از جمله پر اهمیت ترین بخش ها در فرآیند کنکور دکتری، می توان به انتخاب رشته اشاره نمود. متقاضیان هرساله در زمان انتخاب رشته دکتری با اشتباهات رایجی همچون تحلیل نادرست کارنامه اولیه، اشتباه در الویت بندی و... مواجه هستند. در همین راستا بایستی گفت که مشورت با افراد آگاه و با تجربه می تواند در یک انتخاب خوب تاثیرگذار باشد. لذا داوطلبان پیش از انتخاب رشته آزمون دکتری ۱۴۰۴ می بایست خطاهای متداول در این فرآیند را شناسایی نمایند.
برای مشاوره اشتباهات انتخاب رشته دکتری سراسری ۱۴۰۴
برای مشاوره اشتباهات انتخاب رشته دکتری سراسری ۱۴۰۴
داوطلبانی که مجاز به انتخاب رشته دکتری در دانشگاه آزاد و سراسری شده اند می بایست در نهایت دقت و درایت دست به چیدمان انتخاب رشته دکتری خود بزنند چرا که هرگونه خطا و اشتباه در این مرحله می تواند در نتیجه قبولی یا عدم قبولی وی تاثیر گذار باشد. از این رو بررسی خطاهای متداول و اشتباهات رایج در انتخاب رشته دکتری ۱۴۰۴ از اهمیت بالایی برخوردار است!
انتخاب رشته دکتری یکی از مهم ترین مراحل آزمون دکتری 1404 بوده که به واسطه تاثیر 50 درصدی آزمون کتبی و مصاحبه همیشه با حساسیت های زیادی همراه است. با اطلاع از اشتباهات رایج در انتخاب رشته دکتری سراسری می توان انتخاب رشته آگاهانه داشت بنابر این در ادامه این مقاله به بررسی اشتباهات رایج در انتخاب رشته دکتری سراسری ۱۴۰۴ پرداخته خواهد شد.
برخلاف سایر کنکور کارشناسی و کارشناسی ارشد که انتخاب رشته آخرین مرحله آزمون است و بعد از اعلام نتایج این مرحله وضعیت کلی داوطلب مشخص می شود، در آزمون دکتری مرحله انتخاب رشته نیمه راه است، داوطلبان به صورت مجزا انتخاب رشته دکتری دانشگاه آزاد و سراسری خود را انجام می دهند. براساس نتایج انتخاب رشته دکتری 1404 داوطلبان دعوت به مصاحبه حضوری در دانشگاه سراسری و آزاد می شوند.در ادامه به اشتباهات رایج در انتخاب رشته دکتری سراسری ۱۴۰۴ و باور های غلط داوطلبان در این باره پرداخته خواهد شد.
1عدم توجه به کارنامه اولیه آزمون دکتری ۱۴۰۴
اطلاع دقیق از تمامی جزئیات مندرج در کارنامه اولیه آزمون دکتری 1404 موجب می شود که یک گام بزرگ به سوی انتخاب رشته ای اصولی و مناسب با وضعیت علمی خود انجام شود. برای انتخاب رشته دکتری باید به تراز یا همان نمره کل مندرج در کارنامه توجه شود. می توان تراز خود را با کارنامه های سال قبل رشته خود مقایسه کرد و دید داوطلبان با چه ترازی در رشته امتحانی مدنظر چه دانشگاهی دعوت به مصاحبه شده اند.
هرچند دقت این کار ممکن است به دلیل تفاوت در ظرفیت پذیرش دانشگاه ها و تعداد شرکت کنندگان و افراد داری سهمیه، پایین باشد اما داوطلبان را با محدوده دانشگاه هایی که شانس قبولی در آن دارند آشنا می کند. برای این کار میتوان از نرم افزار انتخاب رشته دکتری هیوا استفاده نمود. بهتر است علاوه بر تراز خود به ظرفیت پذیرش هر دانشگاه توجه کنید.
2عدم مطالعه دقیق دفترچه انتخاب رشته دکتری 1404
بسیاری از داوطلبان قبل از شروع فرآیند انتخاب رشته دکتری ۱۴۰۴، دفترچه ای که توسط سازمان سنجش منتشر می شود را با دقت کافی مطالعه نمی کنند. مطالعه دقیق دفترچه انتخاب رشته دکتری سراسری موجب می شود که هم از شرایط و ضوابط انتخاب رشته آگاه شد و هم لیست رشته محل های خود را به دقت استخراج نمود.
