طرح درس اول ابتدایی در واقع یک نقشه راه است که بنا به نیاز دانش آموزان و تشخیص معلم در انواع روزانه، ماهانه و سالانه تنظیم می شود. در طرح درس، کلیه اطلاعات مربوط به کلاس درس، معلم، مدرسه و دانش آموزان درج خواهد شد. این طرح که به شکل جدول ارائه می شود برای هدفمند سازی تدریس و افزایش بازدهی آموزش با نحوه نگارش مشخص و منحصر به فردی تدوین می گردد.
برای مشاوره طرح درس اول ابتدایی
برای مشاوره طرح درس اول ابتدایی
طرح درس یک سناریوی آموزشی است که در راستای تنظیم و سازمان دهی آموزش و یادگیری دانش آموزان مورد استفاده قرار می گیرد. در کلیه مقاطع تحصیلی با تنظیم طرح درس می توان به افزایش کیفیت آموزش پرداخت. طرح درس اول ابتدایی یکی از کارآمدترین ابزارهای یادگیری است که با برنامه ریزی و هدف گذاری دقیق موجب بهینه سازی زمان آموزش می شود.
به طور کلی می توان این طور گفت که طرح درس، توسط روانشناسان حوزه آموزشی و پرورش ارائه شده است و امروز به مقبولیت بسیاری در سطح جهان رسیده است. جهت شناخت بیشتر طرح درس اول ابتدایی، در این مقاله به معرفی انواع آن، نحوه نگارش طرح درس روزانه، ماهانه و سالانه اول ابتدایی، طرح درس ملی اول ابتدایی و مزایای نوشتن طرح درس خواهیم پرداخت.
طرح درس یک نقشه راه برای برنامه ریزی و سازمان دهی به فعالیت های آموزشی معلمان و دانش آموزان می باشد. این طور می توان گفت که طرح درس برای کلیه مقاطع تحصیلی از ابتدایی تا متوسطه دوم قابل ارائه می باشد. یکی از مهم ترین مقاطع تحصیلی که نقش مهمی در ایجاد علاقه به تحصیل در دانش آموزان دارد، مقطع اول ابتدایی است.
از این رو طرح درس اول ابتدایی می بایست در راستای اهداف آموزشی و تشویق دانش آموزان به یادگیری تدوین شود. این طرح در واقع یک جدول زمانی مشخص با چهار چوبی منظم برای محتوای درسی است که برای استفاده بهینه از زمان کلاس، تهیه و تنظیم می شود. تهیه طرح درس اول ابتدایی علاوه بر هدفمند سازی روند آموزش، ذهن معلم را آماده مقدمه چینی های لازم پیش از رفتن به کلاس می نماید.
طرح درس اول ابتدایی در انواع طرح درس روزانه، ماهانه و سالانه تهیه و تنظیم می شود. طرح درس برای تمام مباحث کتاب، طرح سالانه است و شامل یک جدول کلی از دروس و اهداف ارائه آن ها در طول سال می باشد. نا گفته نماند که بعضا طرح درس نیم سال تحصیلی نیز تنظیم می شود.
طرح درس ماهانه اول ابتدایی نیز شامل جدولی از دروس لازم برای ارائه در ماه پیش رو و همچنین اهداف ارائه این دروس می باشد. طرح درس روزانه اول ابتدایی نیز یکی از طرح های ارائه شده به صورت جلسه ای است که برنامه کلی از روند ارائه مطالب درسی در یک روز را شامل می شود.
تدوین این طرح باید مواردی نظیر حضور و غیاب دانش آموزان، یادگیری درس جلسه قبل، اطلاع از پیش نیازهای درس جدید و مفاهیم اصلی آن، میزان زمان مورد نیاز برای هر فعالیت کلاسی، نحوه ارائه مطالب، ابزارهای کمک آموزشی، ارزشیابی نهایی کلاس، مناسب ترین تکالیف برای منزل، درس جلسه آینده را در نظر گرفت.
در مجموع، هر یک از انواع طرح های درسی می بایست به صورت دقیق و در راستای هدفمند کردن برنامه کلاسی تهیه شوند. نکته حائز اهمیت این است که نحوه نگارش طرح درسی نیز از قاعده خاصی پیروی می کند، از این رو معلمان و برنامه ریزان این طرح باید با نهایت دقت و توجه نسبت به تنظیم و تدوین آن اقدام نمایند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص طرح درس می توانید مقاله ای که لینک آن را در قسمت زیر قرار داده ایم، مطالعه نمایید.
