دانشجویانی که به هر دلیلی در یک یا چند نیمسال تحصیلی قادر به ادامه تحصیل نمی باشند، می توانند با اطلاع از مرخصی دانشگاه و شرایط آن اقدام به دریافت مرخصی از دانشگاه های سراسری و دانشگاه های آزاد کنند. شرایط دریافت مرخصی دانشگاه در هر یک از مقطع های تحصیلی متفاوت می باشد.
برای مشاوره گرفتن مرخصی دانشگاه
برای مشاوره گرفتن مرخصی دانشگاه
مرخصی تحصیلی یکی از تسهیلاتی است که از سوی دانشگاه های مختلف کشور به دانشجویان مقطع های تحصیلی مختلف داده می شود. مرخصی یک نوع وقفه تحصیلی است که با احتساب سنوات تحصیلی به دانشجویان داده می شود و لازم است که دانشجو بر اساس قوانین دانشگاه محل تحصیل خودشان، اقدام به دریافت مرخصی کنند. مرخصی دانشگاه و شرایط آن بر اساس نوع مقطع تحصیلی می تواند متفاوت باشد.
با توجه به اینکه بسیاری از دانشجویان با مرخصی دانشگاه و شرایط آن آشنا نبوده و نحوه دریافت آن در مقاطع مخلف کارشناسی، ارشد و دکتری را نمی دانند، در ادامه این مقاله قصد داریم جزئیات مربوط به مرخصی دانشگاه و شرایط آن را ذکر کنیم.
برخی از دانشجویانی که در حال تحصیل در مقاطع کاردانی و کارشناسی دانشگاه های سراسری و آزاد هستند، دارای شرایطی هستند که امکان مراجعه به دانشگاه را ندارند. این دسته از دانشجویان به جای انصراف از دانشگاه می توانند مرخصی تحصیلی دریافت نمایند.
دانشجویانی که قصد دریافت مرخصی در مقطع کارشناسی را دارند، می توانند تحت قوانینی که از سوی دانشگاه های سراسری و آزاد مشخص شده است، اقدام به دریافت مرخصی کنند. شرایط دریافت مرخصی دانشگاه و شرایط آن برای مقطع های تحصیلی کاردانی، کارشناسی ناپیوسته و کارشناسی پیوسته به شرح زیر می باشند.
لازم به ذکر است که دانشجویان فقط در صورت رعایت کردن این شرایط و به شرط موافقت دانشگاه، می توانند مرخصی تحصیلی دریافت کنند.
دانشجویان دوره کارشناسی پیوسته مجاز دانشگاه های سراسری به دریافت حداکثر 2 نیمسال تحصیلی مرخصی از دانشگاه های سراسری می باشند.
دانشجویان دوره کارشناسی پیوسته مجاز دانشگاه های آزاد به دریافت حداکثر 4 نیمسال تحصیلی مرخصی از دانشگاه های آزاد می باشند.
دانشجویان دوره کاردانی و کارشناسی ناپیوسته مجاز به دریافت حداکثر 1 نیمسال تحصیلی مرخصی از دانشگاه های سراسری می باشند.
دانشجویان دوره کاردانی و کارشناسی ناپیوسته مجاز به دریافت حداکثر 2 نیمسال تحصیلی مرخصی از دانشگاه های آزاد می باشند.
دریافت مرخصی در هر یک از مقطع های تحصیلی کاردانی، کارشناسی پیوسته و ناپیوسته زمانی امکان پذیر خواهد بود که دانشجو دارای سنوات تحصیلی مجاز برای دریافت مرخصی باشد؛ چرا که مرخصی تحصیلی جزو سنوات تحصیلی دانشجویان محاسبه خواهد شد.
دانشجویان دانشگاه سراسری حداقل 3 هفته قبل از شروع هر ترم تحصیلی می بایست درخواست خودشان را برای دریافت مرخصی از دانشگاه ثبت کنند.
خانم هایی که در دوران تحصیل خود باردار شده اند، می توانند حداکثر 1 نیمسال تحصیلی قبل از زایمان و حداکثر 4 نیمسال تحصیلی بعد از زایمان خود مرخصی دریافت کنند. مرخصی زایمان خانم ها، جزو سنوات تحصیلی آن ها محسوب نمی شود.
اخذ مرخصی برای ترم اول دانشگاه ها معمولا امکان پذیر نیست و دانشجویان دانشگاه های سراسری می توانند بعد از گذراندن حداقل 1 نیمسال تحصیلی، مرخصی دریافت کنند.