3نداشتن اطلاعات در مورد دوره های تحصیلی برای مقطع دکتری
دانشگاه های مختلفی در سراسر ایران تحت نظارت وزارت علوم از طریق آزمون دکتری 1404 دانشجو پذیرش می کنند و عدم آگاهی از شرایط تحصیل در هر دوره می تواند موجب اشتباه در انتخاب رشته شود. دوره ها به شرح زیر اند:
بورس اعزام به خارج از کشور
در سال های گذشته دوره ای بوده که داوطلب باید همانند سایر داوطلبان در آزمون دکتری شرکت می نمود و در صورت مجاز به انتخاب رشته شدن در این دوره، در فرم انتخاب رشته دکتری سراسری رشته محل های بورس اعزام به خارج را انتخاب میکرده است. در سال جاری نیز در صورت پذیرش داوطلب در این دوره ، شرایط از طریق دفترچه انتخاب رشته دکتری سراسری ۱۴۰۴ اعلام خواهد شد.
دوره روزانه
دانشجو پس از پذیرش در این دوره شهریه ای پرداخت نمیکند ولی تعهد خدمت به کشور دارد. یعنی دانشجو به ازای تحصیل رایگان موظف است پس از پایان تحصیل در کشور مشغول به کار شود.
دوره نوبت دوم (شبانه)
دانشجو پس از پذیرش در این دوره موظف به پرداخت شهریه دکتری شبانه می باشد. پذیرفته شدگان این دوره با دوره های روزانه سر کلاس درس حاضر می شوند و تعهد خدمت به کشور نخواهند داشت. ذکر عنوان نوبت دوم در دانشنامه به قوانین وزارت علوم و دانشگاه ها در سال های مختلف بستگی دارد.
دانشگاه های غیرانتفاعی
دانشگاه های غیرانتفاعی تحت نظارت وزارت علوم و از طریق آزمون دکتری سراسری دانشجو پذیرش می کنند و تحصیل دانشجو با پرداخت شهریه امکان پذیر است. دانشجویان این دوره تعهدی به خدمت در کشور ندارند.
دانشگاه پیام نور
واحدهای مختلف دانشگاه پیام نور نیز تحت نظارت وزارت علوم و از طریق کنکور دکتری دانشجو پذیرش می کنند و هر دانشجو برای تحصیل در آن موظف به پرداخت شهریه می باشد.
پردیس خودگردان
پردیس خودگردان یک دوره تحصیلی از دوره های موجود در دانشگاه های دولتی کشور است که با هدف پذیرش دانشجو در قبال دریافت هزینه تاسیس شدند.
دوره مشترک
داوطلبانی که در این دوره پذیرفته می شوند باید نیمی از زمان تحصیل را در دانشگاه داخلی پذیرفته شده و نیمی دیگر در دانشگاه تعیین شده در دفترچه انتخاب رشته تحصیل کنند. هزینه های مسافرت، اقامت در کشور خارجی، بیمه و ویزا به عهده دانشجویان خواهد بود.جدول رنگ دوره ها در فرم انتخاب رشته دکتری سراسری ۱۴۰۴ به شرح زیر است ، توجه به رنگ انتخاب های دوره های مختلف در فرم انتخاب رشته می تواند ازجابجا وارد شدن رشته محل ها جلوگیری کند.
بورس اعزام به خارج | روزانه | نوبت دوم | غیرانتفاعی | پیام نور | پردیس خودگردان | مشترک |
قهوه ای | مشکی | قرمز | سبز | آبی | نارنجی | بنفش |
4عدم انتخاب صحیح رشته محل ها در زمان انتخاب رشته دکتری
دقت شود فقط از میان رشته محل هایی که در آزمون رشته امتحانی آن شرکت شده، فرم انتخاب رشته تکمیل شود. اطلاع در مورد رشته محل هایی که داوطلبان قصد انتخاب آن را دارند بسیار مهم است. از این رو در انتخاب هر رشته محل باید به موارد زیر دقت شود.
مسافت دانشگاه تا محل سکونت عامل مهمی برای انتخاب رشته محل هاست. اطلاع از راه های ارتباطی با دانشگاه (اتوبوس، قطار و هواپیما و..) و فاصله آن تا محل سکونت ضروریست.
شهریه دکتری شبانه، غیرانتفاعی، پیام نور، پردیس خودگردان با یکدیگر متفاوت است و در زمان انتخاب رشته بهتر است از محدوده تقریبی شهریه هر یک از انتخاب های خود اطلاع پیدا کرد.
هیئت علمی دانشگاه هم از جمله مواردی است که هنگام انتخاب رشته باید در نظر گرفته شود. می توان برای اطلاع از اعضای هیئت علمی هر دانشگاه از طریق وب سایت رسمی دانشگاه و تماس با واحد آموزش دانشگاه آشنایی پیدا نمود.