یکی از انواع طرح درس برای دانش آموزان، طرح درس روزانه یا جلسه ای است. این طرح، برنامه ای است که برای یک جلسه درسی تدوین می شود و از ویژگی های آن، تنظیم جزئی موارد در برنامه می باشد. در نحوه نگارش طرح درس روزانه اول ابتدایی موارد زیر را در نظر داشته باشید:
تعیین مشخصات کلی: در طرح درس روزانه اول ابتدایی باید شماره طرح درس، نام و موضوع درس، مدت جلسه ها، نام مدرسه، تعداد دانش آموزان، شماره کلاس و دوره تحصیلی، نام معلم و تاریخ جلسه در ابتدای کاربرگ طرح درس نوشته شود.
مشخص کردن اهداف کلی: در بخشی دیگر از طرح درس روزانه اول ابتدایی می بایست هدف کلی در روند آموزش قید شود. در واقع هدف کلی طرح روزانه، انتظار معلم از نتیجه انجام فعالیت های مورد نظر جهت درک بهتر مفاهیم است.
تعیین ابزارهای آموزشی مورد نیاز: منابع آموزشی مناسب با توجه به ویژگی های دانش آموزان، شرایط زمانی و مکانی، میزان پذیرش دانش آموزان، هدف آموزش، اقتصادی بودن و عملی بودن و... در راستای آموزش بهتر و موثرتر دانش آموزان انتخاب می شوند.
انتخاب روش تدریس مناسب: معلمان در تدوین طرح درس روزانه برای رسیدن به اهداف آموزشی مشخص شده با توجه به نیاز فردی و اجتماعی دانش آموزان، به انتخاب روش مناسب برای تدریس دروس می پردازند. طرح درس روزانه برای تمامی کتاب های درسی اول ابتدایی از جمله ریاضی، فارسی، قرآن و... تهیه و نگارش می شود.
نکات مورد بررسی پیش از شروع درس: معلمان پیش از آغاز کلاس و شروع درس باید نکاتی از قبیل اطمینان از حضور دانش آموزان، سلامت جسمی و روحی آن ها، اشتیاق یادگیری دانش آموزان، بررسی تکالیف گذشته و... را مورد توجه قرار دهند. از این رو بهتر است کلیه این نکات در طرح درس یادداشت شوند. لازم به ذکر است که فعالیت های پیش از شروع کلاس نباید بیش از اندازه به طول انجامد و موجب کاهش اشتیاق دانش آموزان برای یادگیری درس جدید شود.
ارزشیابی تشخیصی: معلمان پیش از آغاز درس جدید باید از یادگیری درس گذشته توسط دانش آموزان اطمینان حاصل نمایند. جهت سنجش میزان یادگیری دانش آموزان می توان به طرح سوال شفاهی یا امتحان کتبی پرداخت. نتیجه این ارزشیابی در تنظیم و تغییر روند آموزش نیز موثر خواهد بود.
آماده سازی: آماده سازی فعالیتی است که توسط معلم برای جلب توجه و افزایش تمرکز ذهن دانش آموزان برای یادگیری درس جدید انجام می شود. هدف از این اقدام، معرفی غیر مستقیم موضوع درس جهت ایجاد انگیزه و علاقه در دانش آموزان می باشد.
ارائه درس: مهم ترین بخش از طرح درس روزانه، ارائه درس است که باید به کامل ترین شکل ممکن تنظیم شده و با پیوستگی و نظم فراوان، ارتباط درس جدید با مرحله آماده سازی حفظ شود.
فعالیت های تکمیلی: فعالیت های تکمیلی از جمله جمع بندی، خلاصه نویسی، نمایش عروسکی، پروژه، کار تحقیقاتی، سوال شفاهی، تکلیف شبانه و... برای افزایش ماندگاری مطلب در ذهن دانش آموز انجام می شود. به عنوان مثال شماره صفحه و شماره تمریناتی که دانش آموز باید انجام دهد، در طرح درس روزانه اول ابتدایی درج می شود.
ارزشیابی تکوینی: پس از اتمام تدریس، جهت اطلاع معلم از نتیجه کار خود و همچنین میزان آموخته های دانش آموزان، ارزشیابی صورت خواهد گرفت. ارزشیابی تکوینی شامل مشاهده تمارین برای رفع اشکال، ثبت اشتباهات دانش آموزان در دفتر جبرانی و... می باشد.