دانشجویانی که در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه های سراسری قبول شده اند، می توانند برای گرفتن مرخصی از دانشگاه های سراسری تحت شرایط خاصی اقدام کنند. مرخصی دانشگاه و شرایط آن برای مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد، سخت گیرانه تر از مقطع های تحصیلی دیگر می باشد.
لازم است دانشجویان از شرایط دریافت مرخصی و در شرایط ضروری از قوانین انصراف در مقطع ارشد مطلع باشند و با در نظر داشتن این شرایط اقدام به دریافت آن مرخصی کنند.
دانشجویان دانشگاه های سراسری حداکثر 1 نیمسال تحصیلی برای مقطع کارشناسی ارشد مجاز به دریافت مرخصی می باشند.
دانشجویان دانشگاه های آزاد حداکثر 4 نیمسال تحصیلی برای مقطع کارشناسی ارشد مجاز به دریافت مرخصی می باشند.
دریافت مرخصی دانشگاه برای ترم اول تحصیلی مجاز نخواهد بود. البته در مواردی که دانشجو دلایل منطقی برای دریافت مرخصی داشته باشد، به وی مرخصی داده خواهد شد.
در صورتی که دانشجو بدون تایید مرخصی تحصیلی از سوی دانشگاه سراسری و آزاد، در کلاس های درس خود حاضر نشود، به عنوان یک دانشجوی ترک تحصیل کرده شناخته خواهد شد. این دانشجویان از ادامه تحصیل محروم خواهند شد.
تقاضانامه مرخصی دانشگاه می بایست حداقل 3 هفته قبل از شروع نیمسال تحصیلی به دانشگاه ارائه شود تا مراحل اداری مربوط به مرخصی تحصیلی دانشگاه انجام شود.
دانشجویانی که در مقطع دکتری در حال تحصیلی می باشند و قصد انصراف از دکتری را ندارند، می توانند تحت شرایط خاصی اقدام به دریافت مرخصی از دانشگاه برای نیمسال های مجاز کنند. شرایط مرخصی دانشگاه در دکتری بسته به شرایط دانشگاه می تواند متفاوت باشد. مرخصی دانشگاه و شرایط آن برای مقطع تحصیلی دکتری به شرح زیر است.
کلیه دانشجویان مقطع دکتری به شرط دارا بودن شرایط لازم می توانند حداکثر 1 نیمسال تحصیلی مرخصی دریافت کنند.
مرخصی گرفتن برای ترم اول تحصیلی مقطع دکتری، امکان پذیر نبوده و دانشجویان می توانند پس از گذراندن حداقل 1 نیمسال تحصیلی، درخواست مرخصی خود را در دانشگاه محل تحصیل خود ثبت کنند.
مرخصی مقطع تحصیلی دکتری جزو سنوات تحصیلی این مقطع می باشد و لازم است که دانشجویان در صورت دارا بود سنوات تحصیلی اقدام به دریافت مرخصی نمایند.
دانشجویانی که بدون کسب رضایت دانشگاه محل تحصیل خودشان جهت رفتن به مرخصی، در کلاس های درس خود حاضر نشوند، مجاز به ادامه تحصیل نمی باشند. فقط در صورتی که قبل از پایان نیمسال تحصیلی مذکور بتوانند رضایت دانشگاه را برای رفتن به مرخصی کسب کنند، می توانند در مقطع تحصیلی دکتری ادامه تحصیل دهند.
نحوه دریافت مرخصی دانشگاه های آزاد و دانشگاه های سراسری با یکدیگر متفاوت خواهد بود؛ اما به طور کلی دانشجویانی که متقاضی دریافت مرخصی از هر یک از دانشگاه های سراسری و دانشگاه های آزاد را دارند، می بایست که ابتدا فرم مربوط به مرخصی را از آموزش دانشگاه و یا سایت دانشگاه خود دریافت کنند و سپس، اقدام به تکمیل فرم نمایند.
دانشجویان می توانند فرم مربوط به مرخصی را به صورت حضوری به آموزش دانشگاه تحویل داده دهند و یا می توانند این فرم را در صورت تایید دانشگاه در هر یک از سامانه های سایت گلستان یا آموزشیار و .. دانشگاه های خود وارد نمایند. سامانه گلستان امکان ثبت درخواست غیر حضوری مرخصی دانشجویان دانشگاه سراسری را فراهم نموده است و سامانه آموزشیار امکان ثبت درخواست غیر حضوری مرخصی دانشجویان دانشگاه آزاد را فراهم کرده است.