5عدم مشورت با افراد با تجربه در زمینه انتخاب رشته دکتری
بهتر است قبل از ثبت فرم انتخاب رشته خود در سایت سازمان سنجش با مشاوران مجرب در این زمینه و افراد موفق در سال های گذشته که در رشته امتحانی مورد نظر پذیرفته شدند ، خواسته شود تا با توجه به کارنامه اولیه دکتری فرم انتخاب رشته را بررسی نمایند.
6موکول کردن انتخاب رشته دکتری به روزهای پایانی
گاهی داوطلبان به دلیل اینکه از همان روزهای ابتدایی انتخاب رشته دکتری سراسری اقدام به تکمیل فرم خود نمی کنند و این کار را به روزهای پایانی موکول می کنند، در نتیجه رشته محل های خود را بدون دقت و انجام بررسی های لازم انجام می دهند. این کار می تواند لطمه بزرگی در نتایج دعوت به مصاحبه دکتری سراسری به بار آورد.
7عدم توجه به اولویت بندی رشته محل ها
یکی از باور های غلط در داوطلبان این است که انتخاب اول می تواند نقش مهمی در قبولی نهایی داشته باشد. با وجود اینکه امکان دارد در مصاحبه دکتری سراسری سوال شود که دانشگاهی که برای مصاحبه رفته شده را در انتخاب شماره چند وارد نموده اند، اما این به این معنی نیست که لزوما به اولین انتخاب خود دعوت به مصاحبه شوند. پس باید در هنگام چینش رشته محل ها در فرم انتخاب رشته به تمامی عوامل موثر از جمله علایق ، شهریه ، مسافت محل سکونت تا دانشگاه توجه شود.
8توجه به آخرین اخبار مرتبط با محرومیت از آزمون دکتری
با وجود اینکه محرومیت از آزمون دکتری برای داوطلبان پذیرفته شده دوره روزانه سال پیش لغو شده و اکنون آن ها نیز می توانند دوباره در آزمون دکتری شرکت کنند، اما بهتر است از طریق مطالعه دفترچه راهنمای انتخاب رشته یا ثبت نام دکتری، آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دنبال کرده تا ناگهان به علت لغو این فرصت دچار محرومیت نشوند.
با توجه به مندرجات دفترچه انتخاب رشته دکتری ، هر داوطلب حق انتخاب حداکثر 50 رشته محل از میان دوره هایی که در آن مجاز به انتخاب رشته شده را داراست. سازمان سنجش بعد از اتمام زمان انتخاب رشته دکتری به بررسی فرم رشته محل داوطلبان بر اساس نمره کل ، سهمیه و سایر رقبای آن رشته امتحانی می پردازد.
این کار به صورت سیستمی انجام می شود یعنی فرم انتخاب رشته هر داوطلب از انتخاب 1 تا انتخاب 50 ام خوانده شده و نمره کل داوطلب با نمره حدنصاب دعوت به مصاحبه هر رشته محل مقایسه می شود. در صورتی که نمره کل برابر یا بیشتر از حدنصاب دعوت به مصاحبه باشد ، داوطلب به مصاحبه آن رشته محل دعوت خواهد شد و محدودیتی در دعوت به مصاحبه دکتری وجود ندارد و ممکن است داوطلبی به هر 50 رشته محل انتخابی خود دعوت شده یا اصلا به هیچ رشته محلی برای مصاحبه دعوت نشود.
فرم انتخاب رشته آن دسته از داوطلبانی که دارای سهمیه در آزمون دکتری ۱۴۰۴ هستند نیز با حدنصاب مختص افراد داری سهمیه سنجیده خواهد شد. سهمیه های موثر در انتخاب رشته دکتری 1404 شامل سهمیه رزمندگان، جانبازان 5% و 25% و مربیان می باشد که اطلاعات بیشتر در این زمینه را می توان با مطالعه دفترچه راهنما کسب نمود.
مشاوران مرکز مشاوره تحصیلی هیوا می توانند از طریق خدمات مشاوره تحصیلی تلفنی فرم انتخاب رشته دکتری ۱۴۰۴ را به بهترین نحو ممکن برای علاقه مندان تکمیل نمایند و راهنمایی های لازم را جهت جلوگیری از هر گونه خطاهای متداول و اشتباهات رایج در انتخاب رشته دکتری ۱۴۰۴ را ارائه دهند. برای دریافت مشاوره می توانید از طریق خطوط تلفن ثابت با مرکز مشاوره تحصیلی هیوا تماس بگیرید.
✔️ مطالعه دفترچه انتخاب رشته، توجه به شرایط محرومیت از آزمون دکتری و غیره از مهمترین نکات انتخاب رشته دکتری سراسری بوده که به طور کامل در این مقاله ذکر شده است.
