرا و طراحی می باشد. جهت دریافت پایه 3 صلاحیت اجرا در این رشته متقاضی باید دارای حداقل پایه 2 در پروانه اشتغال به کار مهندسی صلاحیت نظارت باشد.
این دسته از داوطلبان برای دریافت اطلاعات در خصوص منابع آزمون نظام مهندسی رشته مکانیک می توانند مقاله زیر را مطالعه نمایند.
تاسیسات برقی:
دارای صلاحیت های نظارت و اجرا و طراحی می باشد. جهت دریافت پایه ۳ صلاحیت اجرا در این رشته متقاضی باید دارای حداقل پایه 2 در پروانه اشتغال به کار مهندسی صلاحیت نظارت باشد.
نقشه برداری و شهرسازی و ترافیک و معماری: دارای صلاحیت های نظارت و اجرا و طراحی می باشد. در رشته های نقشه برداری، شهرسازی و ترافیک برای دریافت صلاحیت طراحی به اخذ پروانه اشتغال به کار مهندسی پایه ۳ آن در صلاحیت های نظارت و اجرا نیاز می باشد.
این دسته از داوطلبان برای دریافت اطلاعات در خصوص منابع آزمون نظام مهندسی رشته برق می توانند مقاله زیر را مطالعه نمایند.
از نکات مهم در صلاحیت ها می توان به این موارد اشاره کرد:
داوطلبان علاوه بر صلاحیت ها، باید در دوره های آموزشی شرکت کنند.
متقاضیان برای شرکت در هر یک از صلاحیت های رشته های معماری، تاسیسات مکانیکی و تاسیسات برقی، عمران، باید به طور جداگانه ثبت نام کرده و در آزمون شرکت کنند.
داوطلبانی که قصد ثبت نام برای آزمون نظام مهندسی را دارند، برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص دریافت دفترچه ثبت نام این آزمون و شرایط مورد نیاز، می توانند مقاله زیر را مطالعه نمایند.
جهت مشاوره رشته های مهندسی ۱۴۰۱ به تمام نکات مربوط به این رشته ها برای هدایت بهتر متقاضیان و داوطلبان این آزمون ذکر شده است. برخی نکات مهم دیگر عبارتند از:
حد نصاب مجاز یا حداقل نمره قبولی در آزمون نظام مهندسی و صلاحیت های آن، 50 درصد می باشد.
حد نصاب قبولی در آزمون های نظام مهندسی در رشته مهندسی عمران و صلاحیت طرح و اجرای گود، پی و سازه های نگهبان و ارزیابی و همچنین طرح و اجرای به سازی، 60 درصد می باشد.
برای شرکت در آزمون نظام مهندسی علاوه بر مدرک، سابقه کار حرفه ای نیز اهمیت دارد. سابقه کار به این معناست که حتما باید سه سال از اخذ مدرک کارشناسی، دو سال ارشد و یک سال از اخذ مدرک دکتری سپری شده باشد.
در آزمون نظام مهندسی هیچ تفاوتی میان مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری نیست. هیچ کدام بر دیگری برتری ندارد و دارا بودن هیچ یک از این مدارک امتیازی برای اخذ تعداد بیشتر پروژه نخواهد داشت.
برای شرکت در آزمون نظام مهندسی نیاز به کارت پایان خدمت نبوده و پس از قبولی در آزمون ها مهلت چهار ساله جهت ارائه کارت پایان خدمت وجود دارد.
آزمون نظام مهندسی به صورت تستی است، اما در آزمون نظام مهندسی رشته معماری، بخش صلاحیت طراحی به شکل ترسیمی می باشد.
پس از قبولی در هر یک از صلاحیت های آزمون نظام مهندسی، مدرک پایه 3 دریافت می شود. بعد از گذشت 4 سال، مدرک پایه 3 به پایه 2، پس از گذشت 5 سال پایه 2 به پایه 1 و در نهایت پس از گذشت 6 سال دیگر پایه 1 به ارشد ارتقا پیدا خواهد کرد.
در صورتی که مدرک تحصیلی دریافتی شما جزو مدارک مرتبط باشد و یا در مرتبط بودن آن شکی وجود داشته باشد، به کمسیون هم ارزی ارسال خواهد شد تا صلاحیتی که قادر به شرکت در آن هستید، مشخص شود. و در انتها پیوست بخشنامه برای صدور پروانه اشتغال به کار در رشته های اصلی یا مرتبط بارگذاری شده است.
در صورت وجود هرگونه سوال یا ابهام در خصوص رشته های نظام مهندسی، می توانید با سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا تماس بگیرید. کارشناسان سامانه مشاوره هیوا اطلاعات کامل در این زمینه را در اختیار شما قرار می دهند. همچنین می توانید با عضویت در کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام هیوا از آخرین اخبار مربوطه مطلع شوید.
داوطلبان آزمون نظام مهندسی رشته برق می توانند برای دریافت نمونه سوالات سال های گذشته به منظور آمادگی برای این آزمون، مقاله زیر را مطالعه نمایند.
✔️ یکی از مهم ترین شرایط شرکت در آزمون نظام مهندسی 1400 این است که رشته شرکت کنندگان در لیست رشته های تحصیلی مورد پذیرش نظام مهندسی 1400 باشد که ادامه شرایط در متن مقاله قرار داده شده است.
✔️ با توجه به متن مقاله رشته های مکانیک، برق و عمران دارای صلاحیت می باشند که در متن مقاله به طور کامل توضیح داده شده است.
✔️ حد نصاب یا حداقل نمره قبولی در آزمون نظام مهندسی به طور کلی 50 درصد در نظر گرفته شده است.
برای مشاوره رشته های نظام مهندسی
برای مشاوره رشته های نظام مهندسی
سلام برای آزمون اسفند ماه کی باید ثبت نام کرد ؟
سلام . آزمون نظام مهندسی اسفند ماه برگزار نمیشه .
سلام با مدرک کاردانی هم میشه در آزمون شرکت کرد ؟
سلام . می تونین در آزمون نظام مهندسی شرکت کنین .
با سلام بنده مدرک کارشناسی مهندسی برق رو در سال ۱۴۰۰ گرفتم . آیا می تونم در آزمون نظام مهندسی تاسیسات برقی شرکت کنم ؟
سلام . می تونین در آزمون نظام مهندسی شرکت کنین ولی باید سه سال از تاریخ فارغ التحصیلی شما بگذره .
سلام . چه زمانی آزمون نظام مهندسی اسفند برگزار میشه ؟
سلام . در حال حاضر زمان برگزاری آزمون نظام مهندسی اسفند ماه مشخص نیست .
سلام خسته نباشید من مدرک کارشناسی مهندسی عمران در تاریخ 1398/3/30 گرفتم کی می توانم در آزمون نظام مهندسی شرکت کنم ؟
سلام . شما می تونین در آزمون نظام مهندسی سال 1401 شرکت کنین .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 80000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©