بدیهی است که دانشجویان برای تکمیل فرم و ثبت درخواست دریافت مرخصی از دانشگاه، می بایست حتما با آموزش دانشگاه محل تحصیل خود هماهنگ باشند تا مراحل مربوط به تایید و یا حتی عدم تایید مرخصی آن ها سریع تر مشخص شود. همچنین، تکمیل فرم مربوط به درخواست مرخصی باید حداقل 3 هفته قبل از شروع نیمسال تحصیلی انجام شود.
دانشجویانی که قصد دریافت مرخصی از دانشگاه محل تحصیل خود را دارند، می بایست بعد از خواندن مطالب مربوط به مرخصی دانشگاه و شرایط آن، اقدام به ثبت درخواست دریافت مرخصی کنند. موضوعی که دانشجویان می بایست برای گرفتن مرخصی از دانشگاه مد نظر داشته باشند، هزینه مرخصی دانشگاه می باشد.
طبق قوانینی که برای مرخصی دانشگاه های سراسری ذکر شده است، دریافت مرخصی مانند هزینه انصراف از دانشگاه ها نبوده و دانشجویان جهت دریافت مرخصی از دانشگاه های سراسری نیازی به پرداخت هزینه مرخصی ندارند؛ اما برای دریافت مرخصی از دانشگاه های آزاد می بایست که معادل نصف شهریه ثابت هر ترم تحصیلی خودشان، هزینه به دانشگاه پرداخت کنند.
دانشجویان مقطع تحصیلی کارشناسی می بایست که معادل نیمی از شهریه دانشگاه آزاد، پیام نور، خودگردان و ... ثابت خود را برای دریافت مرخصی پرداخت کنند. به طور مثال در صورتی که شهریه ثابت مقطع کارشناسی حدود 1 میلیون و 200 هزار تومان باشد، دانشجویان می بایست برای دریافت مرخصی، حدود 600 هزار تومان هزینه پرداخت کنند.
با توجه به اینکه شهریه ثابت دانشگاه آزاد برای مقطع کارشناسی حدودا 2 برابر مقطع کارشناسی می باشد و لازم است که دانشجویان نیمی از شهریه ارشد در بخش ثابت خود را به دانشگاه برای دریافت مرخصی پرداخت کنند؛ لذا هزینه مرخصی دانشگاه برای مقطع کارشناسی ارشد حدود 1 میلیون تومان تا 1 میلیون 500 هزار تومان می باشد.
برای دریافت مرخصی در مقطع دکتری نیز دانشجویان می بایست نیمی از شهریه ثابت خود را پرداخت کنند. با توجه به اینکه شهریه دکتری در بخش ثابت آن، بیشتر از شهریه ثابت مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد می باشد، لذا هزینه مرخصی دانشگاه برای مقطع دکتری نیز بیشتر می باشد.
به طور مثال اگر دانشجویان دکتری برای این مقطع تحصیلی هر ترم حدود 10 میلیون تومان شهریه ثابت پرداخت می کنند، می بایست معادل 5 میلیون تومان هزینه برای دریافت مرخصی برای یک نیمسال تحصیلی پرداخت نمایند تا بتوانند از دانشگاه مرخصی تحصیلی بگیرند.
کارشناسان سامانه مشاوره هیوا آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص مرخصی دانشگاه و شرایط دریافت مرخصی تحصیلی را شرح داده و متقاضیان را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی هیوا می توانید آخرین اخبار مرتبط در این حوزه را دریافت نمایید.
آخرین اخبار مرخصی دانشگاه
دانشگاه تهران یک ترم مرخصی بدون سنوات به علت شیوع بیماری کرونا ارائه می دهد.
برای درخواست مرخصی از دانشگاه باید حداقل دو الی سه هفته پیش از آغاز نیمسال تحصیلی، به آموزش دانشکده مراجعه و برگه مرخصی به همراه علت دریافت آن را ارائه داد.
✔️ دریافت مرخصی دانشگاه برای هر یک از مقاطع کارشناسی، ارشد و دکتری متفاوت از سایر مقاطع است که در متن مقاله جزئیات هر یک ارائه شده است.
✔️ هزینه مرخصی دانشگاه ها معمولا معادل شهریه ثابت می باشد که در متن مقاله نحوه محاسبه آن ارائه شده است.