✔️ عدم بررسی کارنامه اولیه، توجه نکردن به شرایط رشته محل های دفترچه انتخاب رشته دکتری و ... از جمله رایج ترین اشتباهات داوطلبان است که در این مقاله به طور کامل بررسی شده است.
✔️ هر داوطلب امکان وارد کردن 50 کد رشته محل را در فرم انتخاب رشته دکتری سراسری دارد که در صورت تغییر این مقدار در متن مقاله اطلاع رسانی خواهد شد.
برای مشاوره اشتباهات انتخاب رشته دکتری سراسری ۱۴۰۴
برای مشاوره اشتباهات انتخاب رشته دکتری سراسری ۱۴۰۴
سلام من در رشته بیوتکنولوژی کشاورزی مجاز شدم حالا برای انتخاب رشته می تونم رشته ای غیر از این رو انتخاب کنم؟
سلام . شما فقط مجاز به انتخاب رشته از همان رشته امتحانی کنکور دکتری هستین .
سلام، دعوت به مصاحبه ى سراسری است ؟ هر دانشگاهى كه انتخاب كنيم به صورت جداگانه مصاحبه مي كند ؟ مثلا سراسرى دو دانشگاه تهران و اصفهان را انتخاب كرديم هر كدام جداگانه در همان شهر مصاحبه مي كنند ؟
سلام . مصاحبه دانشگاه های سراسری جداگانه برگزار میشه ، به عنوان مثال در صورتی که به مصاحبه دو دانشگاه دعوت شین باید جداگانه در مصاحبه دانشگاه های مورد نظر شرکت کنین .
سلام با رتبه 53 شیمی کاربردی امیدی به قبولی وجود داره؟روزانه یا شبانه یا آزاد؟ ممنونم
سلام . برای تعیین شانس قبولی عبارت نرم افزار انتخاب رشته دکتری هیوا رو در گوگل سرچ کنین ، شانس قبولی وجود داره .
سلام من در انتخاب رشته درست عمل نکردم و می خوام ویرایش انتخاب رشته رو انجام بدم ولی سیستم اجازه نمیده
سلام . امکان ویرایش فرم انتخاب رشته دکتری وجود داره ، در صورتی که تعداد دفعات ویرایش اطلاعات بیشتر از حد مجاز بوده از طریق سیستم پاسخگویی سایت سازمان سنجش درخواست بدین .
سلام وقت بخیر میشه لطفا راهنمایی کنین من کنکور دکتری 1402 مجاز روزانه شدم همین طور ازاد می تونم هردو فرم انتخاب رشته سراسری و ازاد پر کنم یا فقط باید انتخاب رشته یکیش انجام بدم
سلام . می تونین فرم انتخاب رشته دکتری دانشگاه آزاد و فرم انتخاب رشته دکتری دانشگاه های سراسری رو تکمیل کنین .
سلام. اگر به دلایلی از انتخاب رشته منصرف شویم ایا سال اینده از ازمون دکتری محروم خواهیم شد
سلام . عدم شرکت در انتخاب رشته دکتری محرومیتی ایجاد نمی کنه ، می تونین در آزمون دکتری سال 1403 شرکت کنین .
سلام با توجه به مجاز شدن تمایلی برای تحصیل ندارم آیا می توانم انتخاب رشته انجام ندهم ؟
سلام . می تونین در انتخاب رشته دکتری شرکت نکنین .
سلام با تراز ۲۰۴۴ رتبه در سهمیه ۵۲با توجه به اینکه فرزند جانباز ۲۵ درصد هستم رشته معماری در چه دانشگاهی شانس قبولی بیشتری دارم
سلام . عبارت نرم افزار انتخاب رشته آزمون دکتری هیوا رو در گوگل سرچ کنین ، می تونین با استفاده از نرم افزار شانس دعوت به مصاحبه تون رو تعیین کنین .
سلام وقتتون بخیر ببخشید من مصاحبه دکترا ازاد رو دادم سوالی که داشتم این هست که مثلا یه نفر دعوت به مصاحبه هفت شهر میشه و مصاحبه رو انجام میده ایا امکانش هست از اون هفت شهر سه شهر رو نمره ی لازم بدست بیاره برای پذیرش نهایی و در نهایت خودش از بین اون شهرها انتخاب می کنه که کدام شهر برای ثبت نام بره یا نه فقط یه دونه شهر براش سازمان سنجش اعلام می کنه ممنون میشم راهنمایی بفرمائید
سلام . در نهایت فقط در یک رشته / محل قبولی شما اعلام میشه .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©