مطالعه درسی گرچه به ظاهر امری ساده به نظر می رسد، اما اگر بخواهید مطالعه درسی برای فرزندان شما ثمربخش باشد، باید به شیوه درست و صحیح، مطالعه منابع را انجام دهند. برای اطلاع از روش صحیح درس خواندن در ابتدایی مقاله زیر را مطالعه نمایید.
طرح درس یک برنامه یا چهار چوب ارائه شده توسط معلم جهت اجرای فعالیت های آموزشی داخل کلاس درس می باشد. ساعت شروع و پایان تدریس، حضور و غیاب دانش آموزان، مدت زمان انجام فعالیت های کلاسی و اهداف یادگیری دانش آموزان از مواردی است که باید در نگارش طرح درس مورد توجه قرار بگیرد.
همان طور که پیش تر اشاره شد، طرح درس ماهانه یکی از انواع طرح درس های پایه اول ابتدایی است. برای تدوین یک طرح درس به صورت ماهانه، بهتر است با نحوه نگارش آن آشنا شده و تمامی نکات آن را رعایت کرد. طرح درس ماهانه برای یک ماه از سال تحصیلی طراحی می شود و کلی تر از طرح درس روزانه است.
اطلاعاتی که در طرح روزانه درس اول ابتدایی ذکر شده مشابه اطلاعات طرح ماهانه درس اول ابتدایی می باشد. به طوری که انواع اهداف کلی، انتخاب ابزار، تعیین روش تدریس، ارزشیابی تشخیصی، تکوینی و ... را شامل می شود. از این رو نحوه نگارش طرح ماهانه درس اول ابتدایی نیز به صورت طرح روزانه خواهد بود. داشتن طرح درس اول دبستان مناسب موجب شده تا معلمان بتوانند متناسب با توانایی دانش آموزان و همچنین در مدت زمان تعیین شده برای یک آموزش، بهترین برنامه ریزی را داشته، از مزایای کلاس های جبرانی استفاده نمود و با بهترین عملکرد به نتایج و اهداف دلخواه سیستم آموزشی دست پیدا کنند.
در قدم اول، معلم باید مشخصات کلاس، تاریخ جلسات، نام خود و نام مدرسه، تعداد دانش آموزان کلاس و مدت زمان جلسه را در کاربرگ طرح ماهانه درس یادداشت نماید. سپس در ستون اول یک جدول، نام ماه را نوشته و در ستون مقابل آن هفته های مختلف از این ماه را قرار دهد. در مقابل هر هفته، نام درس ارائه شده و هدف از ارائه آن درس را وارد نماید.
در بخش بعدی معلم، روش تدریس خود را با جزئیات آن توصیف خواهد کرد؛ بنابراین باید اسامی وسایل آموزشی و ابزارهای فیزیکی مورد استفاده در این قسمت نوشته شوند. لازم به ذکر است که کلیه ابزارهای لازم پیش از شروع تدریس باید تهیه شوند. در نهایت این که نوشتن روش تدریس و ارزشیابی نهایی از جمله موارد مهم طرح درس ماهانه هستند.
پلتفرم روشکا در راستای ارائه آموزش مجازی به دانش آموزان کلیه مقاطع تحصیلی طراحی شده است. برای اطلاعات بیشتر و ورود به این سامانه مقاله زیر را مطالعه نمایید.
یکی دیگر از انواع طرح درس، نوع سالانه آن است که برای یک سال تحصیلی از مهر ماه تا خرداد ماه تنظیم می شود. برای نگارش بهتر طرح سالانه درس اول ابتدایی بهتر است معلم، پیش از آغاز سال تحصیلی به مطالعه کتاب درسی مورد تدریس خود بپردازد. سپس با بررسی حجم کتاب های درسی، تعداد جلسات در یک سال تحصیلی، امکانات کمک آموزشی و... به نگارش این طرح بپردازد. با رعایت نکات زیر می توان نحوه نگارش طرح سالانه درس اول ابتدایی را بهبود بخشید:
تهیه تقویم طرح سالانه درس: تقویم طرح درس برای یک سال تحصیلى یا 3 دوره 3 ماهه با محاسبه تعداد هفته، روز و ساعت هاى تدریس تنظیم می شود. البته در نظر داشته باشید که تعطیلات رسمى و ایام امتحان و تعطیلات احتمالى از کل جلسات سه ماهه حذف شوند.