✔️ برای دریافت مرخصی تحصیلی می بایست به سایت آموزشی دانشگاه وارد شده و فرم مربوطه را تکمیل نمایید. سایر مراحل در متن مقاله توضیح داده شده است.
برای مشاوره گرفتن مرخصی دانشگاه
برای مشاوره گرفتن مرخصی دانشگاه
سلام وقتتون بخیر ورودی بهمن ماه هستم با سوابق دانشگاه ازاد ، ثبت نام کردم شهریه ثابت رو هم پرداخت کردم امکانش هست این ترم رو نرم و از مهرماه شروع کنم ؟ مشکلی پیش نمیاد؟
سلام . به دانشگاه درخواست مرخصی بدین .
آیا گرفتن مرخصی تحصیلی با احتساب از دانشگاه روزانه برای ۲ ترم باعث غیبت در سربازی نمی شود و مشکل برای نظام وظیفه ام ایجاد نمی کنه (ورودی ۱۴۰۱ رشته جامعه شناسی دانشگاه روزانه)
سلام . در صورتی که در سنوات مجاز از دانشگاه فارغ التحصیل بشین مشکلی ایجاد نمیشه .
سلام وقت بخیر، من ترم دوم مدیریت بازرگانی هستم نتونستم برای ترم بهمن انتخاب واحد کنم، الان که کلاسا شروع شده می تونم مرخصی تحصیلی بگیرم؟
سلام . به دانشگاه درخواست مرخصی بدین ، احتمالا با درخواست شما موافقت میشه .
سلام . من پزشکی دانشگاه سراسری قبول شدم و می خوام برای کنکور بعد بخونم . می تونم مرخصی بگیرم ؟
سلام . می تونین به دانشگاه درخواست مرخصی بدین .
سلام ببخشید من سال قبل از دانشگاه آزاد دو ترم مرخصی گرفتم اگر امسال انتخاب واحد کنم ولی سر کلاس و امتحان حاضر نشم آیا اخراج میشم ؟؟ یا مشروط به حساب میام و تا چند ترم مشروط شدن اخراج می کنن؟؟
سلام. در صورتی که در انتخاب واحد شرکت کنین ولی در کلاس ها و امتحانات دانشگاه آزاد شرکت نکنین مشروط میشین .
سلام در صورت گرفتن مرخصی امکان داره بتونیم از خوابگاه و خدمات خوابگاه دانشجویی استفاده کنیم؟
سلام . در صورتی که مرخصی بگیرین ، نمی تونین از خوابگاه دانشگاه استفاده کنین .
سلام ، دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور چه تعداد نیمسال می تونن مرخصی تحصیلی بگیرند ؟
سلام . تعداد ترم های مرخصی مجاز در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه یک ترم هستش .
سلام من برای نیمسال دوم مرخصی تحصیلی گرفتم.مرخصی تحصیلی من تا اخر شهریوره یا اخر خرداد ماه یعنی منظورم اینه باید ترم تابستانی مجدد برم دانشگاه یا تا اخر تابستان مرخصی دارم ؟
سلام . مرخصی تحصیلی شما برای ترم بهمن ماه هستش ، ترم تابستان اجباری نیست و نیازی به مرخصی نداره ، باید برای ترم مهر ماه در دانشگاه ثبت نام کنین .
کسی که کنکور ارشد قبول شده باشه ولی درسهای ترم آخر کارشناسی بمونه و نتونه معرفی به استاد بگیره و مجبور بشه ترم مهر هم واحد های کارشناسی باقی مونده رو بجای ثبت نام ارشد پاس کنه قبولیش تو ارشد از بین میره و دوباره باید کنکور بده یا میشه بهمن ثبت نام کنه روزانه؟
سلام . در صورتی که احتمال میدین حداکثر تا پایان شهریور فارغ التحصیل نمیشین زمان انتخاب رشته کنکور ارشد رشته / محل های نیمسال دوم رو انتخاب کنین .
خسته نباشید. من دانشجوی دانشگاه پیام نور ورودی ۱۴۰۱ هستم. دو ترم اول رو مرخصی گرفتم اگه بخوام ترم ۳ انتخاب واحد کنم اما دانشگاه نرم و حتی آزمونا رو شرکت نکنم آیا باعث اخراجی میشه ؟ چون سنوات تحصیلیم ۵ ساله و فقط تا ۱۴۰۶ معافیت تحصیلی دارم.
سلام . از دانشگاه پیام نور اخراج نمیشین .
مقالات منتخب سردبیر
منتخب های خواندنی
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 110000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©