تقسیم محتواى درسی و اهداف آموزشى بر اساس زمان: محتواى درس و فعالیت هاى آموزشى را براى تمرین و مرور درس به سه دوره سه ماهه تقسیم کنید. نا گفته نماند که بهتر است کل محتواى کتاب پیش از سه ماه سوم به علت تعطیلات نوروزی و شروع امتحانات تدریس شود و سپس محتواى فصول کتاب به واحدهاى کوچک تر درسى تقسیم شوند.
تعیین هدف از تدریس در هر جلسه: معلم با توجه به محتواى درس و برای ایجاد چشم انداز کلی، هدف خود از تدریس را در هر جلسه مشخص می نماید تا با توجه به هدف خود، روند تدریس و نتیجه آن را در هر جلسه بسنجد.
تعیین فعالیت هاى آموزشى دیگر: برنامه های آموزشی دیگر نظیر طرح تمرین هایی براى تقویت یادگیرى دانش آموزان نیز می تواند در این بخش از طرح سالانه درس ارائه شود. لازم به ذکر است که در طرح درس ترمی و سالانه می توان جلساتی را به اجرای ارزشیابی توصیفی مقطع ابتدایی تشخیصی و تکوینی و همچنین مرور درس های گذشته اختصاص داد.
دوره های ضمن خدمت فرهنگیان برای آموزش مهارت های جدید به معلمان برگزار می شود. برای اطلاعات بیشتر مقاله زیر را مطالعه کنید.
نگارش یک طرح درس هدفمند مستلزم رعایت نکاتی است پیش تر اشاره شد. با تنظیم و تدوین موضوع یا عنوان درس، هدف کلی تدریس، هدف های میانی درس، ارزشیابی تشخیصی و تکوینی و... می توان یک طرح درس مناسب ارائه داد.
به طور کلی یک طرح درس موفق جدولی شامل اطلاعات و مشخصات کامل مدرسه، کلاس، تعداد دانش آموزان، تعداد جلسات، ساعات جلسات، تعداد فصل های کتاب، تاریخ جلسات و اهداف هر درس می باشد. در نهایت تکالیف و تمارین لازم مشخص خواهند شد و پس از اتمام آموزش نحوه برگزاری امتحانات مدارس تعیین شده و دانش آموزان مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت. جهت دانلود نمونه طرح درس اول ابتدایی بر روی لینک های ارائه شده کلیک نمایید.
دانلود طرح سالانه اول ابتدایی | |||
دانلود طرح سالانه درس ریاضی اول ابتدایی | |||
دانلود طرح سالانه درس قرآن اول ابتدایی |
دوره های تربیت معلم مدارس ابتدایی برای آشنایی افراد متقاضی با نحوه آموزش و همچنین ارائه آموزش مطلوب برای متقاضیان فراهم شده است. برای اطلاعات بیشتر و شرکت در دوره مقاله زیر را مطالعه کنید.
در طرح درس ملی اول ابتدایی، موضوعات درسی و مهارت هایی که دانش آموزان باید یاد بگیرند مشخص می شود. به طور کلی مبانی برنامه درسی ملی به 2 قسمت مبانی علمی و مبانی فلسفی تقسیم می شود. مبانی فلسفی در واقع از دین و شناخت و انسان سر چشمه می گیرد. این طور می توان گفت که هدف گذاری برنامه درسی ملی شامل ارتباط با خدا، خود، انسان ها و خلقت می شود.
استفاده از طرح درس ملی در کلیه مقاطع برای تحقق اهداف آموزشی و افزایش یادگیری دانش آموزان صورت می گیرد. از دلایل اهمیت استفاده از آن می توان به استفاده بهینه از زمان، تحقق بهتر اهداف درسی، کاهش بی نظمی و هرج و مرج در کلاس، ایجاد انگیزه در معلم و دانش آموزان، افزایش اعتماد به نفس مدرس اشاره کرد.
دروس تفکر و حکمت، قرآن و معارف، زبان و ادبیات فارسی، فرهنگ و هنر، سلامت و تربیت بدنی، کار و فناوری، علوم انسانی و مطالعات اجتماعی، ریاضیات، علوم تجربی، زبان های خارجی، آداب و مهارت های زندگی بستر اصلی و مهمی جهت دست یابی به اهداف برنامه درسی ملی محسوب می شوند و هر یک از این دروس مهارت های مرتبطی با یادگیری را شامل می شوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص دوره های مهارت آموزی آموزش و پرورش می توانید مقاله ای که لینک آن را در قسمت زیر قرار داده ایم، مطالعه نمایید.
طرح درس اول ابتدایی یک برنامه دقیق برای پیشبرد اهداف آموزشی است که توسط آموزگار یا معلم برای یک سال تحصیلی یا یک ترم تحصیلی تدوین می شود. همان طور که توضیح داده شد، مهم ترین بخش ارائه یک طرح درس منطقی و موفق، رعایت نکات نحوه نگارش آن است. به طور کلی نوشتن طرح درس شامل مزایای بسیاری می شود. از جمله مهم ترین مزایای نوشتن طرح درس اول ابتدایی می توان موارد زیر را نام برد:
تدوین طرح درس به معلم برای تهیه وسایل آموزشی و منابع مورد نیاز تدریس مانند گام به گام اول ابتدایی کمک می کند تا کیفیت آموزش را افزایش دهد.
تنظیم طرح درس موجب تعیین برنامه کلاسی دقیق و هدفمند می شود و در نتیجه از ایجاد بی نظمی در کلاس می کاهد.
طرح درس موجب نظم در انجام فعالیت های ضروری آموزشی می شود تا برنامه در زمان های تعیین شده به شیوه منطقی پیش رود.
ارائه طرح درس سبب افزایش انگیزه در معلم شده و او را در هدایت کلاس یاری می کند.
روی قسمت های مختلف درس از جمله تجارب یادگیری دانش آموزان به نحو مطلوب تأکید می کند.
در واقع با تنظیم طرح درس معلم از گنجانده شدن اطلاعات مورد نیاز دانش آموزان در درس ارائه شده، اطمینان حاصل می کند.
با نگارش طرح درس، معلم با طرح سؤال های مناسب به ارزیابی دانش آموزان خواهد پرداخت.
نگارش طرح درس موجب افزایش بازدهی کلاس و کیفیت آموزش شده و دانش آموزان را برای یادگیری بیشتر ترغیب می کند.
کارشناسان سامانه مشاوره هیوا آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص طرح درس اول ابتدایی را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی هیوا می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
✔️ طرح درس اول ابتدایی یک نقشه راه است که برای پیشبرد اهداف آموزشی توسط معلم برای هدایت بهتر کلاس تدوین می شود، توضیحات بیشتر در این مقاله ارائه شده است.
✔️ در نگارش طرح درس اول ابتدایی باید اطلاعات مدرسه، کلاس، معلم و تعداد دانش آموزان در نظر گرفته شود و معلمان با نوشتن اهداف هر درس به ارائه روش تدریس و ارزیابی نهایی دانش آموزان بپردازند.
✔️ از مزایای نوشتن طرح درس اول ابتدایی، هدفمند سازی کلاس، نظم در فعالیت های ضروری، افزایش انگیزه در معلم و... را می توان نام برد، توضیحات بیشتر در مقاله ارائه شده است.
برای مشاوره طرح درس اول ابتدایی
برای مشاوره طرح درس اول ابتدایی
سلام . طرح درس فروشی است ؟
سلام . طرح درس اول ابتدایی توسط خود معلم نوشته میشه ، طرح درس فروشی نیست ، نمونه طرح در متن مقاله قرار گرفته .
سلام من می خواهم معلم شوم طرح درس از کجا یاد بگیرم ؟
سلام . طرح درس اول ابتدایی و سایر پایه ها در دوره های ضمن خدمت فرهنگیان آموزش داده میشه .
سلام . طرح درس چند نوع دارد ؟
سلام . طرح درس اول ابتدایی در سه نوع روزانه ، ماهانه و سالانه نگارش میشه .
سلام . مدیر مدرسه طرح اعلام می کند ؟
سلام . طرح درس اول ابتدایی توسط معلم نوشته میشه .
سلام فرم نمونه طرح از کجا پیدا کنم ؟
سلام . نمونه فرم طرح درس اول ابتدایی در مقاله قرار گرفته ، بر روی لینک دانلود کلیک کنین .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©